De maan als muze - Wonen&Co

De maan als muze

30 juni 2016 4 min leestijd Geen reacties

Door alle technologische ontwikkelingen is de wereld een dorp en komt het universum steeds dichterbij. Het verklaart onze interesse in planeten, de ruimte, de kosmos. In Milaan regende het planeten in de vorm van lampen, maar ook ruimtevaarders en de maan als muze…

Waar het hart van vol is, stroomt de mond van over. En zo is het heel vaak ook met kleding en interieur. Nieuwe materialen, technieken of een schokkende situatie (crisis, onveiligheid, digitalisering) zie je sneller of langzamer terug in de spullen waar we ons mee omringen. Zo leidde onze progressie in de ruimte – wie weet kun je straks op vakantie naar een buitenaards hotel ? – tot een bovenmatige interesse in alles wat zich buiten de dampkring afspeelt. Tijdens de designweek van Milaan was opvallend veel terug te vinden dat deed denken aan planetenstelsels, de zon, de maan en ruimtevaart.

De jonge Duitse ontwerper Robert Fehse laat met zijn Disc Lamp zien dat hij de tijdgeest goed aanvoelt. Dankzij led-technologie is het mogelijk om platte schijven egaal uit te lichten. Fehse is een van de ontwerpers die dit jaar met een op planeten geïnspireerde lamp naar Milaan toog. Hij exposeerde op jonge talenten-afdeling Salone Satellite, de lamp is nog een prototype.

Het eveneens Duitse E15 presenteerde een hele tros North-lampen, als een soort zonnestelsel. De lampen passen helemaal in de minimalistische sfeer die kleeft aan de Space-trend, gestript tot de geometrische en ruwe essentie van planeten en stelsels. North is een serie van staande, wand- en hanglampen, ontworpen door Eva Marguerre en Marcel Besau.

De planeten- en ruimtevaarttrend vertaalt zich vooral naar verlichting. Blijkbaar liggen armaturen en lichtbronnen het dichtst bij de verbeelding als het gaat om planeten, sterren, zonnen en manen. De Planet Lamp van de Deense ontwerper Mette Schelde speelt met de schaduwen en eclipsen die de planeetvormige schijflampen vormen. De planeten zijn magnetisch verbonden aan het armatuur en kun je in verschillende posities schuiven. De halogeenlamp is nieuw in de collectie van het Deense Please Wait To Be Seated. Het tafelmodel bestaat uit een ronde schaal met een schijf ervoor, wat zorgt voor indirect licht. Door aan de schijf te draaien, is het licht dimbaar.

De jonge Noorse ontwerper Daniel Rybakken is al sinds het begin van zijn loopbaan gericht op ‘nieuwe’ soorten verlichting, of lampen die vooral gericht zijn op het effect van het licht en afstappen van het idee van een armatuur met een enkele lichtbron. Het verbod op de gloeilamp en de nieuwe mogelijkheden van led-verlichting (kleine puntjes, minder hitte) zorgden voor een versnelling in de transformatie van lampen en verlichting met niet zelden een high tech-innovatie of uitstraling.

De Secant wandlamp is een ingenieus systeem, waarin lichtkunstenaar Daniel Rybakken laat zien waarin hij goed is: onzichtbaar licht of indirect licht. Het is er wel, maar waar het precies vandaan komt blijft mysterieus. In dit geval beschijnt hij een kristallen schijf van achteren of van onderen wat zorgt voor een diffuus verspreid licht. De lamp is een ontwerp voor J. Hill’s Standard. De Secant Mobile is een kunst- en lichtobject ineen. Wordt de ene planeet omhoog getrokken, dan gaat de ander naar beneden. De handgesneden kristallen schijven worden met een lichtpuntje boven de schijf verlicht.

Ook in de exposante tentoonstelling van de nieuwe collectie van Moooi in Milaan zagen we de ruimtevaart-inspiratie terug. Zo heeft lamp Filligree van Rick Tegelaar voor Moooi iets weg van de schotels bij de sterrenwacht. Tegelaar liet zich vooral inspireren door het fijne kantwerk in de gelijknamige Filligree-sieraden. Het netwerk van draden houdt de doorzichtige kap, die de krachtige led in het hart van de lamp beschermt, onder druk. Als je de Filligree vloerlamp op een wand of plafond richt – met de ornamentale structuur naar ons toe – projecteert de lamp een speels netwerk van schaduwen.

Marcel Wanders speelt met het begrip ruimte in zijn nieuwe lamp Space-frame. Het is letterlijk een frame dat in de ruimte kan bewegen, maar de techniek van de draadloos verbonden lichtpunten heeft ook iets weg van de minutieuze lucht- en ruimtevaarttechniek. Space-frame is het huzarenstukje van Marcel Wanders voor Moooi.

Maar er zijn ook verwijzingen naar manen en planeten zonder dat er licht aan te pas komt. Tafel Yop bijvoorbeeld, van Lievore Altherr Molina voor Arper klap je weg na gebruik. Zo heb je altijd een tafel bij de hand, als werkplek. De tafel speelt in op de vervaging werk en privé en is zowel bedoeld voor de project- als de thuismarkt. Eenmaal dichtgeklapt, is Yop een decoratieve maan aan de wand.

Het meest concreet is het thema ruimtevaart uitgewerkt in de collectie en presentatie van de twee Italiaanse stijlmakers Diesel Living en Seletti. Zij slaan de handen succesol ineen in hun nieuwe collectie Cosmic Diner. De tafel wordt gedekt met borden als planeten en met meteorisch glas om uit te drinken. De collectie bestaat verder uit ruimtevaarders, planeten en raketkandelaars. Are you ready for take off?

TEKST RENSKE SCHRIEMER

Geen reacties

Laat een reactie achter

×