Duurzaam wonen: de do's and don'ts voor een duurzaam interieur
duurzaamheid, duurzaam, wonen&co

STYLING | Wil je duurzaam wonen? Dit zijn de do’s and don’ts

24 mei 2018 3 min leestijd Geen reacties

Woningen worden tegenwoordig zo duurzaam mogelijk gebouwd en bestaande woningen worden steeds vaker geoptimaliseerd, bijvoorbeeld met zonnepanelen, een warmtepomp. Maar hoe zit het eigenlijk met het interieur? Er zijn genoeg keuzes die je kunt maken om ook je inrichting milieuvriendelijk te maken. Interieurontwerper Aukje Rijpma van Stedsk geeft je graag een aantal tips en tricks om duurzaam te wonen.  

Verf duurzaam

Veel verfsoorten bevatten giftige stoffen zoals parabenen. Die stoffen komen vrij bij het verven en het uitharden van de verf.  Dit geldt ook voor verf op waterbasis. Kies daarom verf met natuurlijke pigmenten zoals kalk of gips.  Dit is misschien iets duurder, maar een stuk gezonder! Voorbeelden van duurzame verfmerken zijn Fairf, Farrow&Ball,  Aquamaryn en Mommy Paint. 

Koop bewust

Duurzaam wonen betekent ook dat je kritisch kijkt naar de spullen die je aanschaft.  We kopen vaak meer dan we echt nodig hebben, omdat het er gewoon leuk uitziet of omdat we het op dat moment denken nodig te hebben. Stel jezelf daarom eerst de volgende vragen: 

  • Heb ik dit echt nodig?
  • Past dit ook bij mijn stijl en inrichting?
  • Zou ik dit volgende week nog steeds willen kopen?

Wanneer je bij deze vragen twijfelt dan kun je het item beter niet kopen. Mocht het toch in je hoofd rond blijven spoken, dan weet je dat het toch goed zit. Het kan ook geen kwaad om je aantal meubels en andere items eens onder de loep te nemen, want je hebt lang niet zoveel nodig als je denkt. In dit artikel staan handige tips over hoe je je interieur kunt minimaliseren.

Kies verantwoorde producten

Een duurzaam product is gemaakt van goede, eerlijke materialen, is van goede kwaliteit en wordt op een milieuvriendelijke manier gemaakt en getransporteerd.

Kijk bij de aanschaf van een nieuw meubel dus goed naar waar het product van is gemaakt.  Zitten er bijvoorbeeld schadelijke stoffen in? Kan het naderhand worden hergebruikt of gerecycled? En ook belangrijk: wat is de verwachte levensduur? In dit artikel vind je de leukste duurzame producten van dit moment.

Poets je huis groen

Schoonmaakmiddelen zijn niet allemaal even duurzaam. Ze bevatten vaak ingrediënten als fosfaten, bleek, chloor of desinfecteermiddel. Deze stoffen zijn niet goed voor het milieu en ook niet voor je eigen gezondheid. Gebruik in plaats daarvan ecologische of natuurlijke schoonmaakmiddelen.

Ga voor led-verlichting

Door het vervangen van halogeen- en gloeilampen met led-verlichting ben je al goed bezig. Eén led-lamp gaat ongeveer 20 jaar mee, verbruikt 85% minder energie en bevat geen gevaarlijk kwik. Een eenvoudigere manier om je interieur duurzamer te maken is er niet! Vind je het lastig goede verlichting te kiezen? Wij hebben een aantal handige tips op een rij gezet om de juiste led-lamp te kiezen.

Gebruik eerlijke materialen

Eerlijke materialen zijn over het algemeen natuurlijke of gerecyclede materialen. Denk aan hout, bamboe, riet, rotan, natuurlijke stoffen zoals wol, katoen, vilt, jute, hennep of gerecycled glas en plastic. Hout bijvoorbeeld, is stevig, gaat lang mee en is vaak eenvoudig te repareren. Kies bij voorkeur hout met een FSC keurmerk: dit betekent dat het volgens de strengste eisen van natuurbescherming is geproduceerd, met oog voor het milieu, de bossen, de lokale bevolking en arbeiders.

Hout leent zich ook uitstekend voor hergebruik. Zo kun je van pallets een mooie loungebank voor in de tuin maken, een kruidenrek of een salontafel. Bewerk hout wel altijd met een wax of olie in plaats van lak. 

Koop tweedehands

Kijk voordat je iets nieuws wilt kopen eerst even op Marktplaats of bij de plaatselijke kringloopwinkel. Wie weet heeft iemand anders een miskoop gedaan of hebben ze net het item over wat jij nodig hebt. Goed voor het milieu en de portemonnee.

Recycle

Voor alles geldt dat je het kunt recyclen. Materialen, meubels, accessoires en natuurlijk je afval.  Maak er iemand anders blij mee, geef bijvoorbeeld een oud meubelstuk een nieuwe functie of breng het naar een kringloopwinkel. 

PRODUCTIE AUKJE RIJPMA
Aukje is styliste en heeft haar eigen styling- en interieurbedrijf STEDSK.

Shop hier de leukste duurzame producten van dit moment. Lees in dit artikel wat je allemaal van oude pallets kunt maken. Zo kun je eenvoudig een stijlvolle, low-budget loungebank van pallets maken. Een oude autoband kun je ook nog prima hergebruiken. Tover hem om tot een stylish poef, die je zowel binnen als buiten kunt zetten. 

 

Geen reacties

Laat een reactie achter

×