Naadloze overgang van tuin naar bos - Wonen&Co

Naadloze overgang van tuin naar bos

14 december 2014 4 min leestijd Geen reacties

De bostuin van Lonia Schölvinck in Norg wordt begrensd door een randje duin. Opgestuwd in de ijstijd, maar anno nu biedt het vooral taai kweekgras een warm onthaal.

Het TuinTeam wacht deze keer een verticale klus. Het lapje grond waarvoor hulp is ingeroepen, lijkt wel een babypiste van een sneeuwwit Alpenland. De tuin wordt omsloten door een bosrand van de Langeloërduinen. Lonia Schölvinck, die kunstschilder is, gebruikt haar tuin graag als decor voor haar schilderijen. Vanuit haar atelier in de tuin heeft ze volop zicht op wat er groeit en bloeit. Maar op die helling tussen tuin en bos groeit van alles wat niet de bedoeling is. Vooral het taaie schapengras is een probleem. Ook partner Stephan zit met zijn handen in het haar.

Het TuinTeam ruikt een uitdaging. Bart van der Veen (20) en Gerjan Kruiter (19) hebben zich in de tuinmisère verdiept. Lonia’s wens is een natuurlijke overgang van de tuin naar het aangrenzende bos. Ze houdt van paars, blauw en roze. Maar dat schapengras moet weg. De mannen mengen deze ingrediënten luchtig door elkaar en gaan aan de slag.

Op de bloemenveiling hebben ze geschikte (schaduw)planten uitgezocht. ,,Bij de keuze zijn we uitgegaan van wat er al is. Als je in een bestaande tuin ziet wat het goed doet, kun je daarbij aansluiten als je een nieuw stuk wilt beplanten. Zo zie je hier hoge naaldbomen, wij hebben kleine varianten meegenomen. We zien geranium en lavendel, wij hebben ook daar varianten bij gezocht. En dat geldt ook voor de grote rododendrons die hier al in de tuin staan: wij hebben kleintjes meegenomen.”

Natuurlijk houden de jonge hoveniers rekening met de grondsoort. Die is in de Norger bostuin behoorlijk arm. ,,Dat betekent dat planten moeilijk groeien, waardoor onkruid alle ruimte krijgt. Wij gaan de grond verbeteren: met Vivimus. Dat is organisch en stimuleert het bodemleven. Daarna planten we onder meer bodembedekkers, zodat onkruid voortaan minder kans krijgt.”

Voordat dit door de bosgrond kan worden gespit, gaan de mannen met spitvorken aan de slag. Met dit gereedschap spitten ze niet alleen de aarde om, maar verwijderen ze ook het gras met wortel en al. Als alles er op het oog uit is, gaan ze nog met hun handen door de losse aarde om de laatste wortels er uit te trekken.

Dan is het tijd om te planten. Leuk is dat de engelen die bovenaan op de trap staan, gezelschap krijgen van twee wachters. Aan beide kanten komt een taxus te staan. Die kunnen wel 4 meter hoog worden en een meter breed. ,,Zo is het net alsof je door een poort wandelt over een pad dat ergens heen voert”, leggen de tuinmannen uit. ,,Dat is spannend, je wilt weten wat er achter is.”

Bart en Gerjan leggen alles planten eerst in de lege border, om te zien wat het leukste staat. Langs de onderste rand en de zijkant van de trap komen bodembedekkers om de losse aarde vast te houden. Op zo’n steil stuk kan die anders gemakkelijk wegzakken. Onder komen wilde geraniums, aan de zijkant klein maagdenpalm. Bovenaan komen ook de kleine rododendrons, die mooi passen bij hun grotere broeders verderop. En azalea’s.

In het midden is plek voor een groep heucheria, rechts daarvan komen de lavendelplanten, en daaronder drie struikdennen om het bosachtige karakter van de tuin te benadrukken. Op den duur groeien deze planten naar elkaar toe, zodat ze – per soort – één grote bos worden. Volgens het TuinTeam moet krijgt onkruid zo voorlopig geen kans.

Lonia vindt het geweldig. ,,Zelf koop ik een enkel plantje. Nu staat alles ineens vol. Het is fantastisch wat die mannen hebben gedaan. Bikkels zijn het. Dit hadden we zelf nooit voor elkaar gekregen.”

 

Beplanting

 • Lavendula ang. ‘Hidcote’
 • Vinca minor
 • Rhododendron ‘Shamrock’
 • Rhododendron ‘Homebush’
 • Rhododendron ‘Linda’
 • Pinus mugo mugo
 • Taxus b. Fastigiata Aurea
 • Heuchera mic. ‘Palace Purple’
 • Verbena bonariensis

 

MJJ-20141124-tuin

Tips van het TuinTeam

 • Hoogteverschil brengt meer beleving in de tuin. Als je geen niveauverschil in je tuin hebt, kun je het creëren door te variëren met de hoogte in beplanting.
 • Spannend wordt het ook door bladcontrast: bijvoorbeeld door verschillende bladkleuren naast elkaar.
 • Plant véél bodembedekkers per vierkante meter. Dat is iets duurder, maar scheelt later veel werk qua onkruidbestrijding.
 • Plant nu! De aarde is nog warm. De plant kan nu goed aanslaan, zodat je er in het voorjaar meer aan hebt.
 • Druk een plantje goed aan bij het poten, zodat ‘de lucht’ onder de wortels verdwijnt. Anders is er kans op bevriezing.

 

TEKST SHYRA HUETING
FOTO’S MARCEL JURRIAN DE JONG

Geen reacties

Laat een reactie achter

×