Moestuinieren voor beginners - Wonen&Co

Moestuinieren voor beginners

15 mei 2015 2 min leestijd Geen reacties

Het kan je bijna niet ontgaan zijn dat moestuinieren weer helemaal hip is. Maar hoe hou je dit prille enthousiasme gaande, en wakker je het aan totdat de oogst ook letterlijk binnen is?

Door een heuse tv-verkiezing, gratis zaadjes bij de boodschappen en een bombardement aan aandacht voor dit onderwerp in kranten en tijdschriften, is bij vele geïnteresseerden een voorzichtig vonkje gaan smeulen. Moestuintjes zijn het (weer) helemaal!

Nadat we ons allemaal een slag in de rondte gebakken hebben, met alle daaruit voortvloeiende pondjes overgewicht als ongewilde bijvangst, is de aandacht van menig smulpaap naar buiten verlegd, naar een gezonde en eerlijke oogst uit eigen tuin.

Voor de doorgewinterde moestuinier is er natuurlijk niets nieuws onder de zon en is het kweken van verse groenten geen nieuwe liefhebberij. Maar nu er daarnaast een hele nieuwe lichting aspirant-groentekwekers, zowel jong als oud, begonnen is aan zijn eerste wankele schreden op weg naar een kraakverse en oergezonde oogst, ligt helaas ook deceptie op de loer. Want voor elke beginnende liefhebberij, en tuinieren is daarop beslist geen uitzondering, is niets zo funest als teleurstelling en het daaruit voortkomende verlies aan motivatie.

Toch zal dat vele beginnelingen overkomen, die in al hun overmoed en enthousiasme beginnen aan projecten waar zelfs de meest ervaren kweker zijn of haar handen nog vol aan zou hebben. Zonder hier nu een al te stichtelijk praatje op te hangen, kan ik uit eigen ervaring vertellen dat een aantal beginnersfouten gemakkelijk is te vermijden en daarmee de kans op een mooie oogst aan smakelijke groente en heel veel lol veel groter zal worden.

Begin bijvoorbeeld niet te groot. Aan een groentetuin van enkele vierkante meters heeft de gemiddelde leek al meer dan voldoende werk. Begin ook niet te klein. Al die bespottelijke houten ‘vierkantemetertuintjes’ die overal worden aangeboden, zijn leuk voor de timmerfabriek die ze op de markt brengt, zelf heb je er nauwelijks iets aan.

Kies een lekker zonnige plek, waarbij het belangrijk is dat de grond goed vochtdoorlatend is. Aan natte, koude grond heeft iedere groente een hekel. Gebruik wat compost om de grond te verbeteren, maar overdrijf niet. Geef spaarzaam organische mest: in de praktijk geef je eerder teveel dan te weinig voeding.

Kropsla is een makkelijke groente voor de beginnende moestuinier.

Omspitten van de grond is vaak niet nodig, beter is het om diep te woelen. Daarvoor zijn makkelijke hulpmiddelen te koop, die je rug en het bodemleven sparen.

Begin met gemakkelijke soorten als radijs, sla, tuin- en sperziebonen, plantuien, aardappels, boerenkool en courgettes. Het is natuurlijk verleidelijk om lastige gewassen als asperges te proberen, maar dan moet je zo lang op een behoorlijke oogst wachten dat menig beginneling allang de moed verloren heeft.

Dan zijn radijzen een stuk sneller: al enkele weken na het zaaien kun je ze vol trots op tafel zetten, als vrolijk compliment aan je eigen prille groene vingers. Dan komen na verloop van jaren die asperges vanzelf wel.

BRIAN KABBES
Noordelijk kweker van botanische rariteiten.

Geen reacties

Laat een reactie achter

×