STYLING | Hoe decoreer je met planten? - Wonen&Co
wooninspiratie, woonaccessoires, styling, woonkamer, kamerplant, kamerplanten

STYLING | Hoe decoreer je met planten?

26 oktober 2017 3 min leestijd Geen reacties

Planten zijn niet meer uit het interieur weg te denken. Hoewel het is begonnen als een trend, denk ik dat de plant een blijvertje is. Planten zorgen namelijk voor een beter klimaat in huis, geven je rust en werken stressverlagend. Maar hoe pas je planten op een leuke manier toe in huis? Ik geef je graag een aantal voorbeelden.

Als één groot statement

wooninspiratie, woonaccessoires, styling, woonkamer, kamerplant, kamerplanten
Bron: seeandsavour

Heb je de ruimte en de hoogte? Zet dan een grote eyecatcher in de kamer. Bijvoorbeeld naast de bank of in een nis. Geef de plant wel de ruimte zodat hij goed tot z’n recht komt en ongestoord kan groeien. Populaire reuzen zijn onder meer de vijgenboom, de bananenplant en de gatenplant

Let goed op de wensen van de plant voordat je hem ergens neer zet. Heeft hij veel zon of juist schaduw nodig? Pas desnoods je interieur er op aan. Doe dit wel goed, want een plant houdt niet zo van verhuizen.

wooninspiratie, woonaccessoires, styling, woonkamer, kamerplant, kamerplanten
Bron: weekdaycarnival.com

Wil je een makkelijke, goedkope plant? Ga dan voor de gatenplant (Monstera Deliciosa). Hij groeit ook nog eens snel!

In een groepje bij elkaar

wooninspiratie, woonaccessoires, styling, woonkamer, kamerplant, kamerplanten
Bron: desinglovefest.com

Maak je eigen binnentuin door een aantal planten in een groep bij elkaar te zetten. Bijvoorbeeld op een bankje, een tafeltje of gewoon op de grond. Gebruik potjes in verschillende kleuren en formaten. Heb je geen groene vingers? Ga dan voor een cactus. Deze plant is makkelijk in onderhoud en is in talloze soorten en maten verkrijgbaar. 

Ook kun je planten stekken om je binnentuin te laten groeien. De pannenkoekplant (Pilea) is bijvoorbeeld een makkelijke plant om te stekken.

Laat ze lekker hangen

wooninspiratie, woonaccessoires, styling, woonkamer, kamerplant, kamerplanten
Bron: the design chaser

Hangplanten en airplants doen het goed in de lucht, op een plank of op een hoge kast. Zo kunnen ze hun bladeren vrij laten hangen en goed groeien. Ook bij hangplanten is de juiste plek belangrijk. Zorg dat ze voldoende licht – of juist schaduw – krijgen en let er op dat je er makkelijk bij kunt om ze water te geven. Geef het liefst regenwater. Hierin zit minder kalk en zout dan kraanwater. Je kunt ook het kraanwater koken en daarna laten afkoelen tot kamertemperatuur. 

Airplants hebben geen water nodig. Zij halen hun zuurstof uit de lucht in plaats van water.  

Een plant of losse tak in een vaas

wooninspiratie, woonaccessoires, styling, woonkamer, kamerplant, kamerplanten
Bron: marieclaire

De nieuwste trend op plantengebied is hydroponie. Dit houdt in dat je de plant met de wortel in een vaas zet in plaats van in de aarde. Dit levert een fascinerend beeld op van het wortelstelsel van een plant. De wortels passen zich aan het water aan, maar let wel op: niet alle planten zijn geschikt voor hydroponie. Hieronder een korte uitleg om hydroponie toe te passen. 

Tips

  • Maak de wortels goed schoon zodat er geen aarde in het water terecht komt. 
    Het water in de vaas kan op den duur wat troebel worden, net als een vissenkom. Verschoon het water geregeld en maak de vaas schoon met bijvoorbeeld azijn. 
    Decoratieve stengels of takken van een eucalyptus of gatenplant zijn erg geschikt voor in een vaas. Deze schieten geen wortel, maar komen in een vaas goed tot hun recht. 
  • En een plant in een vaas neemt veel minder ruimte in beslag dan een plant in een pot.

TEKST AUKJE RIJPMA
Aukje is styliste en heeft haar eigen styling- en interieurbedrijf STEDSK. 

Lees ook hoe het stekken van de pannenkoekplant in zijn werk gaat, of bekijk onze tips voor een warm en knus herfsthuis. Ook hebben we de mooiste woonaccessoires voor dit seizoen op een rij gezet. Of maak een kleurrijk bloemstuk met berenklauw, gele bloemen en pauwenveren

Geen reacties

Laat een reactie achter

×