STYLING | Hoe kies je de juiste verlichting? - Wonen&Co
wooninspiratie, woonaccessoires, verlichting, duurzaam, trend, styling

STYLING | Hoe kies je de juiste verlichting?

5 oktober 2017 3 min leestijd Geen reacties

Is je huidige lamp aan vervanging toe of wil je een duurzamere keuze maken? Het kiezen van de juiste lamp is essentieel voor een sfeervol interieur of een goed verlichte werkplek. Styliste Aukje helpt je op weg met een aantal tips. 

Led-verlichting

Zelf heb ik nog een aantal halogeen en gloeilampen in huis, maar eigenlijk zou ik ze allemaal willen vervangen voor led-lampen. Die zijn namelijk beter voor het milieu doordat ze 85% procent minder energie gebruiken en 10 keer langer mee gaan dan een normale lamp.  Ze zijn vaak iets duurder in aanschaf maar dat heb je zo weer terug verdiend.  Nu er een verkoopverbod is op de gloeilamp en binnenkort ook op de halogeenlamp, is het goed om je eens te verdiepen in led-verlichting.

Lumen en Kelvin

Het is even wennen maar bij een led-lamp wordt er niet gesproken over watt, maar over lumen en Kelvin. De hoeveelheid licht wordt aangegeven in lumen (lm). Hoe meer lumen, hoe feller het licht.

Met Kelvin wordt de lichtkleur aangegeven. Dat wil zeggen of het licht warm of koud is. De gemiddelde lamp heeft een Kelvin waarde van 2700. Dit is vergelijkbaar met een oude gloeilamp. Heeft de lamp een hogere Kelvin waarde, dan wordt het licht blauwer en komt het meer in de buurt van daglicht. Wanneer de waarde lager dan 2700 is, wordt het licht warmer en geler van kleur.

Lumen in vergelijking met watt

Wanneer je een gloeilamp of halogeen vervangt voor een led-lamp kun je met het oude peertje uitrekenen hoeveel lumen je nodig hebt voor dezelfde lichtsterkte in watt. In de onderstaande afbeelding zie je de verhouding tussen watt en lumen.

bron: milieucentraal

Het dimmen van een led-lamp

De meeste led-verlichting is inmiddels geschikt om te dimmen, maar nog niet alle dimmers werken daar goed op. Wanneer je een dimmer op een led-lamp zet, houd er dan rekening mee dat de kleur niet warmer wordt, zoals bij een oude gloeilamp, maar dat de lamp alleen minder licht geven. 

bron_ vtwonen

Nog een paar tips;

  • Wil je veel licht zonder dat het pijn doet aan je ogen? Bijvoorbeeld bij een onbeschermd peertje? Ga dan voor een matte lamp.
  • Heb je een lampenkap of bolvormige armatuur met een open patroon of structuur? Kies dan een heldere lichtbron zodat de patronen op de muren en plafond zichtbaar worden.
  • Wil je juist niet dat de patronen doorschijnen op de wand? Kies dan een matte variant. 
  • Donkere muren absorberen veel licht. Het kan zijn dat je hierdoor meer licht nodig hebt voor de gewenste sfeer.
  • Voor koken en werken kun je het beste gaan voor ‘kouder’ licht, dus meer dan 2700 Kelvin.
  • Kies voor warm sfeerlicht een lamp met een lagere Kelvin waarde.

Binnenkort leg ik  uit hoe je zelf een lichtplan kunt maken en hoeveel lumen je per type verlichting kunt gebruiken.

TEKST AUKJE RIJPMA
Aukje is styliste en heeft haar eigen styling- en interieurbedrijf STEDSK. 

Op zoek naar meer tips? We leggen uit hoe je minimalisme kunt toepassen in huis en hoe je details van leer kunt verwerken in je interieur Of bekijk de laatste trends op het gebied van wanddecoratie. 

Geen reacties

Laat een reactie achter

×