Boekenkast inrichten? 4 originele ideeën voor het stylen van je boekenkast
boekenkast inrichten, boekenkast stylen, kast inrichten, styling tips

STYLING | Boekenkast inrichten: 4 tips voor het stylen van je boekencollectie

1 oktober 2020 3 min leestijd Geen reacties

Als je veel van lezen houdt dan heb je misschien een grote boekencollectie thuis, weggestopt in een kast of op zolder in dozen. Zonde! Boeken mogen gezien worden en verdienen een mooi plekje in je interieur. Maar een boekenkast inrichten kan best lastig zijn. Want hoe zorg je ervoor dat het niet rommelig oogt? Aukje van interieurvormgevingsbureau Stedsk laat inspirerende voorbeelden zien en geeft handige styling tips.

Een volle boekenkast

Houd je van een gezellige, rommelige kast? Zet dan al je leesvoer willekeurig in de kast en vul elk gaatje. Door juist de hele wand goed te vullen oogt het geheel rustiger. Je kunt een kast ook in dezelfde kleur als de wand verven. Hierdoor lijkt de kast een onderdeel te zijn van de woning wat het beeld ook weer rustiger maakt.

Tafelboeken presenteren

Tafelboeken zijn vaak grote, zware exemplaren, speciaal gemaakt om mooi en inspirerend te zijn.  Ze  gaan bijvoorbeeld over kunstenaars, architectuur of planten. Deze boeken mogen gezien worden dus geef ze een prominente plek in het interieur! Je kunt ze met wandplanken presenteren op je muur, of leg ze in mooie stapeltjes in een kast of op een dressoir. Door de vaak rustige kleuren zijn de boeken goed te combineren met woonaccessoires.  

Een rustige boekenkast

Leesboeken hebben tegenwoordig alle kleuren van de regenboog.  De één vindt dit gezellig en de ander juist niet. Een manier om je verzameling leesvoer rustiger te maken is door bijvoorbeeld alle felgekleurde boeken uit de kast te halen. Denk aan rood, oranje, paars, geel of blauw. Hierdoor houd je de iets ingetogener boeken over. Je kunt ook nog een stap verder gaan; gebruik alleen boeken met de kleuren die in je interieur terugkomen. In moderne interieurs zie je vaak dat alleen zwarte, grijze en witte boeken een plaatsje krijgen. Dat zorgt voor een stijlvolle uitstraling. Wanneer je de kleuren van de boeken rustig houdt, kun je ze ook combineren met woonaccessoires samen in één meubel of op een plank. Ze dienen dan meer ter decoratie.

Nog een tip voor het inrichten van je boekenkast: zet de lectuur omgedraaid in de kast. Hierdoor zie je alleen de bladzijden met hun beige, bruine kleur. Combineer dit met witte of andere licht gekleurde exemplaren voor een rustig beeld. Onthoud dan wel goed waar je welk boek hebt neergezet!

Boeken op bijzondere plaatsen

Boeken zijn dus op verschillende manieren toe te passen, op de wijze die bij jou past en op de plek waar jij ze het liefst ziet. Als statement in de woonkamer, werkkamer,  tegen de lange wand in de hal, onder de trap of op een andere manier geïntegreerd in je interieur. Ik laat je nog graag een aantal inspirerende voorbeelden zien. 

Onze favoriete interieurboeken

Als echte boekenwurm heb je natuurlijk nooit genoeg boeken. Daarom hebben wij onze favoriete interieurboeken op een rij gezet. Welke wordt jouw favoriet?

De mooiste boekenkasten

PRODUCTIE AUKJE RIJPMA
Aukje is interieurontwerper en heeft haar eigen styling- en interieurbedrijf STEDSK.

Meer styling tips? In dit artikel leggen we uit hoe je kunt decoreren met planten. En in dit artikel laten we zien hoe je je thuiswerkplek praktisch én stijlvol kunt inrichten.

Geen reacties

Laat een reactie achter

×