STYLING | Metamorfose: licht en verbinding voor een jarentwintighuis - Wonen&Co
metamorfose woonkamer, metamorfose, make-over, styling, wooninspiratie, interieurinspiratie

STYLING | Metamorfose: licht en verbinding voor een jarentwintighuis

1 oktober 2020 4 min leestijd Geen reacties

De basis is goed bij Marianne en Alberto in huis. Maar er mist verbinding, en door een uitbouw is de achterkamer een ‘donker hol’ geworden. Stylist Els zorgt voor licht en samenhang.

De uitbouw aan de achterzijde van de woning, daar zijn ze blij mee. Het gaf Marianne en Alberto Zanda, die samen met dochter Stella, zoon Fausto en hond Fred in een karakteristiek jarentwintighuis in Winschoten wonen, extra ruimte. Maar het zorgde er ook voor dat het op die plek in huis altijd donker is. ,,Vooral in de wintermaanden is het echt een donker hol’’, begint Marianne.

Toch wordt deze ruimte veel gebruikt door het gezin. Het is het muzikale hart van de woning; Marianne speelt er saxofoon, Alberto gitaar en ook Fausto ontpopt zich hier als jonge gitarist én drummer. De functie van de achterkamer moet dan ook behouden blijven, de rest mag allemaal anders.

De voor-situatie

Verbinding en licht creëren

Marianne staat overal voor open. Ze houdt van eclectisch, maar kent de valkuil van die woonstijl. ,,Want hoe zorg je ervoor dat het niet rommelig oogt?’’ Els: ,,Mijn complimenten aan Marianne. De basis is goed en ze heeft duidelijk gevoel voor styling, dat zie je terug in de woonkamer. Maar in de achterkamer stopt dat.’’

En dan is er nóg een issue. Marianne: ,,Ik mis verbinding tussen de woonkamer, achterkamer en de keuken. Hoe maak ik er een mooi geheel van?’’ Doordat er meerdere wittinten zijn gebruikt, oogt het nu nog te onrustig. Els adviseert om de hele woning opnieuw te witten in Gelukzalig Wit (Histor). ,,De balken ook, maar dan in hoogglans. De glans reflecteert het licht.’’ Met blauw wil ze de ruimtes verder verbinden. ,,In het tussenstuk verven we de wanden IJsbloemblauw, in combinatie met Gelukzalig Wit zorgt dat voor meer licht.’’

De vloer wordt ook aangepakt. Die is te gelig. Hij wordt geschuurd en opnieuw gelakt. ,,Met Skylt lak. Dat is onzichtbaar en vergeelt niet.’’ Ook een lichter vloerkleed maakt een groot verschil. En om nog meer verbinding te creëren, adviseert Els om meteen het vloerkleed van de woonkamer te vervangen. ,,Ik zou twee kleden in dezelfde kleurstelling kiezen, met zo’n ijsblauwe tint bijvoorbeeld. Iets met een patroontje erin, zoals een medaillonkleed.’’

Nieuwe kasten

Verder passen de twee witte kasten met glazen deuren niet in het plaatje, vindt Els. De kast in de achterkamer wordt gebruikt voor het opbergen van speelgoed en spelletjes. ,,Maar doordat ’ie open is, zie je alles liggen. Dat maakt het rommelig. Weet je wat gaaf zou zijn? Een antieke kast combineren met een strakke moderne kast, dat is een leuke stijlbreuk.’’

Net als in de achterkamer krijgen de keuken en woonkamer ook een lichtblauwe tint op de muur. Het past perfect bij de posters van Vera (poppodium Groningen) die Marianne zo dierbaar zijn en die hoe dan ook een plekje moesten krijgen in de muziekruimte.

Een geslaagde metamorfose: de achterkamer is lichter en er is verbinding tussen de ruimtes. Marianne: ,,Het is nu één geheel, het stroomt mooi door. Daar zijn we het meest blij mee.’’ En, sluit Els af: ,,Alles past bij de sfeer van het huis.’’

TEKST RENSKE DE HAAN
FOTO’S JILMER POSTMA

Benieuwd naar meer metamorfoses? Lees in dit artikel hoe we een schipperswoning in Groningen meer sfeer en kleur gaven. En in dit artikel lees je hoe we van een oude, vervallen hal een frisse binnenkomer maakten.

Geen reacties

Laat een reactie achter

×