STYLING | Inspiratie voor het stylen van de kersttafel

Christmas is coming, ja binnen een week is het al zover! Het voelt alsof alle feestdagen heel snel achter elkaar aankomen, dus geen tijd te verliezen. Hoe stylen we dit jaar de kersttafel? Welke servies zetten we op tafel en welk bestek past daar goed bij? Wij hopen dat je hier wat inspiratie op kunt doen en je eigen ideeën over jouw kersttafel kunt vormen.

De basis van de kersttafel

Begin bij de basis, dat doet al heel veel zoals je in de sfeerbeelden ziet. Kies voor een wit tafelkleed, een gekleurd tafelkleed of juist geen kleed waardoor het tafelblad naar voren komt. Een houten tafelblad geeft al heel veel sfeer door de warme uitstraling. 

Met servies kun je een enorm contrast creëren door dit in een andere kleur dan de ‘basis’ te doen. Wit op wit staat prachtig, maar nog mooier is als je zwarte borden met een wit tafelkleed combineert. Of bijvoorbeeld wanneer je een wit servies op een donkergroen tafelkleed zet. Warme kleuren als petrol, rood, groen en goud doen het altijd goed tijdens kerst. 

Details

Ook met bestek en servetten kun je de kersttafel extra chic, sober of stoer maken. Bestek is tegenwoordig in veel verschillende kleuren verkrijgbaar zoals goud, zwart, koper of zilverkleurig. Combineer zwarte borden met goudkleurig bestek of juist witte borden met bestek in de kleur zwart of koper. Het geeft net die extra touch die je bij een doordeweeks gedekte tafel niet hebt. 

En als kers op de taart kan de tafel versiert worden met kerstdecoratie. Geef de kersttafel een sobere uitstraling door hem af te stylen met mooie, eenvoudige kandelaars met lange kaars erin. Houd je van iets meer decoratie dan kun je de bekende guirlande of dennentakken in slalom om de kaarsen heen leggen. Voor wat meer aankleding kun je kiezen voor vaasjes met eucalyptus, rood/oranje bessentakken en/of dennentakken.

Kerstdecoratie voor op het bord of boven de tafel

Vind je het niet handig om kerstdecoratie op tafel te zetten in verband met al die pannen met lekker eten of het gourmetstel dat de hele tafel al in beslag neemt? Dan kun je de borden versieren met een minimalistisch kersttakje, kaartje met naam of een kaartje waarop de gerechten staan.

Of hang de kerstversiering aan het plafond. Hang bijvoorbeeld een lichtsnoer boven de tafel langs en hang er hier en daar een groene tak tussen. Ook de leuke papieren waaiers en ballen zijn prachtig voor boven de tafel.

TEKST RIXT HELLEMA
BRON FOTO’S PINTEREST

Op zoek naar meer kerstinspiratie? Wij hebben de vier kersttrends van dit jaar op een rij gezet en daarbij de leukste kerstdecoratie uitgezocht. Ga je voor Crazy kerst, minimalistisch, Scandinavisch of toch voor traditioneel? Ook leggen we uit hoe je een stijlvolle kerstkrans maakt van eucalyptus.