Meubels van Slowwood uit Friesland wereldwijd succes - Wonen&Co
meubels

Meubels van Slowwood uit Friesland wereldwijd succes

3 februari 2015 4 min leestijd Geen reacties

De meubels van Slowwood zijn een wereldwijd succes. Toch zijn ze ‘gewoon’ bedacht, ontworpen en gemaakt in Friesland.

Een Engelstalige website, coole teksten met een vleugje humor en cleane foto’s van stoere basic houten meubels met accenten in kenmerkende zachte kleuren. Eén van de foto’s zwart-wit. Als een volleerd model kijkt de ontwerper ons met een indringende blik aan.

Wereldwijd opgemerkt

,,Laatst verweet iemand me dat ik hip was.” Christien Starkenburg zegt het met een brede glimlach, maar haar ondertoon is serieus. ,,Ik vind mijn werk juist verre van hip: eenvoudige vormtaal en een helder verhaal.”

meubels

Ze staat er af en toe best van te kijken, wat ze in een paar jaar tijd bereikt heeft met haar meubelmerk Slowwood. Bladen over de hele wereld hebben haar tafels al opgemerkt. Toonaangevende tijdschriften als Elle Decoration in China en Zuid-Afrika, Grazia in Duitsland, Maison Française in Frankrijk, het Australische Inside Out Magazine, om er maar een paar te noemen.

Vlak na de lancering in 2011 pikten allerlei woonblogs het merk ineens op. ,,Dat is dus hoe het werkt met sociale media. Dan kan het heel hard gaan. Nu is mijn werk te koop in zestien winkels in Nederland, twee in Parijs, een in Londen en een in Gent.”

Slowwood Grut 2

Eerlijk en lokaal

En toch worden de meubels ‘gewoon’ bedacht, ontworpen en gemaakt in Friesland. Christien: ,,Dat zal ook zo blijven. Ik werk sinds het begin samen met een vaste meubelmaker. Eerlijk, lokaal. Natuurlijk vraagt wel eens iemand: ‘Waarom besteed je het werk niet uit, naar het buitenland. Dat is toch veel goedkoper?’ Dan antwoord ik: ‘Vertel jij het mijn meubelmaker?’ Ik zou dat bovendien helemaal niet willen. Zijn werk zit in het dna van Slowwood. Hij heeft geen ingewikkelde freesmachines en dat beperkt mij bij het ontwerpen. Dat is juist positief, het zorgt ervoor dat de basis goed en tijdloos blijft.”

Op die manier is ze ook begonnen met haar tafels. Een beetje zat was ze, van het gladde design dat ze zoveel om zich heen zag. Ze wilde op zoek naar archetypische vormen. ,,Een tafel die er uitziet als een táfel. Die tegen een stootje kan en heel lang meegaat. Een tafel met bezieling.”

Designmeubelwinkel

Christien is mede-eigenaar en artdirector van de designmeubelwinkel Jan de Jong Interieur aan de Schrans in Leeuwarden. ,,Ik kwam er ooit terecht via een stage. Later sloeg de vonk over tussen Henk en mij, wiens overgrootouders de winkel in 1899 begonnen. In 2001 namen we samen de zaak over van Henks ouders.”

Slowwood Mun 10

Naast haar werk voor de winkel heeft Christien haar bedrijf Interieur+, een ontwerpstudio op het gebied van interieur- en conceptontwikkeling. ,,Ik werk veel in opdracht van architecten.” Als derde tak kwam daar haar merk Slowwood bij. ,,Het zijn drie dingen die los staan van elkaar, maar die vaak ook weer verweven zijn.”

Een interieur hoeft niet meer perfect en gelikt te zijn, maar juist persoonlijk

Ook in de winkel ziet ze dat klanten, veel meer dan vroeger, op zoek zijn naar een goede basis. ,,Van hype naar hype rennen, daar zijn we wel klaar mee. Een interieur hoeft niet meer perfect en gelikt te zijn, maar juist persoonlijk. Een mix van goed design met het kastje van beppe bijvoorbeeld. Dat is veel meer van deze tijd.”

Nieuwe waardering voor ambacht

Daarnaast heeft de crisis er de afgelopen jaren voor gezorgd dat mensen gedwongen worden langer na te denken over een dure aankoop, merkt de ontwerper op. ,,Dat is goed, want daardoor is er een nieuwe waardering ontstaan voor het ambacht. Als klanten besluiten iets duurs te kopen, willen ze ook graag echt een mooi stuk, dat lang meegaat. Duurzaam, met aandacht gemaakt.”

Mun1

Zo past Christiens Slowwood perfect in de tijdgeest. Al is het haar daar niet om begonnen. ,,Je motivatie moet niet komen vanuit een marketingstrategie. Natuurlijk, het verhaal moet goed zijn, maar het moet ook echt klóppen. Je beste drijfveer is dat je iets doet wat je hart heeft. Dat je begeistert bent.”

Gewoon begonnen

En daarom besloot ze zo’n vijf jaar geleden dat ze, naast haar twee drukke banen en het gezinsleven, toch eindelijk eens dat tafeltje moest gaan tekenen. ,,Tafeltje 1 zat al heel lang in mijn hoofd. Ik zou eigenlijk een sabbatical nemen om dat te gaan uitwerken. Maar daar kwam natuurlijk nooit van. Dus dacht ik op een bepaald moment: ‘begin nou maar gewoon!’ Zowat een jaar ben ik aan het tekenen geweest en maakten we prototypes.”

Toen was daar tafeltje Mun. ,,Dat staat voor Mock Up Nature. Omdat ik de natuur niet kan evenaren, maar wel wil werken met respect voor de natuur, en er inspiratie uit wil halen.” Dankzij de aandacht op internet was er al snel belangstelling van de bladen en stonden haar tafeltjes in no time op de Woonbeurs in Amsterdam en op Elle Inside Design.

Slowwood Grut1

Twee jaar later ontwierp Christien naast bijzettafels ook eettafels. ,,Die kregen de Friese naam Grut, dat ‘groot’ betekent. Ze zijn van eiken of essenhout, enorm en niet te tillen. Ik merkte dat er op dat gebied de laatste tien jaar ook veel veranderd is. Toen was de zithoek, met tv en de bank, het centrale punt in huis. Tegenwoordig leven we veel meer rond de tafel. Iedereen zit er, om te eten, te werken, te kletsen, met een tijdschrift, krant of de iPad.”

Tegenwoordig leven we veel meer rond de tafel

Mede daarom ontwerpt Christien ook ronde en ovale tafels. ,,Dat zag je tien jaar terug ook nauwelijks, toen was bijna elke tafel een rechthoek. Nu gaan we meer voor de zachtere, ronde vormen. En rond is bovendien heel gezellig. Het is grappig dat ik die ideeën zelf had, en dat ik het nu in de winkel allemaal ook terugzie in andere collecties. Soms hangt er gewoon iets in de lucht.”

Tekst: Anniek Boswijk
Foto’s: Anna de Leeuw

Geen reacties

Laat een reactie achter

×