Makeover: een gezellige woonkamer - Wonen&Co

Makeover: een gezellige woonkamer

11 november 2016 4 min leestijd Geen reacties

Een fijne woonkamer, waar je knus met je bezoek kunt zitten en geen stijve nek krijgt als je tv kijkt. Dat is de wens van Corrie Veldboom in het Drentse Zuidwolde.

Een hoekbank? Een klein bankje naast de tv? Corrie en Joop Veldboom hebben al van alles bedacht om de woonkamer een facelift te geven. Maar qua uitvoering zijn ze niet veel verder gekomen. Waar ligt het toch aan dat het net niet die plek is geworden die rust brengt en waar ze zich lekker voelen?

De opstelling

Als Marian voor het eerst bij ze komt, vallen haar meteen een paar dingen op. Zo is het uitzicht vanuit de kamer op de prachtige tuin achter het huis fantastisch. Er is een mooie border, een juweel van een blauwe-regen, een romantisch blauw tuinhuisje en overal hoekjes om gezellig te zitten. Het is een plaatje om te zien. Maar in de woonkamer zijn de meubels zo neergezet, dat de bewoners er weinig van kunnen genieten. In plaats daarvan zitten ze met hun gezicht naar een muur. ,,Zonde! Ik adviseer een opstelling naar het licht, naar de tuin.’’

Een ander punt is de bank. Marian constateert dat deze 3-zitter stijf tegen de lange wand staat. Samen met onder meer de grote boekenplanken, vormt het een propperig geheel. ,,Er staat veel te veel in zo’n klein hoekje.’’ En dan de tv: die staat onhandig in een hoek, geen wonder dat je altijd met een scheve nek zit te kijken.

De metamorfose

Marian heeft zin in een echte metamorfose. Corrie en Joop durven het aan. Ze dromen van een woonkamer waarin het eindelijk echt gezellig is en waarin alles op zijn plek valt. Bovendien willen ze een oplossing van een ander probleem. ,,Als we bezoek hebben, zit je zo ver van elkaar vandaan’’, klagen ze. Marian gaat aan het werk en bedenkt een masterplan voor de ideale woonkamer. De boekenplanken worden vervangen door een boekenkast, er komt een kleinere bank en de opstelling van de meubels wordt tuingericht. Dat betekent automatisch dat alles knus rond de haard wordt gegroepeerd. Om uit te leggen wat ze bedoelt, maakt ze een plattegrond. Dat is handig, want dan kun je precies zien wat de ideale maten van de meubels zijn.

Volgens Marian is de oude driezitsbank te groot, ze adviseert hem te vervangen door een 2,5 zitsbank. ,,De gezinssituatie is veranderd. Er zijn minder zitplekken nodig. Een kleinere bank past nu beter en zo creëer je meer ruimte. Luchtiger en ruimtelijker wordt het bovendien als je een bank op pootjes kiest en die wat meer naar het midden van de kamer zet. Vroeger was je gewend een bank tegen de muur te zetten, maar doordat veel mensen tegenwoordig groter wonen, is dan niet meer nodig. Als je de bank los van de wand zet, maak je meer gebruik van de ruimte. Je kunt achter de bank nog een sidetable of een kast kwijt.”

Op de plek van de bank kan nu een boekenkast staan. Joop maakt hem zelf.

Corrie vindt het een geweldig idee. Ze gaat op zoek naar een kleinere bank en valt als een blok voor een grijze in Scandinavische stijl, met houten pootjes. De roze kussens had ze nog, beige kussens heeft ze er nieuw bijgekocht. Ook kiest ze twee ronde salontafeltjes, want de huidige rechthoekige is te groot.

Twee ‘oude’ fauteuils mogen bij de nieuwe bank staan. Om een verbinding tussen deze elementen te creëren, heb je een karpet nodig. Marian: ,,Twee banken vormen vanzelf een goede zithoek. Maar als je een bank met losse stoelen hebt, oogt het snel rommelig. Mooi is dan een ruim vloerkleed te kiezen, waar de meubels nog een stukje op kunnen staan. Zo maak je er een eenheid van en krijg je een rustiger beeld. Corrie heeft een royaal wollen karpet uitgezocht. Thuis schoot ze meteen in de stress, want het leek nergens naar. ,,Ik had het vloerkleed in de lengte gelegd, maar toen klopten de verhoudingen niet. Ik was wel wat in paniek over mijn aankoop. Maar Marian had hem in de breedte bedoeld, en toen klopte het beeld perfect.”

Hergebruik

De bewoners houden van hergebruik en kringloopwinkels. Corrie tikt er de mooiste dingen op de kop. Zo vond ze er de staande leeslamp, die prima past naast de nieuwe bank. Joop heeft het oude grenen kastje achter de bank een tweede leven gegeven door hem wit te verven. De vaaslamp hadden ze nog, niemand van de vier dochters wilde hem hebben toen ze het huis uitgingen. Nu komt hij prima van pas.

In de oude situatie stonden de tv en haard tegenover elkaar, in de nieuwe situatie staan ze meer in dezelfde kijkrichting. Marian: ,,De tv is een lastig element in het interieur. Het hangt van je leefstijl af welke rol je het toestel gunt. Corrie en Joop kijken nauwelijks, maar áls ze hem aan hebben zitten ze er scheef voor.” De oplossing: de tv komt op een door Joop gemaakt kastje op wielen, dat dichtbij de zithoek staat. Zo kunnen ze vanuit de fauteuils recht naar het toestel kijken. ,,En als er veel visite komt, schuiven ze hem zo aan de kant en zetten ze er een paar extra stoelen bij. Zo zit het hele gezelschap dan knus dichtbij elkaar.” Corrie en Joop vinden het een prima oplossing.

En ze zijn erg blij met hoe het allemaal geworden is. ,,Het bijzondere is dat ik er tevréden mee ben, zelfs nadat ik mijn boekenplanken van de muur moest halen’’, zegt Joop.

schermafbeelding-2016-10-27-om-13-45-03

Tips van Marian

  • Vind je het lastig om een bank te kiezen? Verzamel alle plaatjes die je mooi vindt, bijvoorbeeld op Pinterest of websites van je favoriete woonwinkels.
  • Met losse fauteuils heb je een kleed nodig om er een geheel van te maken.
  • Een bank die in de ruimte staat oogt luchtiger als hij een wat lagere rugleuning en pootjes heeft.
  • Breng balans in je boekenkast door de grote boeken onderin te zetten en de kleine boven.

TEKST SHYRA HUETING
FOTO CORNÉ SPARIDAENS

Geen reacties

Laat een reactie achter

×