STYLING | Metamorfose: Parkietenpracht in Paterswolde - Wonen&Co
styling, metamorfose, woonkamer, wonen&co

STYLING | Metamorfose: Parkietenpracht in Paterswolde

14 oktober 2018 4 min leestijd Geen reacties

Een lange rechte woonkamer zonder hoeken laat zich lastig inrichten. Het lukte Rianne Spaargaren in Paterswolde niet om er bij haar thuis iets gezelligs van te maken. Styliste Els bedenkt een oplossing.

De familie Spaargaren verhuisde drie jaar geleden van een groot huis in Haarlem naar een kleiner huis in Paterswolde. Riannes familie woont er in de buurt en ze wilde wel terug naar het Noorden. Haar man Jaap, de tweeling Roos en Teunie en de hond Bink gingen mee. En ook de meubels. Helaas bleken die een maatje te groot. ,,Ik wilde wel iets anders, maar durfde het niet aan’’, vertelt Rianne.

Styliste Els durft wel! Laat het maar aan haar over om creatief met kleur om te gaan en een gewaagd behang te kiezen om de ruimte pit te geven. Het komt in de achterkamer en is vrolijk en kleurrijk, vol met parkietjes. De vogels lijken elk moment uit het tropisch groen de kamer in te fladderen.

Voor

Na

Els kiest dit niet toevallig. Het maakt deel uit van een groter vlakkenplan; het creëren van vlakken is volgens haar dé oplossing voor zo’n rechthoekige ruimte. ,,Daarmee wek je de suggesties van hoekjes en verdeel je de ruimte.’’

Een dierbaar accessoire van de familie, een kandelaar met twee parkietjes erop, wordt het uitgangspunt. Die doet Els denken aan het vogeltjesbehang van het Engelse Little Green, dat nieuw gemaakt is op basis van behang uit 1890, aangetroffen in een oud pand in Londen. Doordat het behang een stukje wordt doorgetrokken op de lange wand, ontstaat het gevoel van een eetkamer.

Wat de meubels betreft is de eettafel bijna het enige dat mag blijven uit de oude huisraad. De rest wordt nieuw. De drie industriële lampen in groen, wit en geel bijvoorbeeld. Rianne: ,,Zelf zou ik drie groene of drie gele lampen hebben gekozen, maar ik heb me laten overhalen om voor drie verschillende kleuren te gaan. Nu ben ik er blij mee. Het is veel speelser.’’ Ze passen precies bij het behang.

Zithoek

Els adviseert ook om de afscheiding van behang naar de geverfde muur te verdoezelen door er een stalen stellingkast met mooie Afrikaanse beelden neer te zetten. Mede door de hoogte van de kast krijg je nog meer het idee dat de eetkamer een aparte ruimte wordt en creëer je een knusse hoek.

Ook in de zithoek verandert van alles. Er komt een mosgroene bank van leer, een boombruine stoel en zelfs een nieuwe tv aan de muur, die beter past bij de maten van huis. Je kunt hem dankzij een zwenkarm naar je toe trekken.

Jaap is de man van het klussen. Wat Els bedenkt en Rianne goedkeurt, dat maakt hij. Het kost hem een maand de tijd om de metamorfose te realiseren. Zo timmert hij een deur in de voorkamer weg, omdat dat mooier is. En hij maakt ook een mooie betimmering om de radiatoren.

Het strakke witte dressoir is vervangen door een retro exemplaar van warm hout. Inspiratiebron: een houten
hert van Rianne. De lichtknopjes zijn ‘weggewerkt’ door er kleine schilderijtjes omheen te hangen. Zo vallen de schakelaars niet
meer op.

Als alles klaar is, zijn Jaap en Rianne erg blij met de veranderingen. ,,Het is ook mooi dat onze dierbare herinneringen een plek hebben in het nieuwe interieur. Zo vonden we na de dood van mijn moeder een onbekende foto van mijn ouders als jong stel. Die lieve foto staat nu ingelijst op het vintage dressoir dat we kochten.’’

Els: ,,Het was zoeken naar elementen die gezelligheid geven. Je zou misschien ook aan veel kleden denken, maar dat is niet handig. De hond Bink kauwt ze kapot. Dan moet je zoeken naar andere sfeermakers.’’ Bink heeft geluk dat de baasjes zo gek op hem zijn. Want qua postuur past hij eigenlijk ook beter bij het vorige, grotere huis.

Tips van Els

  • Je kunt een vertrek optisch verdelen door gebruik te maken van kleurvlakken en behang.
  • Heb je een loze hoek? Zet er een bankje of tafeltje neer met grote planten in mooie potten.
  • Hergebruik dierbare accessoires.
  • Zorg voor balans als je kleur gebruikt. Hier is de basis groen. Maar in de achterkamer domineren de vrolijke kleuren, de voorkamer heeft juist een meer natuurlijke uitstraling.

TEKST SHYRA HUETING
FOTO’ S CORNÉ SPARIDAENS

 

Meer stylingtips? Lees hier alles over de Flexa kleur van het jaar, Spiced Honey, en hoe je die kunt combineren. Ook roze in het interieur is helemaal hip. Hier vind je handige tips hoe je roze op een stijlvolle manier kunt toepassen. Wil je je huis graag minimaliseren? Leer de kunst van het weglaten. 

Geen reacties

Laat een reactie achter

×