Studio DIY: Kado en Sa in Leeuwarden - Wonen&Co

Studio DIY: Kado en Sa in Leeuwarden

16 december 2014 2 min leestijd Geen reacties

Het is een grote trend om zelf van alles te maken. Do It Yourself heet het nu en oubollig is het allang niet meer! Elke week bezoekt Wonen&Co een ‘Studio DIY’, op steeds een andere plek het Noorden.

Ze hebben allemaal hun eigen talenten, de medewerkers van Kado en Sa. Aukje de Vries bijvoorbeeld kan uitstekend schuren en schilderen. ,,Dat vind ik ook erg leuk om te doen.” Bert Jagersma helpt graag en goed met verkopen van de gemaakte spullen. En Hester de Jong ziet niet zo scherp, maar voelen kan ze des te beter. Zij kan prima bepalen of iets te ruw of al glad genoeg is.

De dingen die dit drietal samen met de rest van de dagbestedingsgroep op Middelséhiem in Leeuwarden maakt, zijn geen fröbelwerkjes die daarna nutteloos op zolder belanden. Nee, het zijn trendy en mooi afgewerkte woonaccessoires. Te koop bij allerlei winkels en het atelier op Middelséhiem. De groep staat er soms ook mee op fairs, beurzen en markten. Hester: ,,Op de Visserijdagen in Harlingen hebben we dat ook gedaan.”

Hester helpt graag met verkopen en heeft laatst zelfs ter plekke voor een klant iets ‘op maat’ gemaakt. ,,Zij wilde zo’n grote kralenketting voor in huis. Die maak ik het liefst. Maar ze wilde hem net even anders dan wat we hadden, dus heb ik voor haar een nieuwe geregen.”

Hip

Begeleider Wytske Hoekstra bedenkt samen met collega’s Joke, Ytje en Welmoed wat er gemaakt gaat worden. ,,We kijken altijd eerst naar wat er hip is. Natuurlijk moet het voor de mensen hier te doen zijn, maar vooral ook moeten het mooie, verkoopbare spullen zijn.”

Dus hangt het atelier vol met hertjes, huisjes, harten en sterren, sommige voorzien van inspirerende teksten. Er staan blankhouten minikerstboompjes, waarvan het onderste deel in trendkleuren als grijs en fluorroze geschilderd zijn. En mooie steigerhouten frames met lijnen ijzerdraad ertussen gespannen, waaraan met metalen clips kaarten, foto’s, veertjes of andere accessoires gehangen kunnen worden.

De kerstboompjes zijn een favoriet item van Aukje. ,,Kerst vind ik zo gezellig!” Haar lievelingskleuren zijn roze en rood. Bert: ,,Bij mij precies hetzelfde!” Ze mogen zelf uit een aantal kleuren kiezen waarmee ze willen schilderen, maar Wytske doet de voorselectie. ,,Rood en paars zitten er nu bijvoorbeeld niet bij. Het moeten echt trendy kleurtjes zijn.”

Kado en Sa is te vinden op Facebook.

TEKST ANNIEK BOSWIJK
FOTO LAURENS AAIJ

Geen reacties

Laat een reactie achter

×