Mona Lisa, het leukste huis voor studenten - Wonen&Co

Mona Lisa, het leukste huis voor studenten

18 september 2016 5 min leestijd Geen reacties

Wilde feesten, aanrechten vol verschimmelde vaat, eeuwig gesloten gordijnen, plakkende biervloeren? Het gemiddelde studentenhuis kun je bijna uittekenen. Huize Mona Lisa is anders en won de prijs voor Leukste Studentenhuis van Groningen.

Een steile trap vol drukwerk wacht achter de voordeur van een statig huis in de sfeervolle H.W. Mesdagstraat, een straat die al decennialang razend populair bij studenten is. Hier wonen zes studenten samen, op de tweede en derde etage.

Even voorstellen: de bewoners zijn en Leanne de Munnik (studeert in Leeuwarden communicatie), Christine Hoefnagel (studeert sport, gezondheid en management), Inge Jonkers (werkt in de juridische dienstverlening), Anouk van der Reest (geschiedenis), Matthijs van der Lei (biologie) en Frank de Vries (switcht van taalwetenschappen naar rechten).

Het is niet zo maar een stel jonge mensen dat bij toeval in de grote stad in hetzelfde huis is terechtgekomen. Ze komen allemaal uit omgeving Emmeloord. Ze wonen al hun hele leven (bijna) naast elkaar, zitten bij elkaar op voetbal of zijn zelfs familie. In Groningen zijn sommigen ook nog samen lid van de christelijke studentenvereniging Navigators.

Schermafbeelding 2016-08-30 om 14.31.46

Ze hebben allemaal een eigen kamer. Daarnaast delen ze enkele gemeenschappelijke ruimtes: een sfeervolle woonkamer aan de voorkant van het huis, een gezellige woonkeuken aan de achterkant en aangrenzend een ruim balkon. En natuurlijk die steile trappen en smalle gangen die dit stadse herenhuis uit de jaren dertig rijk is.

,,De huisbaas heeft het huis helemaal in oude luister hersteld’’, vertelt Leanne de Munnik, die de hoofdhuurder van de bovenwoning is. Zo was het plafond afgetimmerd, waardoor al het architectonisch moois aan het zicht werd ontrokken. Dat is in de originele staat teruggebracht, zodat de mooie sierlijsten en ornamenten weer te zien zijn. Verder zijn er en-suitedeuren tussen woonkamer en keuken, paneeldeuren en een balkon met een bijna Indische uitstraling.

Het leukste studentenhuis

De onderlinge sfeer is gezellig en goed, zo kun je opmaken uit de verhalen en de foto’s waarop ze samen stralend staan. Met z’n allen hebben ze ervoor gezorgd dat hun studentenhuis de glansrijke winnaar werd van een wedstrijd om de titel Leukste Studentenhuis van Groningen, uitgeschreven door de gemeente. Wat moet je daar eigenlijk voor doen?

Aan de grote houten tafel die midden in de woonkeuken staat, schenkt Leanne de koffie in en zet Christine de suiker en koekjes op tafel, terwijl ze tussendoor snel een afwasje doet. ,,Er wordt gekeken naar hygiëne, inbraakveiligheid, brandveiligheid en hoe sociaal de huisgenoten zijn. Een schoonmaakbedrijf kwam de reinheid inspecteren. De politie probeerde hier in te breken om de inbraakveiligheid te testen. De brandweer, die hier onverwachts voor de stoep stond, klokte hoelang het duurde voordat één van ons de rest uit het huis wist te krijgen. En sociaal: dat zat ook wel goed. Via Facebook scoorden ze de meeste likes.

Familie en de kringloop zijn een goede leverancier van huisraad

,,Het is hier altijd gezellig, dankzij onze gezamenlijke vertrekken. We eten vaak samen en we hebben vaak een feestje. Je hebt je eigen kamer, maar je bent zelden alleen thuis.’’ De prijs bestond uit 750 euro. Met het geld kochten ze mooie spullen voor Huize Mona Lisa, zoals ze het studentenhuis zijn gaan noemen. Naar een poster van het beroemde schilderij, die Anouk in een tijdschrift vond. Later tikte Leanne in de kringloop een ‘Mona Lisa-schilderij’ op de kop. Dat heeft een ereplek gekregen boven de schouw in de keuken.

Dankzij het prijzengeld is het interieur verrijkt met een slaapbank, een schoenenrek, een nieuw servies, lijsten voor prijzen die de bewoners ooit wonnen, glazen en een plant. Verder is de kringloop een goede leverancier van huisraad, net als familieleden van het ‘thuisthuis-front’ in de polder. Een tante leverde bijvoorbeeld een kast, die nu blauw is geverfd. Ouders stonden stoeltjes af, de huisbaas zorgde voor de indrukwekkend grote kroonluchters, een vader timmerde de grote keukentafel en zelfs de kerk uit hun vroegere woonplaats kwam over de brug met stoelen. ,,Het komt overal vandaan’’, vertelt Christine tijdens de inpandige rondleiding.

Designwastafel

Beneden in het bovenhuis zijn behalve de woonkamer, keuken en het balkon, ook de kamers van Frank en Inge. Zij woont vóór, hij achter. Hun kamers zijn gespiegeld en grote hoogslapers zorgen voor extra ruimte. Op de tweede etage wonen Matthijs, Leanne, Christine en Anouk. Op deze verdieping is de hoofdkleur jadegroen; ondanks dat de kamers heel verschillend zijn, zorgt de kleur voor rust en harmonie. Leanne heeft haar bed voor het raam aan de straatkant staan, er hangt een kaart van Zuid-Amerika boven als herinnering aan een stage in Suriname.

De kamers van buurvrouwen Christine en Anouk zijn L-vormig. De dames hebben er een gezellig eigen bedoeninkje, mooi ingericht en met veel persoonlijke accenten. Zo heeft Christine een comfortabele fauteuil naast haar bed staan. Anouk is de enige die voor fellere kleuren gaat. Haar wand is knalblauw, de plaid op haar bed roodgeruit. Er staan oude kastjes, een cactus onder een glazen stolp, een tafel met stoelen in Scandinavische stijl.

Heimwee? Het leven is veel te mooi, in ‘Mona Lisa’

Alle bewoners van de studentenhuizen die hun huisbaas in bezit heeft, hebben op hun kamer een eigen designwastafeltje met zwart-witte tegels er boven. ,,Heel herkenbaar. Iedereen heeft hetzelfde. Als je door de stad fietst en ergens naar binnen kijkt, zie je precies wie er ook bij hem huurt.’’

De zes studenten van Huize Mona Lisa kijken later ongetwijfeld met een brede glimlach terug op hun studententijd in de H.W. Mesdagstraat. ,,Ja, zeker’’, zegt Leanne. ,,Dan denk ik terug aan hoe mooi het hier was, aan al die feestjes die we er hadden, aan al die mensen die er kwamen. Aan het samen ontbijten, de leuke dingen die we samen deden en de gezelligheid van dat er altijd iemand thuis was.’’

Christine knikt. Heimwee naar de polder hebben ze ook nooit gehad. Het leven is veel te mooi, in ‘Mona Lisa’.

WIE Leanne de Munnik (21), Inge Jonkers (22), Christine Hoefnagel (20), Anouk van der Reest (20), Frank de Vries (22), Matthijs van der Lei (22)
WAAR studentenhuis H.W. Mesdagstraat in Groningen, stijl Amsterdamse School
GEBOUWD rond 1900
WONEN ER SINDS 2013
AANTAL VERTREKKEN 6 slaapkamers, 2 badkamers, 1 woonkamer, 1 woonkeuken, 1 balkon.
BIJZONDER Uitgeroepen tot Leukste Studentenhuis 2015 van Groningen

TEKST SHYRA HUETING
FOTO’S CORNÉ SPARIDAENS

Geen reacties

Laat een reactie achter

×