Makeover: een woonkamer met een paal in het midden - Wonen&Co

Makeover: een woonkamer met een paal in het midden

28 juni 2016 4 min leestijd Geen reacties

De woonkamer van Albert en Anita Noord in Zeijen ziet er somber uit. Het is er er donker, en er staat ook nog eens een gebint in de weg. Stylist Marian van der Heide weet verbinding te brengen en alles op te vrolijken met de juiste kleuren.

De familie Noord woont in een verbouwde boerderij. Het uitzicht is prachtig, de ruimte groot. Je zou zeggen dat alle ingrediënten voor fantastisch wonen aanwezig zijn. Toch worstelen ze al tien jaar met de woonkamer, die ze maar niet gezellig krijgen. Omdat er een ‘paal’ in de woonkamer staat, weten ze niet hoe ze de meubels het beste neer kunnen zetten. ,,We hebben van alles geprobeerd. Hoe situeer je meubels rond een paal? Omdat je ook tv wilt kijken en de haard wilt zien, zit je nooit lekker. Vooral als er visite is, moet je steeds om die paal heen kijken. We dachten dat we het beste een nieuwe salontafel konden kopen’’, vertelt Albert, die als enige van het gezin thuis is.

Stylist Marian heeft al snel het gevoel dat het beter kan. ,,Zo’n grote hoekbank sluit alles af. Die kan maar op één manier staan. Hij is gericht op de haard, maar daardoor staat hij te ver van de tv af. Niemand geniet op deze manier van het mooie uitzicht dat je vanuit de woonkamer op de tuin hebt.

,,Ik ben thuis een plattegrond gaan maken. Dat helpt om inzicht te krijgen. De conclusie die ik al snel trok, was dat de hoekbank weg moest.’’ Maar die bank was nou net het enige dat Albert en Anita niet kwijt wilden. ,,Gelukkig staan ze open voor veranderingen’’, zegt Marian, die het stel weet te overtuigen van de mogelijkheden die een ander model bank biedt. Ze gaan samen naar de winkel. En daar zijn Albert en Anita blij mee. ,,We wilden een robuuste bank, dat past bij deze grote ruimte. We zagen er al snel eentje die we allebei mooi vonden: een grijze. Maar Marian dacht aan koperkleurig oranje. Daar zouden we nooit op gekomen zijn. Die kleur past bij de koperkleurige lampen en de vouwgordijnen die we al hebben.’’

Ook de wanden in de kamer ondergaan een metamorfose. De kleuren passen niet goed. Marian gaat op zoek naar verbetering. Omdat er al blauwgroene gordijnen hangen, adviseert ze hierbij aan te sluiten. Ze kiest kleuren die alles met elkaar verbinden. Voor de muur waarin de haard is verwerkt wordt het een vergelijkbare kleur (Provence van Annie Sloan). En op de vloer komt een vintage kleed in bijpassende tinten.

Marian: ,,We hebben stalen van alles mee naar huis genomen, want de lichtinval is thuis anders dan in een winkel. Het moet natuurlijk perfect bij elkaar passen.’’ Albert en Anita durven het wel aan. De bank wordt besteld in dat speciale koperkleurige oranje: een echte eyecatcher, waardoor het niet meer somber oogt.

De nieuwe bank staat op een nieuwe plek: hij lijnt nu precies met het gebint, zodat deze paal niet meer storend is. Voordeel is ook dat je veel dichter bij de grote raampartij zit, en meer van het uitzicht geniet. ,,Binnen en buiten zijn nu bij elkaar betrokken’’, vindt Albert. Ook staat de zithoek nu dichter bij de tv. In het vintagekleed komen de nieuwe kleuren van de muren terug, het combineert prachtig met de kleur van de bank. ,,Het kleed is niet alleen mooi, het zorgt ook voor een betere akoestiek.’’

Albert is erg blij met de verandering. Hij probeert de nieuwe bank, een heerlijke plek om te lezen en van het uitzicht op de tuin te genieten. Eindelijk heeft de familie Noord een oplossing voor het interieurprobleem en kan ze het ‘gevecht’ met de paal opgeven. Vanaf nu hoort hij er gewoon bij en is hij onderdeel van het nieuwe interieur.

Schermafbeelding 2016-06-28 om 12.43.47

Tips van Marian

  • Check vooraf een bouwtekening: dat voorkomt achteraf problemen.
  • Laat een plattegrond voor je interieur maken: dan zie je beter wat er kan en hoe de looproute is.
  • Met een losse bank kun je meer schuiven, een hoekbank zet de inrichting van je kamer meestal vast.
  • Een hoekbank is vooral ideaal voor een jong gezin, dat veel zitplaatsen nodig heeft.
  • Als je de ruimte hebt: koop een bank zo groot mogelijk. Dan heb je meer zitplaatsen en kun je er languit op liggen.
  • Verkijk je niet op het formaat van een meubelstuk: in de winkel lijkt iets kleiner dan thuis.
  • Kleur kiezen? Sluit aan bij een kleur die er al is, dan krijg je verbinding.

TEKST SHYRA HUETING
FOTO’S CORNÉ SPARIDAENS

Geen reacties

Laat een reactie achter

×