Een monument aan de vaart - Wonen&Co

Een monument aan de vaart

1 oktober 2014 4 min leestijd

Paul en Monique Verheugt verruilden zes jaar geleden hun doorsnee rijtjeshuis in Norg voor een door architect Johannes Göbel ontworpen rijksmonument aan de Vaart in Assen.

De kinderen Jasper en Eva keurden het huis aan De Vaart Z.Z. 41a meteen goed toen Paul en Monique Verheugt in 2007 een huis in Assen zochten. Vooral vanwege de bar in de kelder, waar sindsdien menig feestje is gehouden.

Paul en Monique zelf vonden het huis verrassend ruim, toen ze het van binnen bekeken. ,,We waren er wel eens langs gelopen en toen leek het wat klein. Pas toen we langs de zijkant liepen, door de Emmastraat, zagen we hoe diep het eigenlijk was. Toen zijn we gaan kijken.”

Het gezin woonde nog in Norg, in een vrijstaand huis uit de jaren zeventig. Heel wat anders dan het rijksmonument uit 1934, ontworpen door Johannes Göbel. ,,Ik kreeg een baan in Amsterdam”, vertelt Paul. ,,Maar Monique werkt hier. En de kinderen gingen in Haren naar de middelbare school. Daarom besloten we een huis in Assen te zoeken, zodat ik gemakkelijk met de trein op en neer zou kunnen reizen.”

Het is gebouwd in een modernistische stijl

Het huis is oorspronkelijk gebouwd in opdracht van hoedenmaker Suurmeijer, in de tuin van het pand op nummer 41. Vandaar de toevoeging ‘a’, hoewel het geen bovenhuis is. De hoedenmaker heeft er nooit gewoond, want hij overleed voor het huis af was. ,,Mensen zeggen vaak dat het huis is gebouwd in de Amsterdamse School, maar dat klopt niet. Het is gebouwd in een modernistische stijl, verwant aan de Nieuwe Haagse School”, vertelt Monique.

Erker

Het meest opvallende element van het huis is de ronde erker aan de voorkant. Die geeft een prachtig uitzicht op de Vaart en vormt een mooie zitplek in de woonkamer. Göbel heeft meteen bij het ontwerp van het huis in een serre aan de achterkant voorzien, want het plafond loopt hier wat schuin naar beneden af en door het zijraam komt er veel licht naar binnen.

Daarnaast vallen de stalen kozijnen op. Die zijn in heel smalle stijlen gemaakt. Dit draagt bij aan de karakteristieke uitstraling van het huis. De kozijnen zijn geïmpregneerd en houden zich goed. Alleen dubbel glas aanleggen is bij de bestaande kozijnen lastig. Paul: ,,Aanvankelijk waren we van plan de kozijnen te veranderen, maar nu zijn we blij dat we dit niet gedaan hebben.” Wel houden voorzetramen de ergste tocht buiten.

,,Toen we hier kwamen wonen, stond alles vrij vol”, vertelt Monique. ,,De voordeur was gemaakt van aluminium en glas. We hebben een bevriende architect in de arm genomen om het huis wat aan te passen. Hij heeft ons geholpen met een ontwerp voor de voordeur en met het plafond. Dat is nu in een authentieke kleur geschilderd, een paar tinten donkerder wit.”

In voorkamer is een soort uitsparing, waarin een timmerman een boekenkast heeft gemaakt. In de achterkamer staat een fraaie rechthoekige tafel. Nadat de kamer was leeggehaald, viel de fraaie houten vloer op. Die is dan ook gewoon blijven liggen.

Balkon

Wat verder opvalt, is dat de eerste radiatoren van de verwarming nog dienstdoen. Vooral in de voorkamer zijn die radiatoren een waar kunststukje geweest, want die lopen helemaal rond door de erker. ,,De vorige bewoners hadden een gaskachel ingebouwd”, vertelt Paul. ,,Wij hadden in Norg ook al een houtkachel, daar houden wij van. Dus hebben we hier weer een.”

Een van de grote attracties aan het huis is verder het balkon aan de voorkant. De beide kinderen wonen inmiddels op kamers, maar komen tijdens manifestaties als de TT nog terug naar Assen. Dan kunnen ze vanaf het balkon met een biertje naast zich zien wat er zich aan De Vaart afspeelt.

Boven hebben Paul en Monique behalve hun slaapkamers en een badkamer met fraaie glas-in-loodramen ook een muziekkamer. De tweede verdieping is het domein van de kinderen als die bij hun ouders zijn.

Hoewel ze nu dus met zijn tweeën in het huis wonen, denken Monique en Paul niet aan verhuizen. ,,De sfeer hier in de buurt is ook zo leuk. Dit komt ook naar voren in de manifestatie Kunst aan de Vaart, diehier elk plaats vindt. We vinden het leuk ons huis daarvoor open te stellen. Mensen reageren heel verschillend. Sommigen hebben nog herinneringen aan dit huis van ver voordat wij hier woonden.”


 

WIE Paul (59) en Monique (53) Verheugt
WAARDe Vaart in Assen
WONEN HIER sinds 2009
HUIS GEBOUWD in 1934 – 1935
MEEST BLIJ MET Monique: uitzicht op Asserbos vanaf achterbalkon, Paul: de muziekkamer met uitzicht over de vaart
LAATSTE AANSCHAF tuinstoelen
FAVORIETE PLEK voorkamer en tuin
TIP Ga eerst ergens wonen, en begin dan pas met opknappen


 

TEKST HILBRAND POLMAN
FOTO’S MARCEL JURIAN DE JONG

×