KLUSSEN | Pak zelf de buitenboel aan - Wonen&Co
schilderen

KLUSSEN | Pak zelf de buitenboel aan

20 april 2015 4 min leestijd Geen reacties

Stiekem al even gekeken hoe het houtwerk buiten er voor staat? Het is weer tijd voor het onderhouden en/of schilderen van ‘de buitenboel’. Met deze tips en trucs van de profs kan er niks misgaan.

Staat er voor vandaag nog niks in de agenda en is het mooi lenteweer? Dan is het wellicht een idee om het houtwerk buiten te inspecteren. Klim de ladder op en was meteen even de ramen en de kozijnen. Tijdens deze poetsbeurt zie je hoe de staat van het houtwerk is. Zitten er scheurtjes, kieren of blaasjes in de verf? Kleurvervaging? Wellicht zelfs rotte plekken? Dan wordt het tijd om plannen te maken voor een schilderbeurt.

Gemiddeld moet het houtwerk eens in de vijf á acht jaar worden gedaan, met tussendoor hier en daar wat bijwerken en goed schoonhouden. Wie veel houtwerk in de brandende zon op het zuiden heeft of kozijnen van vurenhout, is soms nog vaker de pineut.

Het inhuren van een professionele schilder is een mogelijkheid. Schilders verstaan (over het algemeen) hun vak. Het houtwerk ziet er in no time weer strak uit en het bespaart huiseigenaren heel wat tijd. Maar het is ook een relatief dure optie. Een belronde leert dat schilders benadrukken dat de particulier met veel aandacht zelf ook redelijk ver komt, maar dat bij schilderen en vooral ook het onderhouden van (rot) houtwerk veel vakmanschap komt kijken. Dus laten we de kunst eens van de vakman afkijken.

Voorwerk

Wie zelf een beetje handig is (en geen hoogtevrees heeft) gaat zo ongeveer vanaf mei tot uiterlijk september zelf aan de slag. Het is verstandig om het weerbericht goed in de gaten te houden, want op een zonnige of juist regenachtige dag komt de klus niet goed uit de verf. Is het te warm, dan vloeit de verf niet goed en droogt het veel te snel, waardoor het weer loslaat. Bij vochtig weer droogt de verf juist te langzaam en is de ondergrond te vochtig om te hechten.

Als je een erkende verfzaak bezoekt, loop je met de juiste verfsoort de deur uit

Odet van Winsen, woordvoerder namens verfproducent AkzoNobel, benadrukt dat de keuze voor kwalitatief goede verf essentieel is voor het eindresultaat. ,,De nieuwste verfsoorten hebben een weatherproof technology, zoals Flexa Expert. Deze verf heeft een duurzaam elastisch bindmiddel, wat barst- en scheurvorming voorkomt. Als je een erkende verfzaak bezoekt, krijg je persoonlijk advies en loop je met de juiste verfsoort de deur uit. Ook qua kwasten en schuurpapier kunnen ze goed advies geven.”

Besteed vooral veel aandacht aan het voorwerk. Eigenlijk neemt dit nog meer tijd in beslag dan het aanbrengen van de verf zelf. Controleer eerst de staat van het hout (door te voelen, te kloppen en wat voorzichtig geprik met een schroevendraaier), want het overschilderen van rotte plekken is geen slim idee. Kleine scheurtjes vullen met plamuur is volgens Sigma ook niet verstandig. Vul haarscheurtjes met acrylaatkit.

Maak het houtwerk goed schoon en vetvrij. Dit kan met een speciaal ontvettingsmiddel of water met een scheutje ammonia. Verwijder loszittende verf en ruw vervolgens de oude laklaag op, zodat de nieuwe verflaag goed kan hechten. Begin met schuurpapier met een middelfijne korrel om oneffenheden glad te maken en sluit af met een fijne korrel, zodat er straks geen krassen in de verflaag zichtbaar zijn.

Een verfsysteem is zo sterk als de zwakste schakel

Is de ondergrond heel slecht, dan is het verstandig om eerst een nieuwe laag grondverf aan te brengen, die past bij de uiteindelijke lak. ,,Een verfsysteem is zo sterk als de zwakste schakel”, stelt verfmerk Wijzonol. Is het hout al geschilderd, dan is in veel gevallen grondverf niet nodig.

Schilderen

Veeg na het schuren alle stof grondig weg en besteed dan aandacht aan het afplakken van ramen, brievenbus, muren en andere onderdelen die niet geschilderd moeten worden. Gebruik speciale schilderstape voor buiten die makkelijk weer te verwijderen is. Dan is het tijd om te schilderen.

Er zijn allerlei verfsoorten voor buiten. Zo is er het 1-pot systeem, door Wijzonol ‘gemaksverf’ genoemd. Dit is een vochtregulerende halfglans die het gronden en lakken vanuit één pot mogelijk maakt. High solid verf bevat minder terpentine dan alkydverf en dekt beter. Het is bovendien minder milieubelastend. Het Friese verfmerk Koopmans heeft buitenlak op basis van lijnzaad. Deze duurzame verf heeft een hoge UV-bestendigheid.

Schilders geven de voorkeur aan hoogglans boven zijdeglans verf voor buiten. Water glijdt er beter af, dus je hoeft minder snel opnieuw te schilderen. Bereken vooraf hoeveel nodig is (reken het bijvoorbeeld online uit op de website van Histor of Koopmans) en zorg ervoor dat de verf goed is geschud en geroerd.

Doop de verfkwast (die vooraf even over een stukje schuurpapier is geborsteld om losse haren te vermijden) een paar keer in de verf en strijk hem voorzichtig af aan de rand van de verfpot. Schilder met lange halen in de richting van de houtnerf en strijk overlappende delen goed uit om druipers te voorkomen.

Voor buiten-schilderwerk zijn minimaal twee laklagen nodig. Schuur de eerste laag verf lichtjes op als hij goed is gedroogd (dat duurt zomaar een week) en maak de oppervlakte goed stofvrij voordat de volgende laag wordt opgezet. Gebruikte kwasten en rollers kun je een week lang bewaren door ze in water te zetten of ze in aluminiumfolie te wikkelen.

Uitbesteden

Liever het schilderwerk aan een professional overlaten? Sommige schilders bieden onderhoudscontracten aan. Na een complete schilderbeurt komt de schilder in de daarop volgende jaren langs voor onderhoud en eventueel bijwerken van onderhoudsgevoelige plekjes, zodat een complete schilderbeurt minder snel nodig is.

Tekst: Suzanne Dijkstra

Bestel Verf

Geen reacties

Laat een reactie achter

×