Studio DIY: Ingrid Bakker uit Sleen - Wonen&Co

Studio DIY: Ingrid Bakker uit Sleen

1 september 2014 2 min leestijd

Het is een grote trend om zelf van alles te maken. Do It Yourself heet het nu en oubollig is het allang niet meer! Elke week bezoekt Wonen&Co een ‘Studio DIY’, op steeds een andere plek het Noorden.

Bij Ingrid Bakker op het erf staat een stal. Een wolstal. Ze bewaart er vachten van schapen. Opgerold, of los en ruig bijeengehouden in grote zakken. Bruin of zwart, maar vaak ook groezelig wit. Plakkerig en vet, zoals de wol van een schaap behoort te zijn.

Verderop is haar atelier, een voormalige timmermansschuur. Hier ontdek je waar ze al die wolletjes voor gebruikt. Ook binnen in haar boerderijtje is de toepassing van wol overal te zien. In de kussens op de bank, het kleed dat er voor ligt, de muisjes van vilt die op de rand van een fruitschaal zitten en de bekleding van poefjes en krukken. En alles is diervriendelijk, want na het scheren graast de wolleverancier gewoon weer verder op het land.

,,Het is een uit de hand gelopen hobby. Sinds vijf jaar ben ik aan het vilten, met wol en zijde. Het is mijn passie. Vaak gebruik ik wol die schapenhouders anders zouden weggooien. Liefst de langharige wol van het Drentse heideschaap. Vilten is een proces met water en olijfzeep, waardoor de wol aan elkaar hecht. Dan ontstaat er iets dat je kunt verwerken”, vertelt Ingrid, die zelfs een wollen jurkje draagt dat ze helemaal zelf heeft gemaakt. De fijne wol is deels geverfd met het blad van de walnoot in de tuin.

scan - vrijstaand gemaakte drentse heideschaap.

Ingrids hobby werd serieuzer. En omdat ze al die gevilte omslagdoeken, kleedjes, tafellopers en andere objecten toch niet zelf kan houden, begon ze een atelier. Het heet Vacht en Prachten je kunt er binnenlopen om te kijken. En te kopen. Van een wollen case voor je mobieltje tot een bijzettafeltje met een gebreide top.

Niet iedereen begrijpt trouwens de handelingen die nodig zijn om van een vacht vilt te maken. ,,Er waren hier eens stratenmakers aan het werk. Die keken steeds zo raar toen ik aan het vilten was. Toen vroeg eentje ‘wat doe je toch met al die berenvellen?’

Allang voordat Ingrid wist wat DIY betekende, deed ze het al. Niet alleen met wol, maar ook met heel veel andere dingen die ze tegenkomt. Altijd op zoek naar wat je kunt maken van wat anderen grofvuil noemen. Van niets, iets maken. ,,Zo is de hele inrichting van mijn huis ontstaan. Bijna niets is nieuw. Mensen vinden het gezellig en vragen waar ik het heb gekocht. Maar helaas voor hen, er is nooit een tweede van iets.”

TEKST SHYRA HUETING
FOTO JAN ANNINGA

×