STYLING | Metamorfose met een 10 meter lang wandmeubel - Wonen&Co
styling, metamorfose, wandmeubel, woonkamer

STYLING | Metamorfose met een 10 meter lang wandmeubel

16 juni 2019 4 min leestijd Geen reacties

Hans en Hillien kijken naar de toekomst. Daarom hebben ze hun oude huis verkocht en een gloednieuwe laten bouwen. Maar hoe richt je zo’n compleet lege woning in?

Het nagelnieuwe huis van Hans en Hillien in Haren is nog helemaal leeg als we er voor de eerste keer komen. Ze hopen er de rest van hun leven te blijven wonen, en misschien wel 100 te worden. Maar voor nu is het vooral de vraag: hoe richt je dit kale huis in? Om te beginnen met de kamer en keuken.

,,Belangrijk voor ons zijn de thema’s wereld, vliegen, KLM en onze collectie Delftsblauwe huisjes’’, vertelt Hillien, die stewardess is. Zij en Hans, die piloot was, houden van een licht en zonnig huis, maar ook van privacy. ,,Met bijvoorbeeld witte houten lamellen.’’

Voor

Na


De keuken is relatief smal. Daarom adviseren P&D een keukenwand te creëren tot aan het plafond, waarin een nis wordt verwerkt. Dat werkt ruimtelijk, omdat zo het beeld van één wandmeubel ontstaat. Alle kastjes zijn greep-loos en push to open; dat geeft een rustige uitstraling.

Paulette en Dominiek van Studio P&D hebben ervaring met dit soort projecten. Probleem is hier dat de woonkamer uitloopt in een relatief smalle keuken. Aan de keukentafel zullen Hans en Hillien meestal samen zitten, maar er moet ook plek zijn voor kinderen met aanhang en voor vrienden. Ze weten dat ze hun oude houten tafel, die ooit een stukje vloer van een treinwagon is geweest, niet kwijt willen. Maar hoe het verder moet, dat weten ze niet.

Wandbank

Paulette: ,,Ideaal voor een smalle keukenruimte is een wandbank. Als Hans en Hillien samen eten, kan de tafel deels over de zitting van de bank worden geschoven. Bovendien heb je niet te maken met de uitschuif van stoelen aan één zijde. Daarmee creëer je dus extra ruimte. Hierdoor kunnen zij de grootte van hun tafel behouden, is er altijd voldoende ruimte tussen de tafel en de keuken en is ook de doorloop naar de tuindeur gewaarborgd. Komen er gasten, dan trek je de tafel naar voren en is er plek voor iedereen.”

Bij een wandbank past geen tafel met poten op de hoeken. Dan kun je de tafel niet voldoende aanschuiven over de bank en moet je altijd om de poten heen klimmen. Daarom zijn de vier tafelpoten vervangen door één nieuwe in het midden.

Natuurlijk zijn er nog meer wensen. De bewoners willen in de woonkamer graag een haard, om lekker van te genieten tot in lengte van dagen. En de tv moet ook ergens staan. Als het aan hen had gelegen, zouden ze misschien wel een apart tv-meubel hebben gekozen en een losse haard. Maar de stylisten stellen voor alles in een 10 meter lang wandmeubel te verwerken. ,,Zo verbind je het allemaal met elkaar. In plaats van losse dingen, heb je nu één meubelstuk. Dat geeft rust en eenheid.”

Het meubel biedt nu aan zitkamerkant plek voor de tv, in het midden zit een prachtige haard met drie glazen wanden en in de keuken is het dus de eettafelbank. Een prachtige oplossing, vinden Hans en Hillien.

In een modern landelijke woonstijl, zoals die van Hans en Hillien, past een rustige basis met onder meer ton-sur-ton kleuren. Voor de kussens zijn daarom voor zand- en goudachtige tinten gekozen. ,,Om het spannender te maken hebben we stoffen met verschillende texturen door elkaar gebruikt: van zacht velours tot grof linnen en puur katoen met velvet prints. Door ook de kussens in hoogte te laten variëren, wordt het niet saai.’’

Tips van Paulette en Dominiek

  • De ideale wandbank heeft een terugliggende plint, anders kun je je benen niet kwijt.
  • Ook handig: kastjes in die wandbank. Behalve spullen kun je daar ook allerlei snoeren in kwijt.
  • Kies bij zo’n lang wandmeubel, als het ook nog naast de keuken staat, voor greeploze kastjes. Anders wordt het zo onrustig.
  • Ga je voor een modern landelijke woonstijl? Daar horen materialen bij als linnen, hout en katoen.
  • Heb je een ruimte waarin weinig gebeurt? Maak het spannend in de aankleding: een opvallende lamp bijvoorbeeld.

TEKST SHYRA HUETING
FOTO’S JILMER POSTMA

Benieuwd naar meer toffe metamorfoses? Bekijk hier hoe styliste Evelyne zorgt voor warmte in een huis waar de woonkamer een lege balzaal lijkt. Of bekijk hier hoe styliste Els zorgt dat een antieke kast weer helemaal anno 2019 is, en past in de woonkamer van de bewoners.

Geen reacties

Laat een reactie achter

×