INSPIRATIE| Opruimen een fluitje van een cent: de 3 belangrijkste opruimtips van Marie Kondo - Wonen&Co

INSPIRATIE| Opruimen een fluitje van een cent: de 3 belangrijkste opruimtips van Marie Kondo

14 januari 2021 3 min leestijd Geen reacties

Marie Kondo kennen we inmiddels als dé opruimgoeroe. Haar wereldberoemde opruimmethode is de manier om je huis eens grondig onder handen te nemen. Interieurontwerper Aukje van Stedsk legt je in een paar simpele stappen de ‘KonMari methode’ uit voor een opgeruimd huis.

Van minder spullen in je leven word je volgens experts gelukkiger. Minder spullen leidt tot minder stress en minder onnodige uitgaven. En zo houd je uiteindelijk meer geld over om van het leven te genieten. En de spullen die je dan wel hebt, zul je meer waarderen. Marie Kondo weet hier alles van en beweert zelfs dat je met haar methode nooit meer in een rommelig huis zult wonen!

Stel jezelf je ideale interieur voor

Wat wil je bereiken met het opruimen? Visualiseer welk leven je zou willen leiden en hoe je dan zou willen wonen in jouw huis. Hoe ziet het eruit?

Opruimen is volgens Marie meer dan alleen spullen weg doen en een plek geven. Maak aantekeningen of zoek foto’s van interieurs die jou aanspreken. Word je bijvoorbeeld blij van hele opgeruimde woonkamers of zelfs van minimalistische interieurs? Dan is dat je doel!

Houd alleen spullen waar je blij van wordt

Overbodige spullen weggooien is de eerste stap in het opruimen. Daarbij gaat het niet om de spullen die je wegdoet, maar om de spullen die je houdt. Word je gelukkig van een item? Dan mag het blijven.

De rest bedank je voor z’n trouwe dienst en mag weg. Wees streng bij deze selectie. Gedachten als: ‘maar misschien pas ik het volgend jaar wel?’ of ‘misschien heb ik het nog nodig?’ worden niet getolereerd door Marie. Het gaat om het hier en nu, dus of je er nu blij van wordt en of je het nu kunt gebruiken.

Geef al je spullen een vaste plek

Je begint met het sorteren van je spullen per categorie, en dus niet per opbergplek. Het liefst begin je met je kleding, dan je boeken, papierwerk, alle andere spulletjes (‘komono’ in het Japans) en als laatste de spullen met emotionele waarde, zoals foto’s.

En berg alle spullen van dezelfde categorie bij elkaar op, op een vaste plek. Zo is het altijd duidelijk waar je iets kunt vinden en weer kunt opbergen. Zodra al je spullen een vaste plek hebben, zal het opruimen van je huis ook veel sneller gaan en blijven dingen niet meer rond slingeren.

https://www.wonenenco.nl/shopping-lets-clean-up-de-leukste-opbergers-voor-een-frisse-woonstart/

Meer weten? Lees dan haar boeken voor nog meer informatie over de ‘KonMari methode’ met bijvoorbeeld tips over het opvouwen van de je kleding, het inpakken van je koffer en het gebruik van opbergdozen, manden en bakken. Of kijk de serie op Netflix waar Marie gezinnen helpt met het transformeren van hun woningen.

PRODUCTIE AUKJE RIJPMA
Aukje is styliste en heeft haar eigen styling- en interieurbedrijf STEDSK.

Bron uitgelichte foto: shutterstock

Benieuwd of je ook toe bent aan ‘ontspullen’? Doe hier de test en bekijk de tips van opruimcoach Anne Edinxhoven. Wil je het roer drastisch omgooien en voor een minimalistisch interieur gaan? Bekijk hier alle do’s en don’ts op het gebied van deze woonstijl.

Geen reacties

Laat een reactie achter

×