STYLING | Drie verschillende kersttafels, welke stijl kies jij? - Wonen&Co
wooninspiratie, woonaccessoires, styling, trend, kleur, scandinavisch, kersttafel, kerst, kerstdecoratie

STYLING | Drie verschillende kersttafels, welke stijl kies jij?

22 december 2017 5 min leestijd Geen reacties

Speciaal voor Wonen&Co hebben drie stylistenteams drie heel verschillende kersttafels gedecoreerd. Els, Getty en Sylvia gaan voor een chique tafel met Delfts blauw,Paulette en Dominiek creëren een explosie van kleur, en Rik en Anna halen Scandinavisch van het licht naar het donker. 

Overvloed in Delfts blauw

Lang is Delfts blauw verbannen geweest naar de wereld van opperste tuttigheid. Maar trends komen en gaan, zodat ook het Delfts blauw inmiddels is afgestoft en menig hart weer een slagje sneller doet slaan. Zo ook de harten van onze stylistes Getty van der Weij, Sylvia Naber en Els Selles. Gezamenlijk dekken ze de kersttafel, waarbij het blauw en de overvloed van weleer de inspiratiebronnen zijn. Delfts blauw als nieuwe klassieker.

,,Het contrast van blauw met hout en koper is een bijna klassieke combinatie. Onze inspiratie is Dutch Masters behang van BN Wallcoverings: Delfts blauw, met een afbeelding van tulpen. Ze hebben het werk van oude meesters gebruikt om behangcollecties samen te stellen. Ook een vaas van Tichelaar en blauw servies van Piet Hein Eek brachten ons op het idee voor onze gezamenlijke kersttafel’’, licht Getty toe. En gaandeweg groeide het idee.

Goud en koper zorgen voor het gevoel van rijkdom en overvloed

Els: ,,We hebben allemaal iets in dit thema meegenomen om de tafel mee te dekken. Als tafelloper gebruiken we drie stukken Delfts blauw behang. Iedereen had nog wel wat blauw servies: soms uit de kringloopwinkel, soms van een spaaractie of van familie. Ook al is het dessin anders, door de kleur past het toch goed bij elkaar.’’ Elk couvert bestaat uit een plat en een diep bord en een kommetje voor de soep.

De meeste gouden en koperen spullen op tafel zijn van Getty. ,,Die zorgen voor het gevoel van rijkdom en overvloed. De ballen zijn glanzend en mat, een mooie mix.” Het paneel aan het eind van de tafel is behangen met het Delfts blauw behang. Het geeft een intieme sfeer aan de tafel en de donkerblauwe kaarsen in witte kandelaars komen er prachtig tegen uit. Hoe je zo’n paneel overeind houdt? Sylvia: ,,Het is een paneel uit de schuur, we hebben hem gewoon aan de tafel vastgeschroefd. De tafel is gemaakt van oude Franse wagondelen en die kunnen er wel tegen.’’ 

Scandinavische nacht op tafel

Geen betere locatie om een kersttafel met Scandinavische roots te fotograferen dan in recreatiepark Scandinavisch dorp bij Paterswolde. Het met hout betimmerde interieur past perfect bij het thema van stylisten Rik en Anna. Rik: .,We willen het licht van Scandinavië van de dag naar de nacht halen. Ik ben gek op vintage en industrieel, Anna heeft een voorkeur voor Scandinavisch wonen. Samen hebben we dat in één concept uitgewerkt. Bewust kozen we een soort kasteeltafel, lang en smal, dat geeft een chique uitstraling en je zit lekker dicht tegenover elkaar.’’

Op een donkere ondergrond komen kleuren van het servies, het bestek en de gerechten goed uit. ,,Dat ziet er vooral voor een kerstdiner heel feestelijk en mooi uit. We beginnen daarom met een donker katoenen tafelkleed. Voor een mooi contrast komt daar wit servies op. Als servet nemen we zwarte theedoeken, en daarop een wit bord met Scandinavische hapjes.’’

,,Goud combineert prachtig met zwart, daarom hebben we de tafel gedekt met goudkleurig bestek’’, vertelt Rik, die het niet kon nalaten ook een stoer element toe te voegen. ,,Van een grote boomstronk heb ik een kaarsenhouder gemaakt. Het is niet moeilijk: je prikt gewoon een paar waxinelichthoudertjes in een houtblok. Past prima bij de industriële look.’’

Natuurlijke materialen zijn kenmerkend voor de Scandinavische woonstijl. Op tafel zie je daarom een kerstdier van stro, takjes kerstgroen, een (nep)konijnenvacht en een ‘elandgewei.’ Rik heeft van steigerhout een kerstboom getimmerd en die versierd met goudkleurige ballen. Natuurlijk hoort er ook een échte kerstboom bij. Die wordt niet uitbundig versierd: lampjes, een paar dennenappels en platte sterren van hout zijn genoeg. Echt Scandinavisch dus, zegt Anna. ,,Niet te veel, niet te weinig. Precies goed.” Onder de kerstboom en bij de haard staan accessoires in Zweedse stijl.

Zwart, wit, goud en natuurlijke materialen: het zijn de elementen waarmee Rik en Anna hun kerstdagen vieren. Voor wie geïnspireerd raakt door deze kersttafel is er goed nieuws: hij ziet er rijk uit, maar is low budget samengesteld.

Een explosie van kleur

Bij een mooie kersttafel draait het meestal om de ‘grote mensen’. Maar niet bij die van stylistes Paulette Iliohan en Dominiek Keizer. Zij dekken een spetterende kinderkersttafel die allesbehalve kinderachtig is. Een fluoriserende leeuw in een glazen kijkdoos? Een knalgroene kerstkabouter in een paarsverlichte kast? Gillend gele kaarsen en lichtgevende knakstokjes in een champagneglas? Op deze kersttafel kan alles!

Colour blocking is een nieuwe trend in de woonwereld

Kinderen houden van kleur. Kinderen houden van feest. Vandaar dat een kersttafel voor kinderen een en al kleurrijke feestelijkheid mag zijn. Een vrolijke uitdaging voor de Groninger Studio P&D. De P van de studio staat voor Paulette Iliohan, interieurontwerpster en voor trouwe lezers een bekende uit onze woonbijlage. De D van de studio staat voor Dominiek Keizer, interieurarchitect. ,,We maken vernieuwende, stijlvolle en goed uitgedachte interieurontwerpen, ook voor bedrijven.’’

Bij hun tafel kiest het duo voor een nieuwe trend in de woonwereld: colour blocking. Wat er ongeveer op neerkomt dat uitgesproken kleuren lekker tegen elkaar aangezet kunnen worden en samen de uitstraling van een snoepwinkel vormen. ,,We kwamen er alleen achter dat deze trend nog niet tot de kerstaccessoires is doorgedrongen’’, vertelt Paulette. ,,Met veel moeite vonden we knalgele en felroze kaarsen en een fluorroze en groene kerstboom, maar dat was het dan wel. Dus maken we het maar zelf!’’

Maak van een jampotje een kijkkastje

Dominiek tovert drie neon spuitbussen tevoorschijn. Met gleaming pink, power orange en flash yellow gaan ze aan de slag. ,,Deksels van jampotjes spuiten we neongeel . Als je iets uit de boom dan ook neongeel spuit en in dat jampotje zet, krijg je een mooi kijkkastje.’’ Ook lege wijnflessen, kerstkabouters en rendieren kregen een neonbad in geel, pink of oranje.

Het is een bonte mix van kleur en materiaal. Hoe langer je kijkt, hoe meer je ontdekt. Voor nóg meer kleur zijn linten in knalroze gebruikt. En met washi tape in felle kleurtjes zijn randen van stolpen beplakt om extra effect te bereiken. Gestreepte papieren rietjes zijn ook altijd een succes. De glazen worden gevuld met kleurrijke drankjes, grote hoepels zijn versierd met kunstgroen, kralen en ballen, een tulband wacht om aangesneden te worden. Laat die kerst maar komen!

TEKST SHYRA HUETING
FOTO’S HANS MOSSEL EN JILMER POSTMA

 

Houd je meer van Scandinavisch, minimalistisch, landelijk of toch modern? Bekijk nog meer inspiratie voor kersttafels in verschillende stijlen. Neem een kijkje in een stylish Scandinavisch kersthuis, of ga zelf aan de slag en maak een mooie kerstkrans van eucalyptus.  

Geen reacties

Laat een reactie achter

×