Raambekleding: stof tot nadenken 

Koud en donker buiten? Geef het huiscomfort en sfeer met nieuwe gordijnen.Dit zijn de laatste trends.

Gordijnen of andersoortige raambekleding voorkomen niet alleen inkijk van buiten, ze houden de warmte binnen én ze dragen bij aan de akoestiek en de sfeer in het interieur. Volgens Lars Onel, eigenaar van Onel Window Dressings in Haarlem, mogen we experimenteren met onze gordijnen, jaloezieën en vouwgordijnen. ,,Nu het wat kouder wordt, begint raambekleding weer een grotere rol te spelen. Vaak is het een ondergeschoven kindje en dat is jammer, want het is een essentieel onderdeel van het interieur. Het zijn grote oppervlaktes in huis en dat maakt het spannend. Het is met een klein stofstaaltje in de hand ook best lastig om in te schatten wat het effect van een kleur of een materiaal is.”

Daarom kiezen veel mensen voor neutrale tinten, stelt Onel. ,,Dat is jammer, want met kleur kun je een veel spannender effect bereiken. Wij hebben geen winkel, maar we komen bij onze klanten langs om advies te geven. Ik zie meteen hoe een gordijn of jaloezie uitpakt in het totaalplaatje. Dan gaat er een wereld voor je open. Gelukkig durven steeds meer mensen voor kleur te kiezen. Een gordijn moet matchen met de rest van het interieur. Bijvoorbeeld bij de vloer, maar ook bij een mooie lamp.”

Momenteel zijn volgens Onel vooral prints en luxe materialen een trend. De kleur azuurblauw is enorm in opkomst, evenals jaloezieën in kopertinten. ,,We laten mensen zien dat het anders kan dan standaard. Overgordijnen blijven echte sfeermakers. Het is heel mooi om een licht gordijn te combineren met een donker vouwgordijn. Vaak kiezen mensen juist het omgekeerde.”

Nieuwe raambekleding is in veel gevallen een hele investering. Vaak moet het op maat worden gemaakt en aan de betere stoffen hangt een prijskaartje. Het is dus zaak om een weloverwogen keuze te maken. De gordijnmerken bieden elk jaar een of meerdere nieuwe collecties die zowel trendy als tijdloos zijn, want we schaffen niet elk jaar een nieuw gordijn aan.

Vadain is marktleider op het gebied van op maat gemaakte gordijnen in Nederland. De nieuwste toevoeging aan het merk heet Vadain Else. De uitgebreide serie gordijnstoffen is trendy en chic en heeft uitgesproken dessins. Bonnie Prins-Faber selecteert als inkoper de stoffen van Vadain. Hiervoor reist ze langs beurzen en stoffenproducenten. ,,We houden de trends in de gaten, maar we zorgen ervoor dat we daarin niet voorop lopen want met gordijnentrends moet je niet te vroeg zijn.”

Prins merkt dat mensen bij het zien van inspirerende interieurfoto’s meer lef durven te hebben bij de keuze voor hun gordijnen. ,,Een gordijn met een opvallend dessin kan een heel mooie eyecatcher zijn in het interieur. Ik heb zelf roze gordijnen en als ik dat vertel, kijken mensen altijd vreemd. Laat ik een foto zien, dan zijn ze positief verrast. Een gordijn hoeft niet opvallend te zijn als je dat niet wilt, het is belangrijk als het mooi past in het interieur.”

Gordijnen blijven de basis, maar ook jaloezieën en rolgordijnen zijn populair. Raambekledingsmerk Bece presenteert komend jaar een nieuwe collectie rolgordijnen met trendy grafische dessins en prints met insecten, vlinders en botanische afbeeldingen. Ook blijft hout een trendy materiaal.

Ook op technisch gebied zijn er volop ontwikkelingen. Zo biedt het Friese merk A House of Happiness steeds meer gordijnen met meerwaarde en innovatie. Bijvoorbeeld gordijnen van speciale garens die dubbel isolerend werken en vlamvertragende gordijnstoffen.

Stoffencollectie Reflex is gemaakt van gerecyclede vezels, onder meer van weggegooide waterflesjes. Er is ook een collectie met gerecycled katoen, afkomstig uit de T-shirtproductie. De nieuwste collectie heeft een op ombre-effect, de verftechniek die de laatste tijd veel is toegepast in de mode en haar- en nagelstyling. Zo heeft het merk een soepelvallende transparante gordijnstof met een fris meerkleurig verloop over de gehele hoogte van het gordijn.

In januari wordt de nieuwe collectie gepresenteerd, met waarschijnlijk veel zeeblauwe, groene en aqua tinten. ,,We laten in onze speciale inspiratiekrant graag zien dat je een gordijn helemaal op maat kunt laten maken, precies passend bij jouw smaak en interieur”, vertelt Annette Bokma van A House of Happiness.

Ook stoffenmerk Kendix brengt een ode aan kleur in de nieuwe collectie voor 2016. Het merk – dat bekend staat om de uitgesproken keuzes – adviseert rijke kleuren tegenover natuurlijke tinten te zetten en te spelen met materialen, licht- en schaduweffecten en rekening te houden met de uitwerking van de achtergrond waartegen het gordijn hangt. In Keulen presenteerde Kendix Amazing Nature, een collectie met gordijnen in grijstonen waardoor een gloed van kleur heen schijnt. Leonore Assies van Kendix: ,,We bewijzen graag dat je met gordijnen mensen echt kunt verwonderen.”

TEKST SUZANNE DIJKSTRA