STYLING | Duurzaam en natuurlijk: dé woontrend van nu - Wonen&Co

STYLING | Duurzaam en natuurlijk: dé woontrend van nu

31 oktober 2019 3 min leestijd Geen reacties

Duurzaamheid suf? Integendeel! Natuurlijke, duurzame producten passen juist heel goed binnen de huidige trends. Daarom legt interieurontwerper Aukje van Stedsk je graag meer uit over natuurlijke, duurzame materialen.

Sisal, rotan, jute en riet

Natuurlijke vezels als sisal, jute en riet worden veel gebruikt bij het maken van vloerkleden en het vlechten van accessoires zoals manden. Maar ook het weven van die materialen gebeurt veel. Denk maar aan de populaire ‘webbingtrend’.

Al deze duurzame materialen zijn puur natuur en geven je interieur in een handomdraai een natuurlijke look. Of je nou een modern interieur hebt, industrieel of Scandinavisch, het past eigenlijk overal wel bij!

Kurk

Bron: hitherandthither.net

Kurk in het interieur is ontzettend duurzaam. Het is 100% recyclebaar en milieuvriendelijk. En er hoeven geen bomen voor te worden gekapt, ze gebruiken namelijk alleen de bast van de boom en deze herstelt vanzelf weer. Daarnaast heeft het nog vele andere goede eigenschappen. Het is bijvoorbeeld waterafstotend, geluiddempend, flexibel en isolerend. Kurk wordt dan ook veel gebruikt voor vloeren, wanden, maar ook gewoon voor het opleuken van het interieur. Bijvoorbeeld als prikbordwand of verwerkt in accessoires of meubels.

Wol

Een vloerkleed of een plaid van wol is niet alleen mooier, maar ook duurzamer dan een synthetische variant. Doordat het een slijtvaste vezel heeft, gaat het heel lang mee. En daarnaast is wol ademend, isoleert het goed, is het (tot op zekere hoogte) zelfreinigend en voelt het fijn aan onder je voeten.

Bamboe

Bamboe is snel groeiend hout en reuze sterk waardoor het ideaal is voor een duurzaam interieur. Ikea bijvoorbeeld, verkoopt al jaren spullen van bamboe en met succes. Denk maar aan bakjes van bamboe, rietjes, badkamerkastjes of stoelen die (gedeeltelijk) uit bamboe bestaan.

Bamboe zie je niet alleen terug in meubels en accessoires, maar het wordt ook verwerkt tot textiel (heel erg zacht!) en als kunststofvervanger is het ook ideaal.

Marmer en terrazzo

bron: figr.com.au

Marmer en terrazzo zijn momenteel niet alleen maar hip omdat het mooi is, maar het is ook nog eens super duurzaam. Vooral omdat het, als je het goed onderhoudt, jaren meegaat. Het duurzame aspect is dan ook één van de redenen dat deze materialen nu zo trendy zijn.

Terrazzo wordt bijvoorbeeld gemaakt van restmateriaal van onder andere marmer, graniet en glas. Deze restsnippers worden gegoten in (gekleurd) beton en geven het die speciale gespikkelde look. Terrazzo is dus een perfect voorbeeld van verantwoord omgaan met restjes!

Hier lees je meer over de terrazzo trend:

Ecologisch linnen

Linnen past perfect in de natuurlijke woonstijl van nu. Maar het is ook heel duurzaam. Linnen wordt gemaakt van vlas, wat een erg sterke vezel is. In tegenstelling tot veel andere stoffen wordt linnen daardoor bij gebruik alleen maar zachter en sterker! Het is dan ook erg geschikt als beddengoed, als tafelkleed of voor theedoeken.

De ecologische voetafdruk van linnen in verhouding tot andere stoffen is laag. Het maken van linnen kost namelijk veel minder water en energie dan andere stoffen, het is biologisch afbreekbaar en recyclebaar.

Direct duurzaam shoppen? Aukje heeft in dit artikel de mooiste woonaccessoires uitgezocht.

PRODUCTIE AUKJE RIJPMA
Aukje is styliste en heeft haar eigen styling- en interieurbedrijf STEDSK. 

Geen reacties

Laat een reactie achter

×