STYLING | Tips voor het kopen van antiek of vintage meubels - Wonen&Co
styling, meubels, antiek, trend, wonen&co

STYLING | Tips voor het kopen van antiek of vintage meubels

23 mei 2019 2 min leestijd Geen reacties

Het combineren van antiek en vintage met moderne meubels is helemaal van deze tijd. De mix van modern met antiek geeft je interieur een leuke, persoonlijke twist. Daarnaast is tweedehands kopen goed voor je portemonnee én voor het milieu. Interieurontwerper Aukje van Stedsk geeft tips over het kopen van tweedehands meubels.

Waar vind ik antiek en vintage meubels?

Antiek en vintage meubels kun je vrijwel overal wel vinden. Denk aan kringloopwinkels, rommelmarkten, bij je (groot)ouders op zolder of op speciale beurzen.

Een beurs die je als liefhebber van design niet mag missen is de jaarlijkse Design Icons in Amsterdam. Gegarandeerd een leuk dagje sneupen tussen de klassiekers. Nog leuker; boek een weekendje Lille, in het noorden van Frankrijk, voor de leukste antiek/brocante beurs van het najaar. Maak van de zoektocht naar het perfecte meubel vooral een leuke uitdaging!

Hoe herken ik antiek?

Voor een leek is het best lastig om te beoordelen of het door jou gespotte meubel echt antiek of vintage is. Dat is echt een kunst op zich. Er worden namelijk veel replica’s op de markt gebracht. Meestal zijn die te herkennen aan een slechte afwerking, onjuist materiaalgebruik en afwijkende kleuren. Moet je een fors bedrag voor het item neertellen? Laat je goed voorlichten en doe zelf onderzoek. Als het echt design is, zul je altijd een merkje op het meubel moeten vinden, vaak onder- of achterop de poten. Let ook goed op de stijlkenmerken van de periode waaruit het meubel dateert. Google is je beste vriend.

Vintage is overigens niet hetzelfde als retro. Retro meubels zijn namelijk nieuwe meubels die geïnspireerd zijn op designklassiekers of ontwerpen zijn met stijlkenmerken uit een bepaalde periode.

Een eventuele opknapbeurt

Het is niet erg als een tweedehands meubel een beetje beschadigd is. Maar bedenk voor jezelf hoe erg je dit vindt en of je het eventueel zelf kunt repareren. Een likje verf en een beetje houtlijm kunnen een groot verschil maken. Maar een meubel met een kapotte fineerlaag is voor een leek lastig te herstellen. Denk dus goed na voor je overgaat tot de aanschaf van een meubel en vraag jezelf vooral af: zijn de eventuele reparaties het waard?

In onderstaand artikel vind je tips voor het opknappen van tweedehands meubels.

(Online) shoppen

styling, meubels, antiek, trend, wonen&co

Hieronder vind je nog een aantal leuke (web)winkels uit het noorden van het land voor goede tweedehands spullen; van vintage, industrieel tot echte designstukken.

www.tim-tom.nl/
www.de-handelsfabriek.nl/
www.hardwerkfogeltje.nl/
www.tolve.eu

PRODUCTIE AUKJE RIJPMA
Aukje is styliste en heeft haar eigen styling- en interieurbedrijf STEDSK.

Meer weten over waarom antiek weer helemaal ‘on trend’ is? Of wil je weten hoe je antiek nu het beste kunt combineren? Je leest het hier. Kan jouw tweedehands meubel wel een opknapbeurt gebruiken? Bekijk hier alle tips voor het verven en opknappen van houten meubels.

Geen reacties

Laat een reactie achter

×