tuininspiratie buikenkijken tuinhuis overkapping kas buiten diy styling

STYLING | Tuininspiratie voor een zitplaats in de Hollandse zomermaanden

De maand mei eindigde met fijne, soms zelfs zomerse, temperaturen. We gingen naar het strand, picknickten in het park, de eerste barbecue van het seizoen werd georganiseerd, de ijsjes vlogen over de toonbank en zelfs s’ avonds genoten we nog van een wijntje aan de tuintafel.

Met zulke temperaturen rennen we in Nederland met z’n allen het strand op of duiken we de tuin in. En zo hoort het ook. We moeten genieten van de zon en de natuur. Maar juni liet na een paar dagen zon weten dat het voor eerst wel even goed was. Daar nemen wij natuurlijk geen genoegen mee. Zodra we de slippertjes uit de kast getrokken hebben, willen we ze blijven dragen. En waar kunnen we zo’n zelfde situatie beter schetsen dan in het tuinhuis.

Je hebt nodig: een tuinhuis, een fijne stoel, een tafeltje, een grote plant, een wijntje, een kaarsje en de Wonen & Co bijlage. Zie je het al voor je? Dit is het recept voor een Nederlandse zomeravond. Zie je het nog niet, dan bieden wij je hier inspiratie zodat je zelfs met minder mooi weer, toch in de tuin kunt genieten van het O, zo tropische, Hollandse weer.

open keuken buiten tuinhuisje diy styling
Bron: Lark & Linen
hangmat tuinhuis buiten diy styling
Bron: Vtwonen

Deuren en ramen níet sluiten, maar juist openen!

Gooi de boel eens lekker open ook al is het geen zomerse dag. Zolang het niet regent en de temperatuur goed te doen is, kun je maar beter de tuin een beetje naar binnen halen. Want wie zei er dat je niet bij de openslaande deuren kon gaan zitten, veilig beschut, zonder wind? En als je op een avond even tijd voor jezelf hebt, zou je er zelfs de hangmat op kunnen hangen. Het huis waait daarnaast lekker door en daar is helemaal niks mis mee.

tuinhuis overkapping kas buiten diy styling
Bron: Farmhouses
tuinhuis planten overkapping kas diy styling
Bron: A well traveled woman

Als een geraniumpje voor het raam zitten

Dat kan natuurlijk ook. Het is niet zo saai als het klinkt, maar juist gezellig en gezond. Misschien heb je thuis een kas, misschien wil je er één aanschaffen of staat er een tuinhuis op je verlanglijstje. Een kas is naast dat dit het huis van de planten is, ook erg geschikt om er een paar stoelen in te zetten. Daarvoor hoeft de kas niet groot te zijn, je past er al snel in. Je zit midden op een eilandje van bloemen, planten en groenten. En met een beetje geluk schijnt het zonnetje naar binnen en is het er lekker warm. 

pergola overkapping tuinhuis diy styling
Bron: Annetes Hus
overkapping tuin buiten diy styling
Bron: LILLA VILLA VITA

Nestel je onder de pergola

Wat je hier ziet geeft een behaaglijk gevoel. Je krijgt zin om je in deze hoekjes te nestelen, althans, ik wel. En dat is het belangrijke van een zithoekje in de tuin. Creëer een afscheiding door een duidelijke omheining van bloemen, planten of struiken, door tegels of door een pergola. Maak deze hoekjes niet te groot, dan wordt het al snel ongezellig. De pergola kun je laten begroeien met verschillende klimplanten. Bijvoorbeeld de druif, kiwi, blauweregen of klimrozen. Je hoeft ze alleen af en toe te snoeien, verder doen ze het zelf. De pergola biedt een ‘dak’ boven je hoofd en houdt de zon op warme dagen tegen. 

tuinhuis buiten diy styling overkapping
Bron: Daniella Witte

Een Griekse loungeplek voor ieder moment van de dag

Dit is een ander soort ‘pergola’, eentje van glas. De overkapping in combinatie met de achterwand helpen de wind tegen te houden zodat je hier ook ’s avonds wat langer kan zitten. En het fijne is, je houdt de zon niet tegen, dus warm kan het er ook zeker worden. De gordijntjes zou je voor de sier kunnen gebruiken, maar je kunt ook waterbestendige gordijnen ophangen. Wanneer het weer omslaat kun je jezelf afsluiten van de regen, maar wel lekker buiten blijven zitten. Deze overkapping biedt natuurlijk niet alleen plek voor in de avond, overdag kan je er heerlijk loungen wanneer de zon naar binnen schijnt. En doe dat ook, lounge er zoals je dat ook in Griekenland zou doen. 

huis tuinhuis diy buiten styling
Bron: Hyrum McKay Bates Design

Een klein beetje tuingevoel

Mocht je nu geen tuin hebben, dan zijn een paar grote ramen richting de tuin een hele goede vervanger. Helemaal wanneer ze ook nog eens open kunnen. Zet je stoel of een bankje voor het raam en geniet van je uitzicht. Ondertussen zit jij droog en warm en pluk je de vruchten van een klein beetje tuingevoel. 

Ben je benieuwd naar meer tips voor de tuin? Of misschien bekijk je liever meer stylingtips over welke tuinmeubelen niet kunnen ontbreken in jouw tuin deze zomer. 

Meer laden