Opruimen volgens Marie Kondo: nooit meer in de rommel - Wonen&Co

Opruimen volgens Marie Kondo: nooit meer in de rommel

12 mei 2015 4 min leestijd 1 Reactie

De boeken van de Japanse organiseergoeroe Marie Kondo zijn niet aan te slepen. Niet zo gek, vindt Dieuwke van der Meer, die al jaren minimaliseert. ,,Opruimen is verslavend. Ik ben er gelukkiger van geworden.”

Aan een voorjaarsschoonmaak doen de meeste mensen niet meer. Roet van een kolenkachel is verleden tijd en dankzij de stofzuiger hoeven de matten niet meer te worden uitgeklopt. Toch is het voorjaar nog steeds een prima tijd om eens flink met de bezem door het huis te gaan. Figuurlijk dan. Want ga maar eens na hoe vol met (overbodige) spullen het gemiddelde huis staat.

Opruimen is zelfs een ware trend aan het worden. Het boek Opgeruimd! van de Japanse organiseergoeroe Marie Kondo is niet aan te slepen. Wereldwijd zijn er al meer dan twee miljoen exemplaren van verkocht. Trots delen lezers van het boek hun ervaringen op Facebook, Twitter en Instagram via foto’s met daarop grote stapels spullen die de deur uit mogen. Bijvoorbeeld Edine Russel, hoofdredacteur van woonmagazine Elle Decoration. Zij las het boek en heeft inmiddels haar kledingkast een opruimbeurt gegeven, waarna ze zich nu waagt aan de boekencollectie in haar huis. Resultaat: een woonkamer bomvol vuilniszakken.

Minimaliseren

Wie eenmaal aan het opruimen slaat, raakt eraan verslaafd. Dat weet Dieuwke van der Meer al jaren. ,,Als je eenmaal begint met minimaliseren, dan kun je niet meer stoppen. Er moet even een knop om, want veel mensen zijn bang om dingen los te laten. Ze denken dat ze het misschien later nog nodig hebben of dat ze het gaan missen. Maar waardevolle herinneringen aan iets zijn veel belangrijker dan de spullen zelf. Na het opruimen word je gelukkiger. Ik kreeg rust in mijn hoofd na een mindere tijd na de bevalling van mijn dochter. Ze zeggen niet voor niets: een opgeruimd huis zorgt voor een opgeruimde geest.”

Opbergbakjes van Nomess.

Blog

Dieuwke deelt haar tips en ervaringen op haar blog Moedersminimalisme.nl. Op de bijbehorende Facebookpagina wordt druk gediscussieerd over de waarde van spullen. ,,Waarom zou je dingen hebben waar je niks mee doet? Ik geef spullen weg als ik ze zelf niet meer nodig heb. Vroeger ging ik in de pauze tijdens mijn werk vaak winkelen, nu doe ik andere dingen die veel meer ontspanning bieden. Een blokje wandelen in het park bijvoorbeeld. En cadeautjes op mijn verjaardag? Daar doe ik al jaren niet meer aan. Ik kies voor een belevenis, zoals een gezellig etentje met een vriendin.”

Door de opruimtrend zijn houten borstels, vegers en blikken weer hip

Om het boek van Marie Kondo moet Dieuwke wel een beetje lachen. ,,Ik heb het gelezen. In grote lijnen ben ik het met haar eens. Ze heeft het alleen nooit over het milieu of wat je moet doen als je een gezin hebt. Als je de kledingkast opruimt, moet je alle kleding in huis meteen meenemen. Dat doe ik ook. Maar die Japanse gaat wel wat ver. Ze vindt dat alle spullen een ziel hebben en dat je ze moet bedanken als je ze hebt gebruikt en dat truien onderaan de stapel zielig zijn omdat ze worden platgedrukt. Maar ja, aan de andere kant, we gaan ook best ruig om met onze spullen. Een beetje zuinig zijn op wat je hebt, daar is niks mis mee.”

Het geheim achter het succes van de KonMari-methode is volgens de Japanse bedenkster de simpele manier waarop je rommel voor altijd uitbant. ‘Begin met wegdoen. Ga dan de ruimte reorganiseren, grondig, helemaal, in één keer. als je deze strategie toepast, zul je nooit meer in de rommel zitten’, schrijft ze in het voorwoord van het boek.

Bijzonder is dat Marie Kondo het uitgangspunt hanteert dat je alleen spullen in huis moet hebben waar je blij van wordt en het gaat erom dat je de dingen terugzet waar ze thuishoren. Al jaren helpt Marie Kondo mensen die vastlopen door de grote hoeveelheid spullen in hun huis. ‘Ik heb zelfs klanten geholpen om in één keer tweehonderd vuilniszakken weg te gooien.’

Voor en na

Ook de blogsters Merel en Jamie van degroenemeisjes.nl zijn enthousiast over de KonMari-methode. Ze geven en passant nog een leuke tip: na het opruimen, wegbrengen van spullen en het schoonmaken en opnieuw inrichten is het tijd om achterover te leunen en goed om je heen te kijken. ,,Voor ons heeft het erg motiverend gewerkt om before & after foto’s te maken. Natuurlijk doe je voor de ‘after foto’s’ extra je best om er een mooi plaatje van te maken. Je bent immers hartstikke trots dat je nu eindelijk eens écht bent gaan opruimen.”

Wie na al dat minimaliseren toch nog kooplustig is, kan zich storten op het aanschaffen van schoonmaakspullen en opbergbakken. Er zijn allerlei merken die inspelen op de opruimtrend. Opeens zijn houten borstels, vegers en blikken hip.

Vorig jaar presenteerde de Parijse conceptstore Merci een uitgebreide collectie met schoonmaakattributen, die op een hippe manier aan de wand werden gehangen bij designlabel Droog in Amsterdam. Het Deense Nomess, een merk dat allerlei transparante opbergbakjes verkoopt, had laatst een drukbezochte pop up store in de Bijenkorf en het Zweedse Iris Hantverk (foto bovenaan), met houten borstels, stoffers en aanverwante zaken duikt steeds op in luxe designbladen. Maar waarschijnlijk zal er het meest behoefte zijn aan flinke rol vuilniszakken waar al die overbodige spullen in kunnen verdwijnen.

Ga zelf aan de slag en shop jouw opruimartikelen hieronder.

 

 

TEKST SUZANNE DIJKSTRA

1 Comment

  • Diana 29 december 2016 at 16:04

    Ehm… volgens mij is Marie juist geen fan van opbergers, want die zorgen dat je rommel opbergt ipv wegdoet.

  • Laat een reactie achter

    ×