STYLING | 6 ideeën voor lambrisering in huis - Wonen&Co

STYLING | 6 ideeën voor lambrisering in huis

12 september 2019 3 min leestijd Geen reacties

Lambrisering ouderwets? Absoluut niet. Lambrisering is juist weer helemaal trendy. Vroeger zag je het vooral in oudere woningen, maar tegenwoordig kan het in ieder type huis en past het bij vrijwel alle woonstijlen. Van een strak geschilderde variant tot nonchalant of een lambrisering van hout, het kan allemaal. Interieurontwerpster Aukje van Stedks inspireert je graag en heeft de leukste opties op een rij gezet.

Lambrisering van hout

Foto ferm living

In oude woningen kom je nog geregeld houten lambrisering tegen. Mocht dit er niet (meer) in zitten, dan kan dit type wandbekleding een mooie toevoeging zijn voor bijvoorbeeld de hal of de woonkamer. Je kunt zelf heel eenvoudig een lambrisering maken van hout of mdf.

Door de lambrisering een andere kleur te geven dan de rest van de muur, kun je dat deel er mooi uit laten springen. Maar je kunt ook de muur en de lambrisering in één dezelfde kleur verven. Dan blijft het geheel wat rustiger, maar wel chic.

Je kunt voor de muur (matte) muurverf gebruiken en de lambrisering met lak, hoogglans of zijdeglans schilderen. Dan is het dezelfde kleur, maar toch net even anders!

Lambrisering in Scandinavische stijl

Maar een houten lambrisering kan ook heel anders. Gebruik bijvoorbeeld blank houten latjes (grenen, vuren) en je krijg een meer Scandinavische stijl. Of gebruik juist stoere brede planken voor een meer landelijke look.

Geschilderde lambrisering

Foto hollymarder

De hele muur in één kleur is soms wat te veel en dan is het schilderen van een lambrisering een ideale oplossing. Zo kun je kleur op een gematigdere manier toevoegen aan je interieur.

Ook kun je bij een lambrisering een gedurfdere kleur uitkiezen, eentje die je misschien niet op je hele wand zou willen hebben. En ben je er zat van? Dan hoef je ook maar de helft over te schilderen!

Foto entermyattic.com

Tip: geef je lambrisering net even wat extra, door een gekleurde lijn aan toe te voegen!

Hoge lambrisering

Een geschilderde lambrisering is meestal tussen de 1 à 1.50 meter hoog. Maar mocht je kamer niet zo hoog zijn, dan is het een idee om de lambrisering veel hoger te maken, tot bijna aan het plafond. Door het randje erboven in dezelfde kleur als het plafond (meestal wit) te laten, lijkt het plafond een stuk hoger!

Foto roomed.nl

Functionele lambrisering

Een lambrisering kan zowel voor de sier als functioneel zijn. Maak bijvoorbeeld van de wandbekleding een kapstok, of maak de rand ietsjes breder zodat je er allemaal leuke dingen op kunt zetten, zoals schilderijen.

Je kunt zelfs nog een beetje overdrijven door de lambrisering bijvoorbeeld 10 centimeter diep te maken. Dan kun je het geheel mooi stylen met leuke bloempotjes of andere accessoires.

Niet helemaal recht

Een lambrisering hoeft niet per se kaarsrecht te zijn. Nonchalant kan ook erg goed werken. Teken wel een lijntje af, zodat je niet links en rechts van de muur een halve meter verschil krijgt, maar neem het ook niet te nauw met de verfroller.

Trek de lijn door

Foto elle decor

Een lambrisering verven werkt het beste wanneer je die over de gehele ruimte of de hele wand kunt door trekken, zonder onderbrekingen. Mocht je een radiator of een deur tegen komen, schilder die dan gewoon mee. Gebruik voor een deur dan wel lak in plaats van muurverf.

Tweekleurig

En uiteraard hoeft de bovenkant van je lambrisering niet wit te zijn. Dit zie je wel vaak, maar is nergens voor nodig! Ook twee verschillende kleuren kunnen goed werken.

PRODUCTIE AUKJE RIJPMA
Aukje is styliste en heeft haar eigen styling- en interieurbedrijf STEDSK.

Bron uitgelichte foto: flexa

Ook gaaf: een houten wand! Aukje legt in dit artikel uit wat de voordelen van hout op de wand zijn, en laat de mooiste met hout beklede wanden zien. Liever een behangetje op de muur? Met deze tips kun jij behangen als een pro!

Geen reacties

Laat een reactie achter

×