Studio DIY: Nettie Koning uit Noordbroek - Wonen&Co

Studio DIY: Nettie Koning uit Noordbroek

21 november 2014 2 min leestijd Geen reacties

Het is een grote trend om zelf van alles te maken. Do It Yourself heet het nu en oubollig is het allang niet meer! Elke week bezoekt Wonen&Co een ‘Studio DIY’, op steeds een andere plek het Noorden.

Bij de weg staat een bord met ‘Bie Neeltje’ erop. Een landweggetje voert naar achteren, waar een boerenhuisje staat. Hier woont Nettie Koning: kleurrijk, creatief en vol goede moed. Een moeilijke periode in haar leven bracht haar op het idee iets positiefs op te zetten.

En omdat ze al haakte, breide, naaide, glas-in-lood maakte en nog heel veel meer, begon ze een winkeltje aan huis, in de logeerkamer. Het meet maar drie bij drie. ,,Het logeerbed staat er ook verstopt, dat kan ik zo uitklappen als het nodig is.”

,,Omdat ik er geen stress van wil hebben, doe ik het samen met andere vrouwen uit de regio die ook allemaal wat hebben meegemaakt. Iedereen maakt iets, en wat ze kwijt willen, verkopen ze hier. Zelf ben ik als een gek roze tompouces gaan haken voor in de winkel. Roze staat symbool voor die ‘roze bril’, waar ik graag doorheen kijk”, vertelt Nettie, die eigenlijk al vanaf haar twaalfde alles maakt wat haar hart haar ingeeft.

Geen rommel, maarideeën

Net als haar oma en moeder trouwens, die ook altijd zaten te prutsen met lapjes en kraaltjes. ,,En mijn neptante Corrie. Ze had in de jaren zeventig een boetiekje. Ik mocht haar daar helpen. Na school holde ik meteen naar haar toe.”

Bij Nettie thuis in Noordbroek staat achter elke stoel een doos met materialen en werkjes. Waar ze ook gaat zitten, ze kan zo beginnen. Het huis staat vol. Haar trots, behalve de winkel dan, is een kamertje propvol lappen, dozen, trommels, kralen en scherven om iets van te maken. Ze past er zelf nog maar nét bij.

,,Ik ben altijd wel ergens mee bezig. Mijn brein werkt gewoon zo. Maar weet je wat ze van creatieve mensen zeggen? Die hebben geen rommel in huis liggen, maar nieuwe ideeën.”

TEKST SHYRA HUETING
FOTO DUNCAN WIJTING

Geen reacties

Laat een reactie achter

×