STYLING | Hoe kies je de juiste wittint voor op de muur? - Wonen&Co
Muren, styling, wit wonen, wooninspiratie, verf, wand, trend, minimalisme, Scandinavisch

STYLING | Hoe kies je de juiste wittint voor op de muur?

6 juli 2017 3 min leestijd Geen reacties

Wit, wit of wit? Wit is niet zomaar wit. Gebroken wit, sneeuwwit, bloesem, rijst… Er zijn zoveel verschillende tinten dat het lastig kan zijn om een witte tint te kiezen. Styliste Aukje Rijpma van Stedsk geeft je een aantal handvaten om de juiste kleur wit te kiezen.  

Welke wittinten zijn er?

De meest gebruikte wittinten in het interieur komen uit de Ral kleurenwaaier, bijvoorbeeld Ral 9010. Daarnaast zijn er nog verschillende verfmerken en bouwmarkten die allemaal hun eigen wit tinten uitgeven onder de mooiste namen. De meeste zijn niet spierwit, maar gemengd met een andere kleur zoals geel, roze of blauw. Hierdoor lijkt de ene wit meer roze en de andere een beetje blauw of groen.  Dit zie je het beste wanneer je verschillende kleurstalen in het wit naast elkaar legt, of op een velletje printpapier.

Ral 9001, Ral 9010 of 9016

De meest gebruikte wittinten uit de Ral kleurenwaaier zijn Ral 9001 (crème), Ral 9010 (zuiverwit) en 9016 (verkeerswit). De Ral 9001 wordt ook wel ‘gebroken wit genoemd. Deze was in het verleden erg populair, en kom je nog veel tegen in de wat oudere woningen. Tegenwoordig wordt er vaker voor een wittere tint gegaan, de Ral 9010. Deze wordt het meest gebruikt voor wanden, kozijnen en plafonds. Ral 9010 is vrij toegankelijk doordat de kleur niet te gelig en ook niet te wit is. Ral 9016 wordt steeds vaker toegepast in moderne interieurs. In deze wittint zit een klein beetje geel, vijf procent.

Toch liever een kleur op de muur? Wellicht is de Flexa kleur van het jaar 2021, Brave Ground, iets voor je. Deze aardse natureltint is een hele fijne basiskleur voor het interieur. In onderstaand artikel vertellen we meer over deze trendkleur van 2021.

Diverse invloeden op onze kleurwaarneming

Het daglicht van buiten heeft invloed op hoe mensen de kleur waarnemen. ’s Ochtends schijnt de zon anders naar binnen dan aan het einde van de dag. Hierdoor lijkt wit op elk moment van de dag weer anders. Wanneer je twijfelt over de kleur kun je het beste kleurstalen mee naar huis nemen van de bouwmarkt of verfwinkel. Plak ze thuis op de muur met bijvoorbeeld tape. Zo kun je door de dag heen kijken wat het licht met de kleur doet. Dit maakt het kiezen een stuk makkelijker!

Heb je bijvoorbeeld veel groen in je woning, of een groene wand? Kies dan een wit met een groene ondertoon zodat hij goed past de rest van de kleuren van je woning.  Twijfel je? Kies dan de zuiverste Ral wit, Ral 9016. Dan zit je met het combineren van kleuren altijd veilig.

Hoogglans, zijdeglans of mat?

De glansgraad van de verf speelt ook nog een rol in hoe je een witte kleur ziet. Een wittint in hoogglans lijkt witter dan witte, matte verf.  Kies voor een beetje contrast bijvoorbeeld een matte verf voor de muur, en verf de kozijnen en deuren in dezelfde tint maar dan in zijdeglans of hoogglans. Dezelfde kleur, maar toch lijkt het anders.

Nog een paar leuke weetjes; hoogglans verf is sterker dan zijdeglans of matte verf , en is daarnaast makkelijker schoon te maken. Hoogglans benadrukt weer meer oneffenheden in een muur of in het houtwerk. Voor welke wittint ga jij?

PRODUCTIE AUKJE RIJPMA
Aukje is styliste en heeft haar eigen styling- en interieurbedrijf STEDSK.

Liever een kleur op de muur, maar vind je het lastig om te bedenken welke wand je wilt verven? In dit artikel lees je welke wand je het beste een accentkleur kunt geven en wat voor effect dat geeft. Ga je naast verven ook behangen? Met deze tips word jij een pro in behangen!

Geen reacties

Laat een reactie achter

×