STYLING | De groene kerst van Els en Sylvia - Wonen&Co
styling, kerst, kersthuis, wonen&co

STYLING | De groene kerst van Els en Sylvia

24 december 2018 3 min leestijd Geen reacties

Elk jaar hopen op een witte kerst? Stylistes Els en Sylvia doen het niet meer. Ze gaan gewoon uit van een groene kerst. Maar dan wel eentje met een etnisch tintje.

Maak je hoofd leeg. Kijk opnieuw naar je interieur. Vraag je af waar je het allerliefste kerst wilt vieren en waar de tafel moet staan om met je dierbaren samen aan te zitten. Is dat in de schuur? Doe het! Is dat in de kamer met slechts één grote tafel vol heerlijkheden? Organiseer het!

Onze stylistes Els Selles en Sylvia Naber laten zien hoe zij het aanpakken. In de voorkamer van het jarendertighuis van Els gaat alles aan de kant voor een tijdelijke kerstinrichting. Het middelpunt: een grote stoere houten tafel met metalen poten. Hij wordt gedekt in een natuurlijke stijl, met veel groen en een etnisch tintje. Een mix van oud en nieuw, van Nederlands en ‘ver over de grens’, van materiaal en van kleur. Eclectisch dus.

Natuur

Sylvia heeft gezorgd voor een berkenstam boven de tafel, rondom versierd met sfeervol kerstgroen. Ophangen is snel gepiept: met vereende krachten worden er een paar schroeven in de balken gedraaid en wordt de stam aan een touw opgehangen. Een ideale basis voor kerstversiering: zo komen er matte en glanzende kerstballen aan te hangen en vinden kerstvogeltjes van dons een plekje tussen de takken. Ter afwisseling hangt Sylvia’s stagiaire Lana zelfgemaakte houten blaadjes op. Qua kleur is voornamelijk gekozen voor allerlei soorten groen.

,,Een grote partij kaarsen op een dienblad is al heel feestelijk” 

Natuurlijk horen er kaarsen bij een sfeervolle kersttafel. Sylvia: ,,Vaak heb je een hele partij kaarsen in de kast liggen. Eens gekocht, gekregen of eigenlijk vergeten. Zet met kerst al die kaarsjes eens op één dienblad en steekt ze aan. Al die lichtjes, dat is heel feestelijk. Een dienblad vol brandende waxinelichtjes kan natuurlijk ook.’’

Kerstgevoel

Voor Sylvia draagt een mooie, uitgebreid gedekte tafel bij aan haar kerstgevoel, misschien nog wel meer dan een kerstdiner. Te midden van vrienden genieten van de mooie dingen van het leven. Voor Els is kerst warm en winters. ,,Vandaar ook die zachte schapenvacht. En als het donker wordt, gaat het vuur aan in de houtkachel aan. Dat hoort echt bij mijn kerstgevoel.’’

De kerststerren met hun natuurlijke uitstraling zijn makkelijk te maken. Zoek een paar takken, leg ze neer in de vorm van een ster, bind de uiteinden vast met touw en hang de sterren op.

Tamegroute

,,Vaak vormt een enkel voorwerp de inspiratiebron voor een hele styling. De rest zoek je daarna erbij’’, vertelt Els. ,,Ik heb uit Marokko bordjes en schaaltjes van Tamegroute aardewerk meegenomen, dat dankzij wat metaal in het glazuur een mooie glans heeft. Dit groene aardewerk is de basis waarop we hebben verder geborduurd.’’ Het resultaat: een mooie mix van bestaande schatten, nieuw uit de kringloop en een finishing touch met vondsten uit de natuur.

In plaats van een tafellaken is een rol groen vintage behang gebruikt als loper. Het behang is gevonden in de kringloopwinkel en past helemaal bij een stoere houten tafel. ,,Je hoeft het behang niet af te knippen, je kunt de rol gewoon op de grond laten liggen. De tafel is robuust, daarom is het goed de stijl daarbij aan te sluiten. En dat is niet alleen een mix van aardewerk, kandelaars en nepkristallen glazen, maar ook een bankje bedekt met schapenvacht en zelfgemaakte houten kerststerren op een zwarte achterwand. Bijzondere gast aan deze kersttafel is een opgezet vogeltje, verongelukt tegen een glazen raam. ,,Ik heb hem laten opzetten. Zo kan ik nog van hem genieten’’, vertelt Els.

TEKST SHYRA HUETING
FOTO’S MARGRIET DE JAGER

 

Ook stylisten Paulette en Dominiek van Studio P&D hebben uitgepakt met kerst. Laat je inspireren door hun stoere buitenkerst mét winterbarbecue. Styliste Evelyne ging voor een kidsproof kersthuis. Takken in plaats van een boom, decoraties van hout en staal, een basis in zwart-wit, gecombineerd met groen en cognac. Kun je nog wel wat inspiratie gebruiken voor het dekken van de kersttafel? Redacteur Rixt helpt je op weg met handige stylingtips

Geen reacties

Laat een reactie achter

×