Oud en modern vinden elkaar in voormalige boerderij - Wonen&Co

Oud en modern vinden elkaar in voormalige boerderij

28 augustus 2014 4 min leestijd

Het Zoekende Huis in Peize heeft gevonden wat het zocht: een mooie combinatie tussen het oude achterhuis en het nieuwe moderne voorhuis. Opvallend? Zeker. Maar vooral ook een lekker huis om in te wonen.

Het ontwerp van architectenbureau Onix in Groningen is de kersverse winnaar van de Drentse Architectuurprijs 2014. De vakjury roemt de wijze waarop het nieuwe voorhuis van de voormalige kophals-romp-boerderij met een soort punt in de oude deel is geschoven. Althans, zo lijkt het. In werkelijkheid heeft aannemer Speelman in Peize een huzarenstukje geleverd. ,,Er waren geen maten en bij zo’n oud huis is alles scheef. Tijdens de bouw viel alles op z’n plaats.’’

De voormalige boerderij aan de Zuurseweg is het domein van Peter Bruinen, zijn vrouw Joke Bruining en hun kinderen Eke, Tesse en Boet. Vijf jaar geleden verkopen ze hun huis in Pijnacker, het ouderlijk huis van Peter. Joke, geboren in Hoogkerk en getogen in Roden, wil terug naar het Noorden. Ze zoekt eerst een baan. Als haar aanstelling als opleidingsmanager bij de Hanze Hogeschool in Assen een feit is, is het moment daar om daadwerkelijk te vertrekken. Peter vestigt zich als zelfstandig hovenier in Peize.

Het gezin betrekt eerst een huurhuis in Peize om van daaruit naar een permanente plek uit te zien. Hun oog valt op de bouwvallige boerderij. Waarom? Peter: ,,Deze plek. In het dorp en toch volop ruimte om het huis. Deze kavel is 6000 vierkante meter groot. Waar vind je dat nog in de bebouwde kom?’’

Mensen hebben ons echt voor gek verklaard

Maar goed, ze hebben een huis maar kunnen er niet in wonen. Het voorhuis staat zo’n beetje op instorten. Alleen het achterhuis, de vroegere deel, is nog in bruikbare staat. ,,Mensen hebben ons echt voor gek verklaard. Waar begin je aan, zeiden ze dan. We hebben nog overwogen het voorhuis te renoveren. Dat was toch ook wel mooi geweest’’, zegt Joke. Peter: ,,Het voorhuis was echt helemaal op. Dus toch slopen. Heb ik zelf gedaan.’’

Casco

Het stel houdt van oud en modern. Deze boerderij biedt Joke en Peter een unieke kans om twee totaal verschillende stijlen te combineren. Daar komt bij dat hun huis op de grens ligt van het oude dorp en de nieuwbouw. Uitgangspunt is het achterhuis te behouden als schuur en te wonen in het voorhuis, zoals dat vroeger ook gebruikelijk was. Joke: ,,Mijn eerste idee was een soort blokkendoos voor het achterhuis te bouwen, maar daar was de gemeente het niet echt mee eens.’’

Allart Vogelzang en Haiko Meijer van Onix komen met het ontwerp van het Zoekende Huis. En dat valt bij Peter en Joke in de smaak. En na overleg ook bij de gemeente Noordenveld. ,,Werken met een architect is mooi, maar ook duur. Daarom hebben we het huis casco laten bouwen. Kunnen we het zelf afmaken’’, zegt Joke.

Aan een definitieve inrichting zijn ze nog niet toegekomen. Al hun huisraad is verdeeld over de vertrekken en her en der zijn lampen van een groot Zweeds warenhuis opgehangen, ,,Zodat we niet tegen een peertje aan hoeven te kijken.’’

Het huis is om de tafel gebouwd

Een favoriete plek hebben ze al wel. ,,Deze keukentafel’’, roepen ze in koor. De tienpersoons tafel, die nogal wat leefsporen vertoont, is destijds op maat gemaakt voor hun huis in Pijnacker. ,,En nu hebben we dit huis als het ware om deze tafel heen gebouwd’’, lacht Joke.

De gevel en het dak van het voorhuis zijn betimmerd met red cedar. De punt, die tot ver in de schuur doorloopt, is deels voorzien van hetzelfde hout. Deels, want nog niet af. Die punt begint overigens op de verdieping met een binnenterras en buigt dan schuin naar beneden als een helling af. ,,Als onze kinderen straks oud genoeg zijn om uit te gaan, kunnen ze via die helling naar boven lopen. Hun slaapkamers zijn boven en dan hoeven ze ons niet wakker te maken’’, zegt Joke.

Opvallend

Naar goed gebruik wordt de voordeur aan de straatkant nauwelijks gebruikt. Mensen komen achterom. Bij deze ingang loopt het red cedarhout van buiten door naar binnen. Joke: ,,Verder hebben we binnen niet te veel hout gebruikt, anders wordt het zo druk.’’ Om het contact met de schuur te versterken, zijn op meerdere plaatsen doorkijkjes gemaakt. ,,Dat is geweldig. Vooral als ’s avonds het licht brandt in de schuur.’’

Het huis wordt verwarmd met aardwarmte. Om min of meer onafhankelijk te zijn van energieleveranciers willen Joke en Peter ook zonnepanelen plaatsen. ,,Nee, niet op het achterhuis. Waarschijnlijk op de vrijstaande schuur achter het achterhuis.’’

Een opvallend huis lokt reacties uit. Zo ook het huis van Peter en Joke. ,,Maar Peize is een heel open dorp. Mensen komen vaak even langs om te kijken hoe ver we zijn gevorderd. En ze zeggen ook eerlijk wat ze ervan vinden. De een vindt het mooi, de ander foeilelijk. Dat is zo en wij zitten er niet mee.’’

Wie denkt dat hovenier Peter een spectaculaire tuin gaat aanleggen, heeft het mis. ,,Past niet bij een boerderij. Gewoon gras, her en der wat boompjes en een paar zitjes. Vind ik persoonlijk ook het mooist.’’

Hoewel het nog niet af is, wonen Peter, Joke en hun kinderen al naar volle tevredenheid in hun Zoekende Huis. Peter, gewend aan het rumoer van de Randstad, moest in het begin wel wennen aan de Drentse stilte. Nu zegt hij: ,,Ik ga nog één keer verhuizen. Naar een huisje van zes planken.’’ Joke weet dat nog niet zo zeker. ,,Maar’’, zegt ze, ,,het huis heeft geen drempels en onze slaapkamer is op de benedenvloer. Wat dat betreft kunnen we hier nog tot in lengte van jaren wonen.’’


WIE Joke (46) en Peter (48) en hun kinderen Eke (10), Tesse (8) en Boet (4).
FAVORIETE PLEK De keukentafel met uitzicht aan twee kanten.
DINGEN TE DOEN Van alles. Het huis is casco opgeleverd en moet nog worden afgewerkt.
INSPIRATIE 101 Woonideeën en veel kijken bij anderen. We bedenken veel zelf en broeden daar lang op.

×