Strakke villa, romantische wijngaard - Wonen&Co

Strakke villa, romantische wijngaard

8 oktober 2014 4 min leestijd

Jantiene en Douwe Broersma zochten jarenlang naar een mooie plek waar ze ruim en vrij konden wonen. Na een intensieve zoektocht stuitten ze op een wâldhûske op een prachtig stuk grond even buiten Twijzel. Nu staat er een hyperstrakke woning, met een heuse wijngaard.

Eigenlijk woonden ze helemaal niet zo verkeerd, in hun ‘witte schimmelhuis’ aan de rand van Gerkesklooster. Maar na twintig jaar begon er toch wat te kriebelen. Dolgraag wilden de twee nog eens nieuw bouwen, ergens buitenaf, met vrij uitzicht, meer ruimte en zoveel mogelijk zelfvoorzienend. Want dat laatste was in de jaren negentig niet te betalen.

,,We wilden een nieuw huis met zonnepanelen en aardwarmte. En Douwe droomde van een stuk land. Ik dacht toen nog: wat moet je daarmee? Je moet het allemaal wel onderhouden”, vertelt Jantiene. Talloze locaties bekeken ze. ,,Dit was de eerste plek waarbij we beiden niks zeiden. Pas de volgende ochtend hadden we het erover. Dit kon het wel eens zijn. Het was het gevoel dat we allebei hadden.”

 

In 2007 werd de koop van het stuk land met het kleine boerderijtje gesloten. De gemeente werd snel op de hoogte gebracht; er lag weliswaar nog geen schetsontwerp, maar dat ze een ander type huis wilden bouwen dan standaard, stond vast.

Drie winters zonder gas en isolatie was best afzien

De eerste drie winters woonde het gezin met vier kinderen in het boerderijtje uit 1900. Best afzien: er was zeker dertig jaar niks aan gedaan, er was geen gas en geen isolatie. Maar zo hadden ze mooi de tijd om hun ideeën over het nieuwe huis op papier te zetten en uit te werken.

Met een vrij eenvoudige wensenlijst – heel veel licht, duurzaam, een grote leefkeuken – stapten de twee naar een aantal architectenbureaus. Douwe: ,,Onze vraag was heel simpel: kun je een schets maken van wat je zou bouwen?” De resultaten vielen tegen. Te donker, te boerderijachtig, te veel zwarte doos of te standaard. Alleen de tekening van het Buro voor Architectuur Edwer de Haan in Groningen kon het stel bekoren. Jantiene: ,,Dit bureau was het enige dat het huis op deze manier op de kavel plaatste, met een terras op het zuiden.” Samen gingen ze een meer dan vier jaar lang traject in.

Doosvormige woning

In 2011 ging de bouw van start. Het resultaat is een strakke, doosvormige woning die als het ware opgaat in de omgeving. De manshoge raampartijen in de onderste bouwlaag zorgen voor mooie zichtlijnen naar buiten. In de ruime zithoek ontbreken gordijnen en hoge kamerplanten, voor optimaal zicht op de natuur. Zo loopt ‘binnen’ naadloos over in ‘buiten’.

Intussen waren er ook plannen gerezen voor de 3,5 hectare grond rond het huis. Geïnspireerd door een artikel in de krant over een wijngaard in Sint Nicolaasga kwam het duo op het idee om druiven te gaan verbouwen. Ze bezochten heel veel wijngaarden in Nederland en lieten zich uitgebreid informeren door deskundigen voordat ze de knoop doorhakten.

 

In 2009 gingen de eerste plantjes de grond in en dit jaar hebben ze hun vierde oogst. Jantiene, die daarnaast een winkel in teken- en kunstschildermateriaal in Leeuwarden runt, is enthousiast over hun nieuwe bedrijfstak. ,,Het is een heel spannend iets. We waren geen enorme wijnkenners, wel echte ondernemers. En als je geïnteresseerd bent in iets, kun je heel veel. Ook is dit zo leuk omdat we het samen kunnen doen.” Douwe verdient verder de kost als oproepchauffeur op een vrachtwagen en het gezin verhuurt een vrieshuis in Stroobos.

Beton, steen en glas

In huis gebruikte De Haan vooral beton, steen en glas. Het plafond is bewust niet van beton. Douwe: ,,We hebben gekozen voor een akoestisch plafond: katoenachtige vezels waardoor het niet galmt.”

Op het dak liggen 36 zonnepanelen, het huis wordt verwarmd door middel van aardwarmte. Er is enkel aansluiting op de waterleiding en het elektriciteitsnet. Onder de vloer van leisteen zit zowel boven als beneden vloerverwarming. Douwe: ,,Als het buiten warm is, gaat de vloerverwarming automatisch koelen. Zo is er een constant binnenklimaat van 20, 21 graden.”

Dingen moeten niet alleen mooi zijn, maar ook praktisch

Op de verdieping hebben de vier kinderen elk hun eigen slaapkamer. Verder is er een badkamer die ook zelf ontworpen is. ,,Dingen moeten niet alleen mooi zijn, maar ook praktisch”, verklaart Jantiene de keuze voor het koraalachtige materiaal van bad en wastafels dat vrij eenvoudig te herstellen is als er onverhoopt een buts in komt.

Het boerderijtje staat er nog steeds. Het wordt gebruikt voor proeverijen en schilderworkshops en verhuurd als gastenverblijf. Onlangs nog, sliep er een schrijfster in de bedstede. ,,Ze vond het heerlijk hier. De rust en alle ruimte.” Ooit maakt het misschien plaats voor nieuwbouw. De vergunning ligt er, het geld moet nog verdiend. ,,Er moet wat te wensen over blijven”, vindt Jantiene.

 


 

WIEDouwe (53), Jantiene (52), Elvira (24) Klaas Vincent (21) Sylke (19) en Guido (8) Broersma
WAARTwijzel
WONENhier sinds 2009
HUIS GEBOUWD2011/2012
WOONWENSnieuw bankstel en vloerkleed
FAVORIETE PLEKwoonkeuken
LAATST GEKOCHTleisteen voor het terras en twee barkrukken
WINKELADRESJan de Jong interieurs in Leeuwarden
MEEST BLIJ METde prachtige zichtlijnen van het huis die buiten en binnen fantastisch laten samensmelten
WOONADVIESkies een basis die neutraal is, en wees daarna niet te zuinig met kleur
INSPIRATIEInspiratie de natuur, daar klopt het altijd
DROOMHUISDit huis, op deze plek, midden in onze wijngaard en het prachtige coulissenlandschap


 

TEKST INES JONKER
FOTO’S NIELS WESTRA

×