SHOPPING | Stijlvolle verlichting voor elke ruimte - Wonen&Co

SHOPPING | Stijlvolle verlichting voor elke ruimte

13 januari 2018 3 min leestijd Geen reacties

Of het nou om sfeerlicht gaat, functioneel licht of accentverlichting, voor iedere ruimte en woonstijl is er een passende lamp. Wij hebben de mooiste op een rij gezet. Bekijk en shop onze selectie hieronder. 

Woonkamer

BePureHome vloerlamp metaal
BePureHome Spotlight vloerlamp
Zuiver Ivy vloerlamp
Zuiver Reader vloerlamp

De woonkamer is de plek waar we doorgaans de meeste tijd doorbrengen. Met eten, lezen, televisie kijken en nog veel meer. Zo’n plek schreeuwt om een diversiteit aan lampen. Ook al omdat sfeerlicht onmisbaar is voor de gezelligheid. Uitgaande van de gemiddelde hoogte in een Nederlandse woning en een verdeling in drie zones, zou elke laag 80 tot 90 centimeter moeten zijn. In de middelste vind je de makkelijk aan te kopen verlichting zoals hang-, vloer- en leeslampen. Stekker erin en klaar. Lastiger is licht in de bovenste zone: de 90 centimeter vanaf het plafond.

It’s about Romi athens tafellamp
Van Tjalle en Jasper minispot tafellamp

Veel mensen hebben de lichtpunten in het plafond afgedicht met een plaatje. Maar als je deze niet benut zal je kamer optisch kleiner lijken. De onderste zone is de eerste 90 centimeter vanaf de vloer. Dat kan een lampje onder het tv-meubel zijn of een lichtpunt in de vloer. Of zet een lamp op het tafeltje dat naast de bank staat of een bolletje naast de tv.

Eettafel

Frandsen Kobe hanglamp smoked glass
Eglo Tarbes hanglamp
Lucide Bounde hanglamp
Seletti Egg of Columbus hanglamp

Tip voor de lamp boven de eettafel: hang deze er voor het beste resultaat zo’n 75 centimeter boven. Zo krijg je een gezellige, intieme verlichting. En kies voor een lamp met dimmer, zodat je sfeer en intensiteit op elk moment kunt aanpassen.

Dutchbone Devi bureaulamp
Leitmotiv Wood-like tafellamp

Last van de weerkaatsing van het licht als je aan tafel een tijdschrift zit te lezen? Vervang het lampje door een matte bol. Voor de verstokte computeraar: zet er een goede bureaulamp naast die een gerichte bundel licht straalt. Dat voorkomt vermoeide ogen.

Slaapkamer

Bloomingville wandlamp
Kikke & Hebbe wandlamp porselein
Northern Lighting wandlamp
It’s about Romi wandlamp

Als je ergens sfeer wilt hebben, is het wel in dit vertrek. Maar we willen ook weleens een boek lezen in bed, televisie kijken en ons omkleden en eventueel opmaken bij goed licht. Ook hier is de wet van de zones van toepassing. Zorg voor licht vanaf het plafond en voor een lamp naast het bed. Plus wandlampjes, bijvoorbeeld naast de spiegel.

A little lovely company nachtlampje
Vestbjerg neon wandlamp

Voor wie zijn boek maar niet weg kan leggen: neem een spotlichtje met een flexibele arm, zoals je deze vaak in hotels ziet. Ze geven een gebundeld klein licht af, zodat je de letters kunt blijven spellen en ondertussen je bedgenoot niet uit zijn of haar slaap houdt. Veel kinderen zijn blij met een nachtlampje. Het geeft ze een gevoel van veiligheid. En ze struikelen niet als ze ’s nachts hun bed uitklimmen voor een plas.

Badkamer

Lucide Dica spot
Eglo Peneto inbouwspots

Deze ruimte vraagt om zowel basis-, taak- als accentverlichting. Inbouwspots zijn een goede basis. Het lampje bij de spiegel helpt om de scheerklus tot een goed eind te brengen. Plaats het licht er echter niet boven. Van de slagschaduw op je gezicht word je ’s morgens niet vrolijk. Liever licht ernaast en op ooghoogte. Net zoals je die in de
kleedkamers in het theater ziet. Of ga voor een spiegel waarin al geslepen licht zit. Accentverlichting hang je op voor de sfeer. Dan moet die wel te dimmen zijn natuurlijk.

Vida XL badkamerspiegel met verlichting
Philips Hue E27 color starterkit

Ook leuk: ledverlichting waarvan je de kleur kunt aanpassen aan je (bad)stemming. Muziekje erbij en ogen dicht. Kies voor natte ruimten wel armaturen die de lichtbron voldoende beschermen. Dat betekent dat op de doos de minimale Ingress Protection-waarde (IP) 44 moet zijn
vermeld.

Keuken

Eglo Bernham spot
TRIO concrete spot

Mag gezellig, maar je wilt natuurlijk ook wat zien als je uien staat te hakken. Of zoals internationaal befaamd lichtdesigner Mary Rushton- Beales het zegt: belicht de werkplekken in de keuken met alles wat je vinden kunt. Hanglampen, spotjes, lichtstrips… En liever verlichting onder dan in de bovenkastjes om dingen uit te lichten.

Eglo Montale spot

Met inbouwspotjes in het plafond kom je een eind. Die geven mooi en functioneel licht. Uit de tijd raken ze nooit. Kwestie van ander kleurtje en andere vorm erin en je bent weer hip. Er zijn nu ook richtbare inbouwkokertjes te koop. Nog een tip: let bij het kopen van een keuken op het inbouwlicht in de afzuigkap. Dat is vaak afwijkend van het warme licht dat we gewend zijn. Vraag om dezelfde lichtkleur.

TEKST EVELIEN BAKS

 

Bekijk ook onze handige tips voor welke soort verlichting je moet kiezen, en wat Lumen en Kelvin zijn. Ook leggen we uit hoe je het beste een lichtplan kunt maken zodat je huis niet alleen op de juiste manier wordt verlicht, maar ook sfeervol. 

Geen reacties

Laat een reactie achter

×