Makeover: van 1 naar 2 slaapkamers - Wonen&Co

Makeover: van 1 naar 2 slaapkamers

23 maart 2015 3 min leestijd Geen reacties

Akkestien en Annegriet zijn tweelingzussen. Ze hebben hun hele leven alles gedeeld. Maar nu zijn ze toe aan een eigen kamer, een plekje voor zichzelf.

Op de bovenverdieping van hun huis in Marsum deelt de tweeling een kamer aan de straatzijde. Gezellig, met een roze tafeltje en andere roze details. Maar als je 14 bent geworden, dan wil je dat opeens niet meer. Elke serieuze puber wil een eigen kamer, een eigen plek en privacy. Moeder Stienke roept de hulp in Wonen&Co. Moet ze een gordijn in het midden ophangen? Of eerder aan een roomdivider denken?

Marian van der Heide is de styliste die wel een uitdaging ziet in dit puberprobleem. Zelf heeft ze ook dochters thuis, dus ze kent de wensen van pubermeiden. ,,Hoe ouder ze worden, des te meer behoefte aan privacy ze hebben.”

Een gordijn? Nee! Dan heb je nog niks. Een roomdivider? Tja, dat is ook zoiets. ,,Waarom geen muurtje in het midden? Dan hebben Akkestien en Annegriet tenminste echt een eigen kamer! Bovendien wordt de ruimte in het vertrek dan ook veel beter gebruikt.”

Twee paar ogen beginnen te stralen. Een eigen kamer! Dat zou wat zijn! Gelukkig blijken er handige mannen in de familie te zijn. De ene kan wel bouwen, de ander heeft nog een deur over en een volgende kan schilderen en behangen. Het project wordt in gang gezet.

De tweelingzussen krijgen de opdracht te onderzoeken welke smaak ze hebben. Volgens Marian kan dat het beste door een moodboard te maken.

Styliste Marian gaat shoppen met de tweeling. ,,Ze willen graag behang. We zijn samen naar de bouwmarkt gegaan. Al snel begonnen ze voor elkaar te kiezen. Dat zit er zo in bij die meiden. Ik heb ze toen maar elk een kant op gestuurd met de opdracht iets uit te zoeken wat ze zelf mooi vinden. Dat heeft gewerkt.”

Akkestien is de meer ingetogen helft van de tweeling. Ze houdt van strak en grafisch. Ze kiest een behang met kleine grijze blokjes, die voelen als fluweel. Annegriet is uitbundiger. Hoewel haar moeder verwacht dat ze bloemenbehang kiest, komt ze met een rol vrolijke geel geprint behang met een soort opdrukje. De familie gaat aan de slag. Twee weken later hebben de zussen een eigen kamer. Nu hoeven ze niet meer door elkaars kamer te lopen en zachtjes te doen als de een vroeg op moet en de ander niet.

De scheidingswand deelt de kamer in de lengte op. Aan beide kanten is het strakke wandje met behang beplakt. De linkerkant is het domein van Annegriet. Daar zit dus zonnig geel op de nieuwe wand. De rest is wit gebleven. Marian: ,,Op het bed liggen kussens in een bijpassende gele kleur. Door de kleur terug te laten komen, wordt het een mooi geheel. We hebben ook een stukje behang in een fotolijstje gedaan en dat hangt nu aan een muur schuin tegenover de gele schedingswand. En bij het raam staan nu potjes die ook met hetzelfde behang zijn beplakt.”

Stap de nieuwe deur door en je betreedt de wereld van Akkestien. Ondanks het grafische printje in grijs en wit, ziet de kamer er romantisch uit. Aan de nieuwe scheidingswand hangt een wit draadrekje met gezellige dingen. De witte kast, die de dames al hadden, komt nu veel mooier uit. Ook hier zijn potjes meebehangen, zodat de print en de kleur op andere plekken in de kamer terugkomen. Ook hier fotolijstjes: de inhoud bestaat uit iets zwart-wits uit de kringloop: het zijn een paar pagina’s met pianomuziek. Op bed ligt hier een witte sprei met grijzige grafische kussens. Het plaatje klopt.

Annegriet is heel blij met haar eigen kamer. ,,Ik vind hem mooi. Kleurrijk en vrolijk. En Akkestien? Die heeft er geen woorden voor! Maar haar stralende ogen zeggen genoeg…

Tips van Marian

  • Voor een kleine kamer kies je kleine prints. Een grote print komt op je af.
  • Gebruik behangresten om mee te decoreren, zoals de tweeling heeft gedaan met behang in fotolijsten en het beplakken van conservenblikken. Je kunt ook een doosje, een potje of de achterkant van een kastje beplakken.
  • Met behangresten kun je ook boeken kaften.
  • Als je een sprekende kleur kiest op een wand, laat die kleur dan terugkomen. Anders gaat álle aandacht naar die ene wand.

TEKST SHYRA HUETING
FOTO’S JILMER POSTMA

Geen reacties

Laat een reactie achter

×