STYLING | Zo richt je je tuin gezellig én functioneel in - Wonen&Co
styling, tuin inrichten, tuin, tuinmeubels, wonen&co

STYLING | Zo richt je je tuin gezellig én functioneel in

14 maart 2019 3 min leestijd Geen reacties

In de lente en de zomer brengen we het liefst zoveel mogelijk tijd door in onze tuinen, bijvoorbeeld om een hapje te eten, een boek te lezen, gezellig te borrelen of heerlijk te zonnen. Maar hoe richt je de tuin functioneel én gezellig in? Interieurontwerper Aukje van Stedsk helpt je op weg met deze tips.

Indeling

Beeld Karwei

Het is goed om van te voren te bedenken wat je uit je tuin wilt halen. Wil je vooral relaxen met een goed boek, lekker eten of gestrekt liggen bakken in de zon? In een kleine tuin zul je hierin misschien een beetje moeten schipperen, maar mocht je de eigenaar zijn van een grote tuin, dan kun je meerdere hoekjes creëren. Een meespelende factor hierin is de zon. Wanneer en waar heb je de zon in je tuin? Maak zo een indeling van welke functie je waar in je tuin wilt hebben. Denk aan een hoekje waar je lekker kunt liggen bakken, maar zorg ook voor een schaduwrijke plek.

Vergeet niet om ruimte over te houden voor groen. Planten en bloemen hebben een rustgevende werking en zorgen ervoor dat je heerlijk kunt ontspannen in je tuin. Bovendien zorgen planten, bloemen en struiken voor een betere biodiversiteit in je tuin. Kies voor bloemen en planten die insecten als vlinders en bijen aantrekken. Bekijk hier tips om je tuin diervriendelijk te maken.

Meubels

Beeld vtwonen

Kies het soort meubel dat bij jouw wensen past. Bijvoorbeeld een ruime eethoek of juist een zitje met een grote loungebank. Deze laatste zijn tegenwoordig erg in opkomst en zijn in verschillende vormen en maten te verkrijgen, in ieders budget. Zet er een paar bijzettafeltjes bij en je zou er zelfs aan kunnen eten, mocht je geen aparte eethoek kwijt kunnen in je tuin.

In een kleine tuin zijn modulaire meubels erg handig

In kleine tuinen is het belangrijk om flexibele of modulaire meubels te kiezen die je makkelijk aan de situatie kunt aanpassen. Kies bijvoorbeeld een inklapbaar ligbed voor het zonnen en hang een aantal inklapbare stoelen aan de muur, dan heb je snel een paar extra zitplaatsen voor als je bezoek krijgt.

Zonwering

Zonwering is een must wanneer je even aan de zon wilt ontsnappen. Hierin kun je kiezen voor een snel opgezette parasol voor flexibiliteit of een schaduwdoek. Voor een meer permanente oplossing kun je denken aan een overkapping of partytent. Zo zorg je ook voor meer privacy. Handig wanneer je inkijk in je tuin hebt. Of plant een grote boom in je tuin voor meer schaduw en groen.

Verlichting

Beeld marzena.marideko

Met goede verlichting in de tuin kun je nog langer genieten van het buiten zijn, zelfs wanneer het donker wordt. Sfeerverlichting maakt het gezellig en het zorgt ervoor dat je elkaar, je wijnglas en de hapjes kunt blijven zien. Denk hierbij aan lichtsnoeren of lampionnen, helemaal trendy. Voor het lezen van een goed boek kun je de sfeerverlichting nog aanvullen met een fellere lamp. En uiteraard is een goede basisverlichting, die bijvoorbeeld de looproute door de tuin aanwijst, ook geen overbodige luxe.

Aankleding

Beeld vtwonen

Door het toevoegen van zachte materialen zoals textiel, kun je de tuin nog gezelliger maken. Denk aan mooie buitenkleden, kussens en warme plaids. Mix met patronen, kleuren en vormen en laat hiermee je eigen persoonlijkheid zien. Voeg nog een aantal accessoires toe of haal wat meubels van binnen (bij droge dagen) en maak je tuin net even iets
comfortabeler en sfeervoller.

PRODUCTIE AUKJE RIJPMA
Aukje is styliste en heeft haar eigen styling- en interieurbedrijf STEDSK.

Bron uitgelichte foto: shutterstock

Zoek je nog tuinmeubels, maar zit je even krap bij kas? Maak dan zelf iets van pallets. Wij hebben de leukste ideeën op een rij gezet. Heb jij een niet al te grote tuin en wil je die groter laten lijken? Wanneer je wat creatiever met de ruimte omgaat, kun je veel meer diepte en breedte suggereren. Een aantal tips en tricks op een rij.

Geen reacties

Laat een reactie achter

×