Makeover: een stoere en landelijke woonkamer - Wonen&Co

Makeover: een stoere en landelijke woonkamer

20 november 2015 3 min leestijd Geen reacties

Gezellig. Stoer. Landelijk. Zo zou de ideale woonkamer van de familie Doornbos in Harkstede er uit moeten zien. Maar hoe krijg je dat voor elkaar? Ze weten het niet.

Ben en Corien en hun kinderen Noa (9), Isa (7) en Stef (6) hebben een mooie woonkamer met een prachtig uitzicht op een grote tuin. Door een glazen pui hebben ze veel licht en veel zon. Aansluitend is de keuken en de eethoek, en in de vide is een kantoor. Maar gezellig? Nee! Er is geen verband tussen de meubels en de zithoek is niet dat knusse plekje waar je na een lange dag lekker ontspant. Corien droomt van een woonkamer waar binnen en buiten mooi in elkaar overgaan. Door het open karakter van de ruimte, de vide en veel ramen is het een lastige plek om in te richten.

Styliste Sylvia weet er wel raad mee. ,,Hier moet echt iets gebeuren! Om te beginnen met de bank, want die blokkeert het uitzicht.” Ze zet de familie aan het werk. De hocker verdwijnt naar de slaapkamer, want die neemt teveel ruimte in. De bank wordt een slag gedraaid. Zo sluit hij de zithoek af en wordt die ruimte meteen wat intiemer. En nu kun je wél de tuin in kijken.

De kleuren op de muren zinnen de styliste niet. ,,Dat paarse wandje voegt niks toe. Het idee dat je de kleur van de bank terug laat komen op de muur, heeft hier geen meerwaarde. Het brengt onrust. En dat lichte taupe in de woonkamer vind ik kil.” Samen met de bewoners kiest ze een nieuwe kleur uit: Celestial Blue van de Engelse Little Greene Paint Company. Die vergrijsde pastelblauwe kleur alleen al brengt een metamorfose tot stand. Maar er zijn meer ingrepen nodig om van deze woonkamer ,,een plaatje uit een tijdschrift” te maken.

Sylvia haalt alle kleine accessoires van de familie weg en vervangt ze door een grote spiegel van zichzelf. ,,Ik wil laten zien dat 1 groot ding meer doet dan verschillende kleine. Ook heeft ze een koperen bijzettafeltje meegenomen.

,,Bijna alles in deze kamer is vierkant. Dat straalt iets zakelijks uit. Ik adviseer rond, dat is zachter. De salontafel verdwijnt en maakt plaats voor strooitafeltjes met ronde vormen. De bovenkant is onbehandeld eikenhout, dat past mooi bij de eikenhouten vloer. De poten zijn van staal. Je kunt zelf de kleur kiezen die je mooi vindt.

Voor de ramen hangen plissé’s. Sylvia vindt dat net iets voor een kantoor. Koud en ongezellig. Warmte en sfeer krijgt je met gordijnen. Ze kiest voor fijn linnen in een blauwgrijze kleur.

Verlichting doet veel. De kroonluchter is hier mooi omdat hij omhoog schijnt: naar vide en plafond.De staande witte lamp in van Tierlantijn en geeft zowel lees- als sfeerlicht.

Het karpet heeft allerlei verschillende bloem- en plantmotieven. Het is een mix van katoen met polyesther. Een puur wollen karpet pluist, puur synthetisch ziet er goedkoop uit.

Corien is momenteel op reis. Maar haar gezinsleden weten het zeker: dit vindt mama mooi als ze thuiskomt!

Tips van Sylvia

  • Als je gaat verbouwen, laat dan ook een lichtplan maken
  • Zoek een kleur bij daglicht uit; kunstlicht vertekent
  • Beter 1 grote eyecatcher als woonaccessoire, dan vele kleine friemels
  • Je kunt de kleur van verf beter zien (lichtinval!) als je het staalkaartje vertikaal houdt, in plaats van horizontaal. De kleur komt immers op de wand, niet op de vloer.

TEKSTSHYRA HUETING
FOTO’SJILMER POSTMA

Geen reacties

Laat een reactie achter

×