Schoonmaken met de ‘bijbel’

Na een paar weken bivakkeren in een tent, caravan, hotelkamer of bungalowtje is het ook thuis weer goed toeven. Helemaal als het huishouden op orde is. ‘De Grote Schoonmaakbijbel’ helpt ons op weg en maakt van schoonmaken een bijna spirituele bezigheid.

Bij thuiskomst van vakantie kijken we weer even met een neutrale blik naar ons eigen huis. Misschien vallen dingen opeens op die voor vertrek heel normaal waren. De ramen zijn streperig en de randen van de douchebak een beetje schimmelig. Trouwens: waren de gaspitten altijd al zo aangekoekt en zat die vlek voor de vakantie ook al in het vloerkleed? Tijd om orde op zaken te stellen.

Toegegeven: het huis schoonmaken is niet het leukste klusje. Helemaal niet na een heerlijke vakantie. Toch is het een goed moment om aan de slag te gaan. Uitgerust en met die frisse blik. Volgens schoonmaak-expert Liesbeth van het Vlaamse Poetsbureau is het goed om minstens één keer per jaar het huis grondig schoon te maken, zodat de rest van het jaar een kleine dagelijkse en een wat grotere wekelijkse schoonmaakbeurt volstaat.

,,Elk huis verdient het om goed onderhouden te worden. Huishouden betekent je huis op orde houden, maar het betekent in de eerste plaats dat je van je huis houdt.’’ Maar hoe moet dat eigenlijk, huishouden? De tijd dat de huisvrouw de hele dag bezig was met mattenkloppen, wassen en dweilen is allang voorbij. Schoonmaken leer je niet (meer) op school en we hebben het al druk genoeg met werk, gezin en hobby’s.

Opeens viel daar De Grote Schoonmaakbijbel op de mat. Een gloednieuw lijvig boek van uitgeverij Lannoo in samenwerking met Het Poetsbureau. Het staat vol tips en trucs, verzameld door professionele schoonmakers. Met de Layar-app komt het boek tot leven via de smartphone. Scan de pagina en er verschijnt een handig filmpje waarin de schoonmaaktip in beeld wordt gebracht.

Tip één is het opstellen van een schoonmaakplan. ,,Regelmaat zorgt ervoor dat poetsen nooit een onoverkomelijke taak wordt’’, zeggen de schrijvers van het boek. Bovendien vergeet je daardoor nooit meer wanneer het bed ook alweer is verschoond of wanneer de waterkoker moet worden ontkalkt. Verder adviseren ze om op te ruimen terwijl we met iets bezig zijn. Officieel heet dit ‘clean as you go’, oftewel maak de douchedeur meteen droog na het douchen en veeg het aanrecht schoon na het koken. Begin tijdens de wekelijkse schoonmaak op de hoogste etage van het huis en werk naar beneden.

Een middagje bladeren in de Grote Schoonmaakbijbel levert niet alleen inspiratie om de stofzuiger en plumeau ter hand te nemen, het geeft ook nieuwe inzichten. Bijvoorbeeld: we gebruiken tegenwoordig heel veel verschillende chemische schoonmaakmiddelen die eigenlijk allemaal hetzelfde doen, terwijl citroensap, azijn en soda ook volstaan. Citroensap is een goede ontkalker en azijn is een prima allesreiniger, terwijl soda handig is voor het schoonmaken van vloeren.

Zelfs karnemelk kan worden gebruikt. Bijvoorbeeld voor het verwijderen van aanslag uit de badkuip. Die vieze gaspitten? Die mogen een nachtje in een afgesloten diepvieszak met ammonia en de vlek op het vloerkleed gaat eruit met een doekje met water en azijn. Of wacht tot het winter is en leg het tapijt een paar uren met de mooie kant in de sneeuw. De schimmel in de douchebak verdwijnt met een mix van bleekwater en water en de ramen worden weer stralend met een sopje water met een paar druppels wasmiddel, van onder naar boven sponzen en horizontaal afvegen met een droge raamwisser.

Wie de Grote Schoonmaakbijbel eenmaal heeft doorgenomen, is een ware schoonmaakprofessional geworden. Toch nog meer kennis nodig? Dan blijven we nog even in bijbelse sferen.

Het nieuwe boek De 99 Amish huismiddeltjes voor dagelijks gebruik levert verrassende inzichten op. In deze geloofsgemeenschap spelen huismiddeltjes al generaties lang een grote rol in het dagelijks leven. Hier kunnen wij ook wat van leren.

Zo maken de Amish allesreiniger van sinaasappelschillen en azijn die ze een week in een weckpot laten staan en het mengsel vervolgens verdunnen met water. Laminaatvloeren worden schoon met zwarte thee en mieren en zilvervisjes blijven op afstand door laurierblaadjes in de keukenkastjes te plakken. Hoe dan ook: Schoonmaken is noodzakelijk. Volgens de Grote Schoonmaakbijbel houdt het niet alleen ons lichaam gezond, maar is het ook heilzaam voor onze geest. We zullen het voortaan in gedachten houden als de toiletpot weer moet worden geschrobd.

TEKST SUZANNE DIJKSTRA