Handige tips voor het maken van een mooie wandcollage
diy, wand, foto, wooninspiratie

STYLING | Een wandcollage maken, hoe doe je dat?

22 juni 2017 3 min leestijd Geen reacties

Een wandcollage maken voor boven de bank of een dressoir is een precies klusje. Het draait vooral om het vinden van de juiste fotolijsten, afbeeldingen en de juiste positie. Hoe pak je dit aan? Styliste Aukje Rypma van Stedsk heeft het voor je uitgezocht. 

Doe inspiratie op

Voor je begint met het maken van een collage is het handig om inspiratie op te doen, bijvoorbeeld via Pinterest. Bestudeer hoe de lijnen in jouw favoriete collages lopen en hoe deze collages zijn opgebouwd qua kleur, symmetrie (of juist niet), prints en óf foto’s. Aan de hand hiervan kun je bepalen wat voor soort collage je wilt gaan maken en hoeveel lijsten en prints je ongeveer nodig hebt.

Verzamel de juiste prints en foto’s

Naast de manier waarop je de lijsten ophangt zijn de prints en foto’s net zo belangrijk! Ze moeten goed bij elkaar passen qua helderheid en kleuren. Een aantal tips:

  • Mix foto’s met bijpassende quotes die elkaar versterken
  • Maak gebruik van een thema, bijvoorbeeld je gezin, vakantie of natuur
  • Combineer foto’s met grafische prints voor een spannend beeld
  • Gebruik foto’s met hetzelfde Instagram-filter
  • Kies foto’s of prints met dezelfde kleuren. Passen de kleuren niet goed bij elkaar, druk de prints dan (deels) af in zwart-wit om toch een geheel te vormen
  • Neem ook kleine objecten mee in je collage, zoals een luchtplantje, een woord in 3D of een vakantie souvenir
  • Gebruik afwisseling in de soort foto’s die je kiest. Bijvoorbeeld close-ups in combinatie met foto’s van veraf, druk en rustig, donker en licht.

Maak een compositie op de vloer

Nu is het tijd om de collage vorm te gaan geven. Speel met de compositie van de lijsten. Let dus op de ruimte tussen de lijsten en hoe de prints of foto’s er naast elkaar uit zien. Heb je bijvoorbeeld voor een mix van grafische prints en foto’s gekozen? Zorg er dan voor dat deze verschillende beelden goed verspreid worden over het geheel. Dit maakt de collage rustiger en in evenwicht.

Plak de collage als proef op de muur

Om je lijsten precies zo op de muur te krijgen als ze op de vloer liggen, kun je een foto maken van je collage. Maar een handigere manier is om de afmeting van de lijsten uit te knippen van papier. Plak ze vervolgens met tape op de muur, net zoals ze op de vloer liggen. Zo kun je zien of je gekozen collage goed uitkomt op de muur ten opzichte van de meubels én heb je nog ruimte om te schuiven.

foto, diy, wand, wooninspiratie
Bron: alt.dk

Tevreden? Boren maar!

Wanneer je tevreden bent met de plaatsing van je collage op de muur kun je de lijsten gaan ophangen. Nadat je de gaatjes hebt geboord verwijder je het papier. Et voilà, je wandcollage is klaar!

Bekijk onze styling pagina voor nog meer handige tips en inspiratie. Zo vertelt Aukje hoe je de juiste kapstok voor de hal kunt kiezen en laten we je de leukste tuinverlichting van dit moment zien.  

TEKST AUKJE RIJPMA

Geen reacties

Laat een reactie achter

×