Oud ambacht, modern design - Wonen&Co

Oud ambacht, modern design

5 april 2015 4 min leestijd Geen reacties

Het woonaccessoirelabel Anny& staat voor een bijzondere samenwerking tussen twee creatieve zussen, beiden ontwerper, en vakmensen die bijna verdwenen ambachten beheersen. Modern ontwerp ontmoet traditioneelhandwerk.

Oude ambachten nieuw leven inblazen. Dat is wat zussen Anke en Nynke Boelens willen doen met hun woonaccessoiremerk Anny&. ,,Weten hoe iets gemaakt wordt, dat is belangrijk”, zegt Anke. ,,En daarnaast, het vakmanschap waarover sommige mensen beschikken, dat mag niet verloren gaan.”

Zoals bijvoorbeeld het werk van de gebroeders Kunst uit Workum. ,,In dit van oudsher typische pottenbakkersstadje zijn Douwe en Wiebren de enigen die nog gespecialiseerd zijn in kerfsnijkunst. Zij hadden al een pottenbakkerij waar ze aardewerk beschilderden. Toen het laatste atelier in het stadje zou stoppen met het maken van kerf-snijkunst besloten de broers het zich eigen te maken. Inmiddels zijn het echte meesters in hun vak.”

Om kerfsnijkunst te maken wordt klei in mallen van voorwerpen als vazen, schalen of spaarvarkens gegoten of op een draaischijf gemaakt. De klei droogt daarna kort, zodat die nog zacht genoeg is om motieven in te snijden. Daarna volgt nog een droogperiode, dit keer van een aantal dagen tot een week, en worden de voorwerpen vervolgens gebakken. Dan wordt kleur aangebracht en volgt een glazuurbad. Tot slot gaan ze nogmaals de oven in om af te bakken.

Toen de zussen voor het eerst het atelier van Pottenbakkerij Kunst bezochten, waren ze direct enthousiast. ,,Wat een schoonheid heeft hun kerfsnijwerk”, zegt Nynke. ,,De rozetten en de patronen die ze gebruiken zijn prachtig. Wel is het werk erg traditioneel en daardoor interessant voor een heel specifieke doelgroep. Wij wilden daarom samen met de broers een modernere collectie creëren, die naast hun eigen werk kan bestaan, maar een ander, nieuw publiek aanspreekt.”

De zussen kozen ervoor om per vaas of tegel één patroon of rozet te gebruiken, in plaats van het hele oppervlak te vullen zoals in het traditionele werk. Anke: ,,De vorm van onze vaas is strak en modern, en ook het kleurgebruik beperken we. In het authentieke kerfsnijwerk is het gebruikelijk om het patroon veelkleurig te maken. Dat maakt het werk erg bont. Wij kiezen voor een vaas of tegel in één blauw of groene tint. Juist daardoor komt het patroon of de rozet heel goed tot zijn recht. Een deel van die patronen is al heel erg oud, een deel ontwerpen we zelf nieuw.”

Nynke en Anke Boelens.
Nynke en Anke Boelens.


Anke en Nynke werken afzonderlijk van elkaar als product designer en Anke daarnaast ook als Interieurvormgever. Anke vanuit Wanneperveen, Nynke vanuit Delft. In 2013 besloten de zussen naast hun individuele werk een gezamenlijk project te starten. ,,Allebei zijn we creatief, nieuwsgierig en ondernemend”, zegt Nynke. ,,En we hebben bij onze opleidingen, tijdens reizen die we gemaakt hebben en in ons werk zoveel mooie ambachten gezien, die ons steeds weer inspireren. Daar wilden we samen iets mee doen.”

Zo kwam het tot de samenwerking met de Workumers, die heeft geleid tot een collectie waarmee ze lovende reacties oogstten op de Dutch Design Week in Eindhoven afgelopen najaar. Anke: ,,Veel mensen waren verbaasd dat onze producten in Friesland en met de hand vervaardigd zijn.”

De vazen kregen de namen Large Rose by Wiebren, Small Rose by Wiebren, Large Stripes by Douwe en Small Stripes by Douwe. Het werk is inmiddels te koop bij webshops Mette & Pernille en Yookoo, bij de museumwinkel van het Princessehof in Leeuwarden en bij de Pop Up Store Nijhof in Baarn. Nynke: ,,En we verkopen zelf ook via onze eigen website.”

Lamp Wicked Light.
Lamp Wicked Light.

Onder hun label Anny& willen de zussen nog veel meer woonaccessoires ontwerpen en op de markt brengen, steeds in samenwerking met goede ambachtsmensen. Zo hebben zij ook al de lamp Wicked Light by Esmé uitgebracht, die ze samen met vlechtwerkvormgever Esmé Hofman uit Wapse hebben ontwikkeld.

,,Dat was zeker geen makkelijk proces”, vertelt Anke. ,,Wij wilden een lamp die een bijzonder spel van licht en schaduw creëert. Daarvoor moesten er delen dicht en delen open gevlochten zijn. Behoorlijk ingewikkeld, maar met de kennis van Esmé en met onze ideeen, is het gelukt om samen een techniek te bedenken waarmee dit gelukt is. Ook hier zorgt de combinatie van het traditionele werk en de moderne vorm voor een spannend nieuw product.”

De ontwerpers van Anny& blijven op zoek naar vakmensen met een ambachtelijk specialisme, om hun lijn verder uit te bouwen. ,,Onze droom is niet alleen om eigenzinnige items voor in huis te maken, maar daarnaast ook om er aan bij te dragen dat ambachtsmensen over de hele wereld een eerlijk loon kunnen verdienen voor een goed leven door het maken van hun eigen en onze producten.”

TEKST ANNIEK BOSWIJK
FOTO’S ANNY& EN NOORDERBLIK

Geen reacties

Laat een reactie achter

×