STYLING | Hoe kies je een vloerkleed? - Wonen&Co
wooninspiratie, vloerkleed, woonaccessoires, vloer, woonkamer, slaapkamer, styling

STYLING | Hoe kies je een vloerkleed?

9 augustus 2017 3 min leestijd Geen reacties

Elk huis wordt er mooier van, een goed gekozen vloerkleed. Het kan best lastig zijn om een vloerkleed te vinden dat perfect bij jouw interieur past en ook nog functioneel is. Waar moet je allemaal op letten?  Styliste Aukje Rijpma geeft tips voor het aanschaffen van een vloerkleed. 

Mooi en functioneel!

Bron: Oh Eight Oh Nine

Er zijn verschillende reden om een vloerkleed aan te schaffen. Bijvoorbeeld voor het gezellig maken van je woonkamer. In dit geval kies je een vloerkleed die je mooi vind passen in je interieur. Maar als je een vloerkleed wil gebruiken tegen koude voeten bij je bed, kies dan een hoogpolig kleed. Lekker warm en zacht om ’s ochtends je blote voeten op te zetten. Als speelkleed voor je kinderen is een hoogpolig kleed ook erg fijn. 

Kies de juiste afmeting

Bron: designsponge.com

Het kiezen van de juiste afmeting is erg belangrijk. Leg je hem onder of voor een bank? Kies dan een afmeting die net iets breder is dan de bank. Heb je nog een losse fauteuil staan in je zithoek? Zorg er dan voor dat het vloerkleed groot genoeg is om de fauteuil er ook (deels) bij op te zetten. Zo verbind je losse elementen samen tot één zithoek. 

Laat een vloerkleed onder de eettafel aan alle kanten 60 cm uitsteken zodat je voldoende ruimte hebt om je stoel naar achter te schuiven. Kies het liefst een met anti-slip zodat het vloerkleed niet met de stoel mee kan schuiven. .

Om van te voren te bepalen of een vloerkleed groot genoeg is kun je de contouren ervan met tape op de vloer uitzetten. Zo weet je zeker of je de juiste maat kiest! 

Ronde vloerkleden zien we ook steeds meer. Een rond kleed is heel veelzijdig en oogt speelser dan een rechthoekig exemplaar.  

Hoe bepaal je de juiste kleur vloerkleed?

Vraag jezelf eerst af of je een opvallend kleed wilt of een neutraal kleed dat opgaat in je interieur. Wanneer je een vloerkleed niet te veel wil laten opvallen dan kun je kiezen voor een kleur die dicht bij de kleur van de vloer of bank ligt, bijvoorbeeld grijs. Warme en zachte materialen zoals wol voegen veel sfeer en warmte toe, maar het beeld blijft rustig.

Kijk bij het kiezen van een gekleurd vloerkleed naar de kleuren van je woning en stem deze goed met elkaar af. Bijvoorbeeld door een kleur uit het vloerkleed te kiezen en deze kleur (eventueel in verschillende nuances) als sierkussen op de bank te leggen of te gebruiken in je accessoires.

Wol, katoen, of een kunststof vloerkleed?

Bron: pampa.com.au

Vloerkleden zijn er in verschillende materialen, maar wat zijn de verschillen?

  • Wollen vloerkleden zijn erg warm door de isolerende werking en voelen zacht aan. Ze zijn duurzaam en makkelijk te onderhouden doordat ze zichzelf kunnen reinigen (tot op zekere hoogte). Houdt er wel rekening mee dat wollen vloerkleden eerst vaak erg pluizen. Dit trekt gelukkig later weer bij.
  • Katoenen vloerkleden zijn vaak voor een goede prijs en kwaliteit te krijgen. Ze zijn sterk en goed te onderhouden. Een nadeel is wel dat ze gemakkelijk vocht op nemen, en ze verkleuren redelijk snel.
  • Kunststof vloerkleden: Er worden steeds meer vloerkleden van synthetische materialen verkocht. Vooral door de goede eigenschappen en doordat ze vaak niet van echt te onderscheiden zijn.  Ze zijn relatief goedkoop, goed te reinigen en slijt- en kleurvast.  Sommigen kunststof kleden zijn zelfs te gebruiken voor buiten!
  • Andere materialen: Vloerkleden kunnen ook  van plantaardige materialen gemaakt worden zoals jute, sisal, kokos en hennep . Deze kleden hebben van zichzelf een specifieke bruine kleur en hebben vaak een natuurlijke uitstraling.

PRODUCTIE AUKJE RIJPMA
Aukje is interieurontwerper en heeft haar eigen styling- en interieurbedrijf STEDSK.

Zoek je een tof vloerkleed voor de kinderkamer? In dit artikel hebben we de mooiste vloerkleden voor kids uitgezocht. En in dit artikel shop je vloerkleden voor iedere woonstijl.

Geen reacties

Laat een reactie achter

×