SHOPPING | Keukenklassiekers voor je verlanglijst - Wonen&Co
wooninspiratie, woonaccessoires, klassiek, shopping, duurzaam, keuken

SHOPPING | Keukenklassiekers voor je verlanglijst

9 december 2017 5 min leestijd Geen reacties

Action, Xenos en andere prijsvechters liggen vol spotgoedkope keukenspullen uit China. Leuk, maar duurzaam is anders. Elf klassiekers die al generaties meegaan.

Afvalemmer van Brabantia

wooninspiratie, woonaccessoires, klassiek, shopping, duurzaam, keuken

Een huishouden zonder Brabantia is geen huishouden. De afvalemmer van dit Brabantse familiebedrijf is een praktisch ding zonder poespas. Oké: je moet speciale zakken kopen, maar die kun je dan wél keurig wegwerken. Het in 1919 opgerichte Brabantia, dat zijn succesverhaal begon met de verkoop van melkbussen, berekende dat sinds de jaren vijftig zeker 50 miljoen exemplaren van de emmer zijn gemaakt. Aan de vorm is al die tijd amper gesleuteld. Marktplaats en andere verkoopsites bewijzen dat ze lang meegaan: een Brabantia uit de jaren zeventig doet nog altijd een paar tientjes. 

Kaasschaaf van Boska

De perfecte plak kaas snijden: het is geen sinecure. Met sommige kaasschaven (we noemen geen namen) produceer je slechts fliebertjes. Zo niet de Milanoschaaf van het Bodegravense bedrijf Boska (sinds 1896), die de Milano met zijn non-stickfunctie ‘de Rolls-Royce onder de kaasschaven’ noemt. Overigens is de kaasschaaf geen Nederlandse uitvinding, zoals vaak wordt gedacht. De Noor Thor Björklund ontwikkelde het apparaat in 1925. 

Pepermolen van Peugeot

Peugeot weet ook goede pepermolens af te leveren. Model ‘Paris’ is de bekendste. Deze pepermolen stamt nog uit de tijd dat het Franse familiebedrijf koffiemolens, springveren voor de horloge-industrie en stalen constructies voor hoepelrokken produceerde. In 1874 kwam de molen op de markt, eerst van wit porselein, later ook van staal en hout. Hij is niet meer weg te denken uit toprestaurants en keukens van risottoroerende hobbychefs. Let op: niet pal boven een pan gebruiken, want daar kan hij niet tegen. Gebruik ‘m boven het bord. 

Braadpan van Le Creuset

Weer een verwijzing naar de auto der auto’s: de RollsRoyce onder de pannen kost wat, maar je hebt er je hele leven plezier van. Gemaakt van geëmailleerd gietijzer is Le Creuset één bonk bak- en braadplezier. De productie van de fabriek in Fresnoy-le-Grand (sinds 1925) gaat niet met de Franse slag: als het om hun pannen gaat, zijn de Fransen ‘pierre-précis’. Het gietijzer wordt in een speciale vorm gegoten die erna wordt vernietigd. Daarom is geen pan hetzelfde. En daarna begint het echte precisiewerk. Een Le Creuset wordt altijd met de hand geschuurd en gepolijst. Het buitenste laagje emaille wordt zo sterk dat het amper te beschadigen is. Garantie voor het leven. 

Theepot van Bredemeijer

Onder theepuristen staan de potten van Bredemeijer op eenzame hoogte. De olijke Bella Ronde theepot houdt de thee zeker een uur warm. Dat pluspunt dankt de beroemdste pot uit de Nederlandse Bredemeijerfabriek (in 1914 opgericht in Hilversum) aan zijn dubbele isolerende wand. Dat Bella met haar tuitje ook garant staat voor inschenken zonder druppelen, maakt van deze roestvrijstalen pot een must have. O ja, dankzij haar handvat en knop hoef je Bella ook niet vast te pakken met een pannenlap. 

Keukenmachine van KitchenAid

De mixer van KitchenAid is al decennia een household name in kringen van bakgrage types. Zij danken hun keukenjuweel aan Herbert Johnston, medewerker van de Amerikaanse keukenartikelenproducent Hobart Corporation. Hij zag in 1914 een bakker aan het werk, dacht: dat deegkneden kan makkelijker en ontwikkelde de Hobart model H (inhoud: 75 liter). Na de Eerste Wereldoorlog ontwierp Johnston een blender voor huishoudens: de KitchenAid Hobart model H-5. Nu produceert KitchenAid allerhande types keukenmachines. De onverwoestbare KitchenAid Classic ziet er nog steeds uit als het model uit 1962.

Koffiemachine van Douwe Egberts

Sinds 1964 een begrip en lekkerder dan Senseokoffie: de filterkoffie van de Douwe Egberts Moccamaster. Vele Nederlandse huisvrouwen spaarden met de befaamde DE-punten een oerdegelijke Moccamaster bijeen. Wie anno 2017 na alle (N)espressogeweld zin heeft in een ouderwetse bak, kan deze koffiezetter in de winkel kopen. Er is ook een retro uitvoering op de markt. Met punten bijeensprokkelen kan ook: er lopen nog steeds spaaracties bij Douwe Egberts (in 1753 in Joure opgericht). 

Bord van Wedgwood

De historie spat van dit robuuste doch sierlijke aardewerken bord met koninklijk tintje. De ribbeltjes zijn vaak gekopieerd, maar alleen het echte Edmeservies uit de Wedgwoodateliers met het dessin uit 1908 behoort tot de klassiekers in de servieskast. Net zo Brits als de groene waxjas en de zondagse roast. Zeker sinds de (gegoede) burgerij dozenvol serviesgoed met het roomkleurige glazuur naar binnen begon te slepen. Edme behoort tot de zogeheten Queen’s Ware: de eretitel die Wedgwood vanaf 1766 mocht gebruiken van koningin Charlotte. 

Koksmes van Zwilling

Dit is Solinger vakmanschap in optima forma dat teruggaat tot de eerste helft van de achttiende eeuw, toen Peter Henckels het merk Zwilling liet inschrijven in de ‘rol’ van de Duitse messenmakers. Het Twin Four Starkoksmes is de topper. Hij kan een biefstukje trancheren, maar ook stevige uien doorklieven. Het mes wordt gemaakt van voor Zwilling J.A. Henckels samengesteld roestvrij staal. Op hotelscholen en in restaurantkeukens behoort dit topmes tot de standaardinventaris. 

Drinkglas van Duralex

wooninspiratie, woonaccessoires, klassiek, shopping, duurzaam, keuken

 

Dit glas is zo sterk dat je het als ijshockeypuck zou kunnen gebruiken (probeer maar!). Het Franse Duralex bedacht in de jaren dertig een techniek om het glas tweemaal zo sterk te maken: het glas verhitten tot 600 graden Celsius en daarna heel snel koelen. De glazen zijn een blijvertje in de horeca, want ze stapelen zo lekker. En in welk huis is géén Duralex te vinden? Is meteen bewezen dat goedkoop niet altijd duurkoop is. 

Opbergdoos van Tupperware

tupperware

Met één gouden idee maakte de Amerikaan Earl Tupper na de Tweede Wereldoorlog hordes huisvrouwen gelukkig. De scheikundige lanceerde in 1946 een opbergdoosje. Hij had een methode bedacht om polyethyleen te verwerken voor huishoudelijk gebruik. Als eerste introduceerde de Tupperware Plastics Company een lucht- én waterdichte wonderbowl, lichter en steviger dan alle glas- en aardewerk. Bijna succesvoller nog werden daarna de Tupperware Home Party’s, want alleen thuis konden de dames direct worden overtuigd van de toegevoegde waarde van de stapelbare bakjes. Tuppers vinding is opgenomen in de collecties van het Metropolitan Museum in New York en het Victoria & Albert Museum in Londen. 

TEKST EVELIEN BAKS
ILLUSTRATIES MARILYN SONNEVELD

Zoek je meer leuke kerstcadeaus? Wij hebben ook 10 mooie budget wooncadeaus op een rij gezet. En voeg met deze woonaccessoires in goudtinten een feestelijke tintje aan je interieur toe. Combineer ze met items van fluweel voor een warme, luxe uitstraling. En speur je naar een geschikt presentje voor een fan van de retro woonstijl? Wij helpen je op weg met deze toffe items met een retro vibe.

Geen reacties

Laat een reactie achter

×