Sierriet: majestueuze blikvanger - Wonen&Co

Sierriet: majestueuze blikvanger

11 november 2015 3 min leestijd Geen reacties

Sierriet saai? Dankzij meesterkweker Ernst Paggels niet meer. Hij ontwikkelde een heel palet aan betrouwbaar bloeiende rassen, waar we iedere herfst weer van kunnen genieten.

Nu de herfst met haar vlammende kleuren begint te strooien, en het licht een gouden glans heeft gekregen, is het reusachtige Chinese sierriet (Miscanthus sinensis) op haar best. De robuuste pollen die maanden geleden ietwat schuchter begonnen te bloeien, zijn onderhand uitgegroeid tot majestueuze blikvangers. Sierriet houdt overduidelijk van de herfst, en de herfst houdt innig van sierriet.

Dat we nu zo vele verschillende sierrietrassen hebben om uit te kiezen, danken we aan één man, voor wie de aanduiding meesterkweker lijkt te zijn uitgevonden. Ernst Pagels uit het Duitse Leer had, tot het jaar 2000, meer dan 50 jaar een vaste plantenkwekerij en heeft zich intensief beziggehouden met het ontwikkelen van nieuwe rassen.

Wellicht zijn meest beroemde vondst is de diepblauwe tuinsalie Salvia nemorosa ‘Ostfriesland’ die tot op de dag van vandaag wereldwijd in miljoenenaantallen op kwekerijen te vinden is. In zijn lange werkzame leven (hij stierf in 2007) heeft hij vele nieuwe planten op de markt gebracht, die als kenmerk hebben dat ze vernieuwend zijn, maar ook gemakkelijk te kweken en degelijk in gebruik.

Sierriet valt met haar sobere eisenpakket ook onder deze noemer. Op elke normale tuingrond op een zonnig tot licht beschaduwde standplaats weet ze zich te ontwikkelen tot een imposante pol. Afhankelijk van het ras kunnen ze 150 tot 400 cm hoog worden. Tot ver in de winter blijven de zilverwitte pluimen aantrekkelijk, en geven vorm en structuur aan beplantingen.

Onder die makkelijk te kweken tuinplanten die hij ontwikkelde, zijn meer dan 50 selecties uit het voorheen nogal saaie sierriet. Pagels was de eerste die in zijn kas een zeer algemene cultivar (‘Gracillimus’), die normaalgesproken niet wil bloeien, wist over te halen dat toch te doen. De zaden die daaruit ontstonden, bleken de sleutel te zijn naar een, ook door Pagels, niet vermoedde rijkdom.

Uit het zaad van de dodelijk saaie bladplant ‘Gracillimus’ wist hij een heel palet aan betrouwbaar bloeiende rassen te ontwikkelen, in een enorme variatie aan groeivormen, bladstructuren en bloempluimen. Hij was zo enthousiast dat hij uiteindelijk meer dan 50 rassen van een naam voorzag, vermeerderde en de wereld in stuurde.

Achteraf kwam hij daar toch enigszins op terug en publiceerde hij een lijst met eigen rassen die zijns inziens weer konden verdwijnen; of de kwekers overal en nergens zo vriendelijk zouden willen zijn deze overbodige rassen naar de composthoop te verbannen. Deze vastberaden bescheidenheid was tekenend voor de man die mij jarenlang voorzag van meestal collegiaal, soms ook vaderlijk advies en met dezelfde gulle hand van vele, vele goede nieuwe planten.

Ook al is Ernst Pagels niet meer fysiek onder ons, zijn nadrukkelijke stempel op de ontwikkeling van zo vele inspirerende en uiterst bruikbare tuinplanten zal nog heel lang merkbaar zijn. Als in de herfst het sierriet in menige tuin glimmend van tevredenheid op haar allermooist staat te wezen, kan ik niet anders dan glimlachend denken aan haar beminnelijke geestelijk vader.

BRIAN KABBES
Noordelijk kweker van botanische rariteiten.

Geen reacties

Laat een reactie achter

×