Studio DIY: Hilly de Vries-Faber uit Sneek - Wonen&Co

Studio DIY: Hilly de Vries-Faber uit Sneek

18 september 2014 2 min leestijd

Het is een grote trend om zelf van alles te maken. Do It Yourself heet het nu en oubollig is het allang niet meer! Elke week bezoekt Wonen&Co een ‘Studio DIY’, op steeds een andere plek het Noorden.

Het idee groeide langzaam. Het begon met een workshop, op een studiedag zo’n vier jaar geleden in Groningen.

,,Daar was ons gevraagd op de grond te gaan liggen, op een groot stuk karton. Een ander trok dan een lijn rond om je heen, zodat de lichaamscontouren op het karton kwamen te staan. Vervolgens was het de bedoeling dat je die zelf invulde, om te laten zien wie je bent”, vertelt Hilly de Vries -Faber uit Sneek.

De meesten gingen heel serieus aan de slag. Tekenden precies hun kleding na, in de juiste kleuren. Hilly niet. ,,Welnee. Ik ging tamponeren en met wasco in de weer. Allerlei abstracte patronen kwamen er uit.”

Na de studiedag belandde het karton opgerold achter in haar auto, waar het wel een jaar bleef liggen, zonder bestemming. Zonde eigenlijk, vond ze. ,,Ik moest er wat mee doen. Maar wat?”

Toen ze bij een tuincentrum op een enorm groot, maar verregend schilderij stuitte, dat ze voor 15 euro mocht meenemen, wist ze het. Aan het schilderij had ze niets, maar de lijst was ideaal. ,,Voor een prikje, zo’n grote lijst! Hij paste niet eens in mijn auto. Dit ga ik combineren met mijn karton, bedacht ik.”

verf

Het karton besloot ze vervolgens in stroken te knippen, om er daarna mee te gaan vlechten. ,,Maar niet in dezelfde volgorde als toen het vel nog heel was. Nee, juist niet, er moest weer een nieuw patroon ontstaan. Strookje voor strookje vlocht ze het karton weer in elkaar. Met schilderstape plakte ze het aan de achterkant vast, zodat alles op z’n plek bleef. Weken later was haar kunstwerk af.

Haar omgeving reageerde enthousiast. Dus besloot ze het niet bij dat ene vlechtwerk te laten. Inmiddels heeft ze er al een stuk of tien gemaakt. Ze sieren de wanden in haar huiskamer en slaapkamer, en ze heeft er ook al mee geëxposeerd. Ook heeft ze een website: Hillys Style.

,,Ik vind het heel leuk om met kleuren te werken, mooie combinaties te maken.” Hilly vlecht er tegenwoordig ook kant of opgerold plastic doorheen. Het karton, restmateriaal van sixpacks voor biertjes, haalt ze bij een kartonfabriek. Ze bewerkt het met bijvoorbeeld glimmende verf en bleekwater. ,,Steeds weer iets nieuws bedenken, dat maakt het interessant.”

TEKST ANNIEK BOSWIJK
FOTO NIELS WESTRA

×