Maak plaats voor het familiebed - Wonen&Co

Maak plaats voor het familiebed

17 april 2016 4 min leestijd Geen reacties

Kleine kinderen, slapeloze nachten. Het was altijd tobben met de nachtrust, maar nu niet meer. De oplossing blijkt simpel: allemaal in één bed. Maar waar koop je een bed waar het hele gezin in past?

Noviteiten voor in huis buitelen elk woonseizoen over elkaar heen. Maar aan de slaapkamer was lang niet veel eer te behalen. Tot voor kort… Want de slaapkamer is al een tijdje bezig met een opmars. Slapen, dat is anno nu toch wel de nieuwe luxe. De slaapkamer mag er mooi en gezellig uitzien, en een bed is steeds vaker een eiland vol dekens, mooi beddengoed, spreien en sierkussens.

Een echte noviteit, die de afgelopen maanden steeds hardnekkiger opduikt, is die van het gezinsslapen, hoewel de beddenmakers daar nog niet op lijken ingespeeld. Het zijn vooral de ouders zelf die er steeds vaker rond voor uitkomen dat met z’n allen in een bed slapen de uitkomst is voor slapeloze nachten met kleine kinderen. Dat zou niet alleen veel nachtelijk gestommel tussen de ouderslaapkamer en de kinderbedjes schelen, de kinderen zouden er simpelweg ook rustiger door zijn.

Remedie

Was het lang not done om kinderen in je bed te nemen als zij ’s nachts niet kunnen slapen, nu lijkt het dé remedie. En waarom zou je dan zelf op het randje liggen om ruimte te maken voor die spookjes? Ouders die zich er allang niet meer voor schamen, en zich er zelfs op laten voorstaan dat ze de kinderen niet verbannen naar eigen slaapkamers, delen hun oplossingen royaal op internet.

Dat lijkt vooral te danken aan de Texaanse Elizabeth Boyce. Toen een foto van het bed dat ze zelf bouwde voor haar gezin van zeven afgelopen oktober viraal ging op internet, reageerde ze even gevat als laconiek. ,,Ik was verbaasd dat mensen blijkbaar niks anders te doen hebben dan zich over ons bed verbazen’’, schrijft ze op haar weblog.

Vervolgens maakte ze een handleiding voor andere ouders die ook zo’n bed willen.Ze gebruikte twee halfhoogslapers van woonwarenhuis Ikea en verbond die met een tussenstuk. Onder de bedden en in de tussenruimte plaatste ze vervolgens extra bedbodems en matrassen en zo was er – heel simpel en met nauwelijks extra kosten – een familiebed gecreëerd voor vijf kinderen, in de leeftijd tussen de 1 en 11 jaar oud, en hun ouders. Een bed waar iedereen gemakkelijk in en uit kan stappen zonder elkaar daarbij te storen.

Het bed van Elizabeth Boyce.
Het bed van Elizabeth Boyce.

Toevallig of niet, Ikea presenteerde zelf een dikke maand eerder, vrij achteloos op pagina 168, een voorbeeld van gezinsslapen. Misschien niet allemaal in hetzelfde bed, maar wel gezellig met z’n allen op een kamer.

De co-sleeper

Er staat niet alleen een (vrij klein) ouderlijk bed in de kamer, maar ook twee aan elkaar geschoven juniorbedden en een zogenoemde co-sleeper, een ledikantje met een kant open dat tegen het ouderbed geschoven kan worden voor gemakkelijk contact tussen de kleine en (meestal) mama. Want, zo beargumenteert Ikea de keuze voor ‘één slaapkamer voor het hele gezin’: ,,Als je kleine kinderen hebt, komen ze op de een of andere manier toch in jullie bed. Dus als je dat nou eens als uitgangspunt neemt. Dan slapen je kinderen veel beter en jullie – zonder dat voetje in je gezicht – natuurlijk ook.’’

Overigens – en daar is al flink wat verwarring over ontstaan in allerlei (internet)berichten – verkoopt Ikea geen kant-en-klaar familiebed. Wel grote bedden, boxsprings tot 1.80 meter breed, haast de afdeling pr van Ikea daar aan toe te voegen. Maar of mensen dat gebruiken om met het hele gezin in te slapen, weten ze bij het Zweedse woonwarenhuis niet. De foto was bedoeld als suggestie en om te inspireren.

Scan via Anniek Boswijk Wonen & co. NDC - WONEN - WK8 - FAMILIEBED FOTO 4
Ikea’s idee voor slapen met het hele gezin.

Steeds meer mogelijkheden

Lastig aan het promoten of produceren van een familiebed is de veiligheid van alle slapers in dat bed. Het wordt over het algemeen afgeraden om baby’s en kleine kinderen bij de ouders in het bed te laten slapen, om ongelukken te voorkomen. En dus zijn liefhebbers ervan al jaren aangewezen op slimme oplossingen zoals die van Elizabeth Boyce. Want het samen slapen is geenszins nieuw. Het past in de trend van co-sleeping en natuurlijk ouderschap, dat het juist onnatuurlijk vindt om baby’s al vroeg te scheiden en te laten slapen in aparte kamers.

Voor wie geen zin heeft om zelf een bed voor het hele gezin te maken, of gewoon niet zo handig is, komen er steeds meer oplossingen.Niet alleen in de vorm van de aanhaakbedjes voor de allerkleinsten of het aan elkaar schuiven van losse bedden. Unibed, met een showroom in Weidum, promoot sinds kort het Gezinsbed Boxspring XXXXL, een familiebed op maat. ,,Hoe breed u het bed ook wilt hebben, wij regelen het. Unibed is alleenvertegenwoordiger in Europa van DreamMaster Hotelbedden, die geproduceerd worden in Bangkok. Maar een familiebed laten maken is ook geen probleem’’, vertelt Maarten van Mieghem van Unibed.

,,Zelf moet ik er niet aan denken om met z’n allen te slapen, maar wij kunnen het wel leveren. Een van 3 meter breed bij 2 meter lang of langer, is gewoon mogelijk. En dat voor prijzen tussen een kleine 1000 euro tot 3000 euro’’, schat Van Mieghem. Dat kan, zo legt hij uit, omdat de boxsprings met de hand worden gemaakt en de veringssystemen aan elkaar gekoppeld kunnen worden en vervolgens op maat kunnen worden gestoffeerd. ,,Nee, het loopt nog geen storm, maar we promoten dit bed dan ook nog maar kort. We zien de trend, dus we spelen er graag op in.’’

Het kan dus wel, een bed kopen voor het hele gezin. Het enige dat je dan nog nodig hebt is een flinke slaapkamer én heel groot beddengoed.

Ook Livengo verkoopt familiebedden.

Ben je op zoek naar een co-sleeper? Wij hebben hier enkele co-sleepers geselecteerd:
– Next2Me wieg
– Bednest wieg
– Snuzpod co-sleeper
– Babydan wieg

Geen reacties

Laat een reactie achter

×