Makeover: weg met wit in de keuken - Wonen&Co

Makeover: weg met wit in de keuken

22 november 2014 3 min leestijd Geen reacties

De sfeer in de eetkeuken van Jantsje Alberda klopt niet. Het is geen geheel. Ze heeft er last van en roept Wonen&Co te hulp. Want waar moet ze beginnen om het te verbeteren?

Styliste Els Selles ziet meteen waar het aan schort. ,,Probleem is dat de kleuren op de muur van de eetkeuken te hard en blauw zijn. Dat past niet bij de vloer en de keuken. Het is veel mooier om voor ton-sur-ton te kiezen: kleuren die in het verlengde liggen van de vloer. Die tegels zijn zwart, met een groene zweem. Dat wordt het uitgangspunt voor de metamorfose van Jantsjes woonkeuken op de boerderij.”

Het eerste wat er moet gebeuren is het verven van de keukenkastjes. Die zijn wit, maar worden, samen met de wand er boven, bijna zwart. Els adviseert de kleur graphite, krijtverf van het merk Annie Sloan. ,,Het is mooi om het keukengedeelte donker te maken, het eetgedeelte licht. Nu is het andersom.”

keuken2

Els vindt dat de wand boven de keukenkastjes dezelfde kleur moet krijgen als de kastjes. ,,Dat trekt de ruimte omhoog. Dat is belangrijk. Als je het niet zou doen, dan drukken die zwarte kastjes op je neer, als het ware.”

Jantsje gaat aan de slag. ,,Groot voordeel van deze krijtverf is dat je het zonder primer zo kunt aanbrengen. Dat scheelt veel werk. Later komt er een sealing overheen, ter bescherming,” vertelt Els, die ook de barwandjes tussen keuken en eethoek laat meeverven. Zo wordt het een knus kombuisje. Els is enthousiast omdat er veel diepte en rust ontstaat, Jantsje moet nog even wennen.

De wanden in de eetkamer krijgen rondom een vergrijsde zeeblauwe kleur, die heel mooi past bij de groene zweem in de vloertegels. Hij valt wat donkerder uit dan hij op het kleurenkaartje lijkt. Maar toch is de kleur licht, stijlvol en prachtig passend bij de groene waas die over de vloertegels zit. Els: ,,Eerst had een wand een donkere kleur. Nu hebben alle wanden van de eetkamer rondom dezelfde, lichte, kleur. Daardoor zit je meer ín die kleur.”

Met woonaccessoires wordt de nieuwe woonkeuken verder aangekleed. Hout staat mooi, kaarsen op tafel zorgen voor sfeer, een schaal simpele uien op het aanrecht staat prachtig tegen de donkere achterwand.

Nu wil Jantsje ook gordijnen. Els adviseert bijpassende raambekleding: in-betweens. Dat zijn gordijnen van een linnen(achtige) gordijnstof die een beetje transparant is. De kleur? Vergrijsd groen, of groenig grijs. En de gordijnrails moeten hoog tegen het plafond hangen, want dat trekt de ruimte omhoog, maakt het optisch hoger.

keuken6

Jantsje gaat het bespreken met de rest van de familie. Ze woont met man en vier kinderen op een grote boerderij, midden in de weilanden. Met inkijk van buren hoeft ze dus geen rekening te houden bij haar stofkeuze

Wat vindt ze van het resultaat? ,,Ik moest wel wennen aan die donkere kleuren in de keuken. Ze zeggen dat zwart het nieuwe wit is. Maar het is wel een plaatje geworden. Is dit mijn huis?”

Tips van Els

  • Bij hout staan warme kleuren als oranje, rood en geel minder mooi dan koele tinten. Bij bijvoorbeeld blauwen en groenen komt de houtkleur beter uit
  • Pas één basiskleur toe in een vertrek. Met accessoires kun je dan eenvoudig verschillende sferen creëren. Leuk is om met de seizoenen mee te gaan: bijvoorbeeld in de herfst het oranje van pompoenen, mandarijnen of het bruin van uien. En in de lente geeft het frisse groen van appels een mooie voorjaarssfeer
  • Wees niet bang voor donkere kleuren. Die maken een vertrek niet kleiner, maar geven er diepte en gelaagdheid aan. Eenheid krijg je door ton-sur-tonkleuren te kiezen. De kleur Zee van Histor sluit aan bij de groenige zweem in de vloertegels van Jantsje
  • Keukenkastjes (hout en kunststof) kun je verven met krijtverf van Annie Sloan. Na het verven hoeft er alleen nog een sealing over, ter bescherming. Ik gebruik Pure&Original

Met dank aan Els Selles van De Stijlzolder in Zuidlaarderveen.


 

TEKST SHYRA HUETING
FOTO’S JILMER POSTMA

Geen reacties

Laat een reactie achter

×