Studio DIY: Yvonne Vinke uit Niawier - Wonen&Co

Studio DIY: Yvonne Vinke uit Niawier

28 oktober 2014 2 min leestijd

Het is een grote trend om zelf van alles te maken. Do It Yourself heet het nu en oubollig is het allang niet meer! Elke week bezoekt Wonen&Co een ‘Studio DIY’, op steeds een andere plek het Noorden.

Tussen wind, water en duinen. Op de zandplaat naast Vlieland ontsproot een nieuwe liefhebberij voor Yvonne Vinke (54). In de zomer van 2013 logeerde ze daar een week met haar man. Bij het strand vond Yvonne een blauw touw. ,,Dat moest ik meenemen. Wat ik ermee wilde wist ik nog niet, maar ik kon het niet laten liggen”, vertelt ze. Yvonne verliet het eiland met vuilniszakken vol gejut touw.

Vervolgens ontstond het idee een poef te maken. Yvonne zocht een autoband en een oud T-shirt. Ze wikkelde het touw om de band heen en plakte het vast. ,,Stevig tegen elkaar aan, hoor. Ik krijg er soms blaren op mijn handen van. Ik maak de band dicht met hout en span het shirt met zachte vulling om een frame.” Het is de basis voor haar nieuwe hobby. ,,De eerste poef was een gevecht. Ik moest alles nog uitvinden, bijvoorbeeld welke lijm ik moest gebruiken.”

Lief voor jezelf, lief voor het milieu. Dat is de gedachte die ze heeft bij haar passie. ,,Weggooien is zonde. T-shirts krijg ik aangeboden of ik vind ze in kringloopwinkels, autobanden krijg ik van garages en touw vind ik op de wadden. Verder krijg ik ook restpartijen uit Lauwersoog.”

Matchende kleuren

Yvonne heeft nu altijd poefen op voorraad voor haar website met woonaccessoires, maar knutselt ook in opdracht. ,,Zo maakte ik voor een jongetje een poef van een oud shirt van zijn overleden opa. Ik drukte een foto van zijn grootvader op een zakje af. Hij was er ontzettend blij mee.” Yvonne staat ook op kunstmarkten in bijvoorbeeld Dokkum of Leeuwarden. ,,Mensen willen ze altijd aanraken. Ze staan versteld als ik vertel dat er een autoband in zit.”

Het belangrijkste van de poef is dat de kleuren matchen. Die kleurcombinatie maakt de poef. Yvonne is vaak meer dan twee dagen bezig met één poef. ,,Dan zit ik tot laat te pielen. Maar het mooie is dat je hem ziet groeien.” Yvonne is nog bezig met een atelier, wanneer dat klaar is wil ze workshops gaan geven. ,,Kinderen vinden het geweldig eigen spullen te restylen. Mijn kleinzoon maakte ook een klein poefje van een band van zijn speelgoedtractor.”

Yvonne werkt als financieel adviseur in Leeuwarden veel met haar hoofd. Daarom vind ze niets lekkerder dan ’s avonds met haar handen bezig te zijn. ,,Er borrelen altijd honderdduizend ideeën in mijn hoofd.” Ze is van kleins af aan bezig met het restylen van materialen. Zo decoreerde ze veel meubels. ,,Vroeger sleepte ik van oma al kastjes mee naar huis om te decoreren. Ik denk dat ik die creativiteit van haar heb. Zij pimpte ook alles, al bestond dat woord toen nog niet.”

TEKST SIAN WIERDA
FOTO MARCEL VAN KAMMEN

×