wooninspiratie, woonaccessoires, styling, wand, wanddecoratie, kast, meubels

STYLING | Hoe geef je boeken een plekje in het interieur?

Als je veel van lezen houdt dan heb je misschien een grote boekencollectie thuis, weggestopt in een kast of op zolder in dozen. Maar boeken mogen gezien worden en verdienen een mooi plekje in je interieur. Aukje van Stedsk laat je graag inspirerende voorbeelden zien en geeft hierbij een aantal tips.

Een volle boekenkast

Houd je van een gezellige, rommelige kast? Zet dan al je leesvoer willekeurig in de kast en vul elk gaatje. Door juist de hele wand goed te vullen oogt het geheel rustiger. Je kunt een kast ook in dezelfde kleur als de wand verven. Hierdoor lijkt de kast een onderdeel te zijn van de woning wat het beeld ook weer rustiger maakt.

Tafelboeken presenteren

Tafelboeken zijn vaak grote, zware exemplaren, speciaal gemaakt om mooi en inspirerend te zijn.  Ze  gaan bijvoorbeeld over kunstenaars, architectuur of planten. Deze boeken mogen gezien worden dus geef ze een prominente plek in het interieur! Je kunt ze met wandplanken  presenteren op je muur, of leg ze in mooie stapeltjes in een kast of op een dressoir. Door de vaak rustige kleuren zijn de boeken goed te combineren met woonaccessoires.  

Een rustige boekenkast

Leesboeken hebben tegenwoordig alle kleuren van de regenboog.  De één vindt dit gezellig en de ander juist niet. Een manier om je verzameling leesvoer rustiger te maken is door bijvoorbeeld alle felgekleurde boeken uit de kast te halen. Denk aan rood, oranje, paars, geel of blauw. Hierdoor houd je de iets ingetogener boeken over. Je kunt ook nog een stap verder gaan; gebruik alleen boeken met de kleuren die in je interieur terugkomen. In moderne interieurs zie je vaak dat alleen zwarte, grijze en witte boeken een plaatsje krijgen. Dat zorgt voor een stijlvolle uitstraling. Wanneer je de kleuren van de boeken rustig houdt, kun je ze ook combineren met woonaccessoires samen in één meubel of op een plank. Ze dienen dan meer ter decoratie.

Nog een tip; zet de lectuur omgedraaid in je boekenkast. Hierdoor zie je alleen de bladzijden met hun beige, bruine kleur. Combineer dit met witte of andere licht gekleurde exemplaren voor een rustig beeld. Onthoud dan wel goed waar je welk boek hebt neergezet!

Boeken op bijzondere plaatsen

Boeken zijn dus op verschillende manieren toe te passen, op de wijze die bij jou past en op de plek waar jij ze het liefst ziet. Als statement in de woonkamer, werkkamer,  tegen de lange wand in de hal, onder de trap of op een andere manier geïntegreerd in je interieur. Ik laat je nog graag een aantal inspirerende voorbeelden zien. 

De top 5 leukste woonboeken op een rij

Als echte boekenwurm heb je natuurlijk nooit genoeg boeken. Daarom hebben wij nog een leuke top 5 met woonboeken voor je opgesteld. Veel leesplezier!

Hoe bewust ben jij bezig met de inrichting van je huis? Wat probeer je te creëren? The Kinfolk Home zet je aan het denken en laat je bewuste keuzes maken voor in het interieur. Houd jij van sober, Scandinavisch, kleurrijk of industrieel? In dit boek bekijk je zo’n 40 verschillende huizen over de hele wereld. Bekijk in alle rust de verschillende woonstijlen en kom erachter wat bij jou past. 

Dat we graag planten in het interieur terugzien is al een poosje bekend, maar hoe stylen we de verschillende soorten planten met elkaar? En hoe houden we al dat groen in leven? Het Urban Jungle boek geeft je het perfecte styling advies voor planten en biedt informatie voor een lang en gelukkig leven voor jouw planten. 

Van retro kunnen we niet genoeg krijgen en de meubeltjes worden dan ook schaars in de kringloopwinkels. Mocht je toevallig een van de gelukkigen zijn met oude kringloopgelukjes, of ben jij nog naarstig op zoek naar retro of vintage meubeltjes voor je interieur? Lees dan het boek Modern Retro Home. Het boek laat op een prachtige manier zien hoe je van oud en nieuw een sfeervol interieur maakt.

Na het Deense hygge waarin je leert hoe je gelukkig en op een bewuste manier kunt leven,  is er nu ook het Zweedse Lagom. In dit boek draait het om balans, doe niet te veel, niet te weinig, precies goed. Probeer dit toe te passen op je werk en dagelijks leven. Wanneer je de balans gevonden hebt kun je meer genieten van quality time en het geluk wat daarbij komt kijken. Je kunt het toepassen in het interieur, mode, vrije tijd, eten en drinken, relaties en werk. 

Dit laatste boek gaat over een ander soort inrichten van je huis, namelijk over het opruimen ervan. Een opgeruimd huis is ieders wens en geeft rust en ruimte. Marie Kondo schreef het boek Opgeruimd! om je te helpen organiseren. Het gaat niet alleen om het weggooien van spullen. Juist het categoriseren en ordenen zou een belangrijke opruim methode zijn. Ook moet je jezelf de vraag stellen: word ik van dit item/product/voorwerp echt gelukkig? En zeg vooral niet ooit, want ‘ooit wordt nooit’ zoals Marie Kongo van mening is. 

TEKST AUKJE RIJPMA
Aukje is styliste en heeft haar eigen styling- en interieurbedrijf STEDSK. 

Bekijk meer handige tips, zoals het stylish integreren van kattenmanden in het interieur, het decoreren van planten of laat je inspireren door de laatste trends, zoals terrazzo in het interieur.