buitenkijken tuin, tuininspiratie, tuinieren, tuinplant, tuinplanten, wooninspiratie

BUITENLEVEN | Kweker Brian Kabbes over tuinieren: ,Mens erger je niet’

Een tuin heb je voornamelijk voor je eigen plezier. Er even van uitgaande dat je plezier als iets positiefs wil ervaren, is het verstandig je niet teveel te ergeren aan alles wat er mis kan gaan. Dat is beter voor je hart, je humeur en voor anderen die het ook niet leuk vinden naar gezanik te luisteren.

Tuinieren is vechten tegen teleurstellingen. Na lang wachten zijn morgen je riddersporen op hun mooist, helaas gaat het vannacht hozen en hangen de beloften ’s ochtends geknakt over de tonkinstokken. Nog nooit waren je hosta’s zo gaaf, tot de slakken van de buren er ineens korte metten mee gaan maken. Eindelijk, na vele jaren wachten, verschijnt de eerste appel aan je zelf geplante appelboom, jammer dat de spreeuwen je voor zijn…

Beloning van tuinieren kan groot zijn

Tuinieren lijkt soms verdacht veel op masochisme. Waarom zou je jezelf zonder dwang en bij je volle verstand blootstellen aan zoveel teleurstellingen? Echte tuiniers weten het antwoord natuurlijk al; omdat de beloning groot kan zijn. Niet alles mislukt, gelukkig niet. Je rozen geuren als een voorbije vakantie in Toscane, de aardbeien smaken meer naar aardbei dan alle supermarkt-aardbeien bij elkaar en nergens lig je zo lekker als op je eigen gazon.

Toch is het niet onverstandig bij al je tuinplannen het risico op teleurstelling in het achterhoofd te houden. Hou de menselijke maat in de gaten. Wat heb je aan een tuin die te groot is en waarin je altijd moet werken zodat je nooit tijd hebt om te kunnen ontspannen? Dan had je net zo goed een baantje kunnen nemen in de zoutmijnen van Oezbekistan.

,,Niets is zo dodelijk voor plezier als een aaneenschakeling van teleurstellingen”

Kies als het even kan ook niet voor planten die te boek staan als erg moeilijk in de omgang. Behalve als je plezier bestaat uit het je ergeren aan wegkwijnende planten, kies dan vooral voor hoogalpine rotsplanten, waterlelies in een zinken wastobbe en voor rododendrons op kleigrond. Beginnende groentetuiniers oogsten meer plezier van zelf gezaaide radijsjes en kroppen sla, dan van moeilijkere soorten als bloemkool, aubergines en asperges, soorten waar zelfs ervaren moestuiniers hun handen aan vol hebben.

Ook tuinieren is vallen en opstaan

Natuurlijk leer je alles, dus ook tuinieren, door vallen en opstaan. Maar als je het vallen al van verre kunt zien aankomen, is het toch beter te blijven staan. Niets is zo dodelijk voor plezier als een aaneenschakeling van teleurstellingen. De kunst is die tot een minimum te beperken en vooral maximaal plezier te oogsten. Dat niet alles perfect zal zijn, is inherent aan het leven. Kun je daar niet mee omgaan, dan is het wellicht beter niet te gaan tuinieren maar postzegels te gaan verzamelen, er bestaan schitterende exemplaren met de mooiste bloemen erop!

Op het gevaar af dat in dit stukje mijn domineesbloed teveel naar voren komt en ik teveel goedbedoelde adviezen geef, nog even mijn eigen motto. Het ergste dat er kan gebeuren als je iets probeert, is dat het kan mislukken, erger kan het niet worden. Dat te weten is voor mij een hele geruststelling en maakt het tuinieren en alle onvermijdelijk daarbij horende ergernissen draaglijk.

Dit artikel is geschreven door Brian Kabbes, noordelijk kweker van botanische rariteiten.

Kabbes schrijft ook over makkelijke tuinplanten voor maximaal tuinplezier, geeft een ode aan de Nostalgia tomaat en leert ons de schoonheid van salie waarderen. 

Verder vind je hier inspirerende binnenkijkers uit het Noorden, leuke DIY’s zoals een ananas van kurk maken, en geeft styliste Aukje Rijpma handige adviezen en vertelt ze over de laatste woontrends