STYLING | Klein wonen op een stijlvolle manier - Wonen&Co
duurzaam, klein wonen, styling, besparen

STYLING | Klein wonen op een stijlvolle manier

1 juli 2018 3 min leestijd Geen reacties

De een moet wel klein wonen om de kosten te drukken, de ander doet het bewust. Hoe woon jij? Heb je veel ruimte of juist niet? Koop je regelmatig nieuwe spullen of maak je hele bewuste keuzes in wat je wel en niet aanschaft? In dit artikel laten we meerdere opties en voordelen zien van klein wonen op een stijlvolle manier. 

Kleinschalig wonen betekent in veel gevallen weinig spullen en opbergruimte. Je kunt dit zowel negatief als positief ervaren, maar laten we eens van dat laatste uitgaan. Want hoeveel spullen heb je eigenlijk nodig? Wie een klein huis heeft denkt vaak twee keer na bij de aanschaf van iets nieuws. Een duurzame eigenschap die we allemaal wel eens zouden kunnen toepassen op ons koopgedrag. En ook al heb je niet veel woonruimte, dan nog kun je dat op een hippe en stijlvolle manier benutten. 

Werk in de hoogte

Wanneer de kamer klein maar wel hoog is, moet je de hoogte juist benutten. Plaats bijvoorbeeld (boeken)kasten tot aan het plafond om zoveel mogelijk opbergruimte te creëren. Ook planken boven de keuken of een werkplek zijn ideaal om spullen neer te zetten. En in een hoge ruimte kun je halverwege de wand een vide maken. Dit zou de slaapkamer kunnen worden.

In bovenstaand beeld is de wand met behang (links) eigenlijk een kastenwand. Door in een grote kamer halverwege een kamerhoge kast als een soort scheidingswand te plaatsen ontstaan er twee ruimtes. 

Keep it clean

Met clean doelen we op een opgeruimde en rustige kamer. In de meeste gevallen vinden mensen het niet prettig om in een rommelige ruimte te werken of te wonen. En wanneer je een groot huis hebt, heb je nog de mogelijkheid een deur te sluiten. In een studio of kamer gaat dat niet, daarom is opruimen een pré. Berg spullen die je niet vaak gebruikt op in een kast en groepeer de spullen die je wel vaak gebruikt in bijvoorbeeld een dienblad. 

Praktische meubels 

Natuurlijk wil het oog ook wat,  maar praktische meubels zijn het handigst in een kleine woning. Kies bijvoorbeeld voor een inklap bed. Werk het bed overdag netjes weg en je hebt zo 4 m2 meer woonruimte. En dat is best veel voor kleine huizen. Een inklaptafel is een goede optie, maar je kunt ook voor een kleine, tweepersoonstafel gaan. Aan de tafel zit je voor je werk of tijdens het eten. Je gebruikt hem veel en daarom mag hij best een beetje ruimte innemen.

Kies meubels naar gebruik

Je kunt voor een kleine eettafel gaan, maar wat als je heel graag lang tafelt met vrienden? Dan is een kleine tafel niet handig. Ben jij meer iemand die zich graag op de bank nestelt met een hapje eten, dan is een fijne bank een betere keus. Ga dus voor een meubel dat jij het meest gebruikt. Ook al is het je werkplek. Maak dat hoekje waar je veel tijd spendeert zo aangenaam mogelijk. 

In een kleine woning hoef je dus niet in te leveren en kan je huis even goed gezellig zijn. Misschien nog wel gezelliger en knusser dan een groot huis. En er zijn nog meer voordelen. Denk bijvoorbeeld aan de schoonmaak, de rekeningen, je koopt veel minder onnodige spullen, je denkt bewust na over je aankopen en je raakt bijvoorbeeld je autosleutels minder vaak kwijt, ook een fijne bijkomstigheid. En al deze punten samen zorgen er misschien wel voor dat jij in plaats van één reisje per jaar, nu twee reisjes per jaar kunt maken. Want wie bewust woont, bespaart gegarandeerd op de kosten. 

Bron uitgelichte foto: interiorjunkie

Past duurzaam wonen helemaal in jouw straatje? In dit artikel lees je over de do’s en dont’s voor een duurzaam leven. Bij bewust leven past ook minimalisme, oftewel ‘ontspullen’. Hier lees je alles over hoe je minimalisme kunt toepassen in huis.

Geen reacties

Laat een reactie achter

×