Leven met het weer op een woonark in Meerstad - Wonen&Co

Leven met het weer op een woonark in Meerstad

4 september 2014 5 min leestijd

Hoe begint een droom? Toevallig belandden Bert en Harriëtte Smidt op onze nieuwbouwbeurs. Ze zagen er een maquette van een woonark in Meerstad en waren verkocht. Nu hebben ze er eentje en wonen op het water.

Zelfs het adres van de familie Smidt is leuk: Zwaneneiland. Het eilandje in het gloednieuwe meer van Meerstad dat voortaan van hen is, moeten ze delen met de zwanen die er rondzwemmen en af en toe een kijkje nemen.

Bert en Harriëtte behoren tot de eerste bewoners van de zestien woonarken, die op evenzoveel waterkavels in Meerstad zijn voorzien. Hun plekje in de nieuwbouwwijk aan de rand van de stad Groningen biedt vrijheid rondom en een onbeperkt uitzicht op water en wolken.

Beleving

,,Je leeft hier veel meer dan elders met het weer, de luchten die je aan ziet komen, het onweer, de wind. Ik heb nog nooit zoveel regenbogen gezien. Dat ontgaat je als je in de stad woont”, vertelt Bert, terwijl hij ons over de loopplank van staal naar de voordeur van het waterpaleis leidt.

De ark is zes bij vijftien meter groot, 2,60 meter hoog en heeft twee verdiepingen. De onderste verdieping ligt half onder de waterspiegel. Boven zijn de keuken en de woonkamer, beneden vind je een lange gang met drie slaapkamers, een badkamer en een enorme kastenwand over de hele lengte van de ark. Tenminste, zo is dat hier.

Volgens Bert heeft elke ark ongeveer hetzelfde exterieur, maar binnen zijn ze allemaal anders. Dat komt doordat de eigenaar zelf de indeling kan bepalen. Bert: ,,Je koopt een betonnen bak met houtskeletbouw. Die kan je standaard inrichten of zelf iets ontwerpen. Dat laatste hebben wij gedaan.”

De woonark van Bert en Harriëtte is gebouwd op Urk. Toen hij klaar was, is hij naar het Eemskanaal gevaren. Daar is hij door een drijvende kraan uit het water is getild en op transport gesteld richting Meerstad. ,,Grappig is dat wij hem voorbij zagen varen vanuit de Tasmantoren, waar we tijdelijk woonden. ‘Kijk, daar gaat-ie’, dachten we toen. Nu wonen we hier.”

De ark heeft een drijvend terras en zonnepanelen

,,Nadat we de maquette op de nieuwbouwbeurs van Wonen&Co in de Martinikerk hadden gezien, hebben we eerst een paar weken lopen denken. Wat zou het mooi zij als je ergens kunt wonen waar je over het water kunt uitkijken, dachten we. Toen zijn we maar eens begonnen met ons huis te koop te zetten. Binnen twee weken was het weg. Hoera! Toen werd het serieus. We hebben de ark helemaal compleet kunnen kopen: met waterkavel, een drijvend terras, zonnepanelen, een systeem om aardwarmte te gebruiken en de inrichting.”

Het ontwerp van de indeling komt uit de koker van Bert, die zich graag met woonzaken bezighoudt. Harriëtte heeft gelukkig dezelfde smaak. Die is strak en modern. ,,Het kan mij niet strak genoeg zijn”, zegt Bert. Vandaar dat er in de hele ark zandkleurige betonvloeren liggen, de kleuren wit en antraciet zijn en de vormen functioneel. Dat alles heeft een ruimtelijk en rustgevend effect.

Bij de indeling van die betonbak die hun huis moest worden, was de trap heel bepalend. De plek en de vorm bepaalt namelijk hoe groot de aangrenzende ruimtes worden, vertelt Bert. Het is goed gegaan allemaal en er niks waarvan ze achteraf spijt hebben. Trots leiden ze ons rond aan boord.

Vanaf de bank heb je een geweldig uitzicht op het water

De keuken bestaat uit een groot wit blok met onder meer een gladde kookplaat en kasten met kekke greepjes onderin. Alle keukenrommel is weggewerkt achter de deuren van een grote kastenwand. Vanuit de keuken loop je naar de L-vormige woonkamer, die aan de waterkant gesitueerd is. Uiteraard heb je vanaf de bank een geweldig uitzicht. Er is een lange wand, speciaal gekozen om kunst – van de heer des huizes – aan te hangen. ,,Voordeel van die wand is nu dat je niet dwars door de ark kijkt! Dat geeft privacy. Verder wilden we links en rechts een schuifpui.”

Vakantie

Aan de zuidkant van de ark is een balkonnetje, aan de noordkant een toegang tot een terras beneden bij het water. ,,We konden kiezen voor een terras boven, maar dat gaat ten koste van de grootte van de woonkamer. Bovendien vinden wij het beneden leuker, want dan zit je op gelijke hoogte met het water. Je duikt er zo in. Sinds we hier wonen hebben we het gevoel dat we elke dag op vakantie zijn.”

Beneden vind je een lange gang met vier deuren, die twee slaapkamers, een atelier en een badkamer verbergen. De trap die boven en beneden met elkaar verbindt, is erg bepalend geweest voor de verdere inrichting van de woonark. Eigenlijk wilden de bewoners hem recht naar beneden hebben lopen, maar dat heeft dan meteen consequenties voor de omvang van woonkamer en slaapvertrek.

Beneden is ook de machinekamer: onder meer de plek waar de omvormer voor de zonnepanelen zit, de rioolpomp die alles omhoog pompt richting een leiding aan de wal. ,,Wij hebben geen gas, de verwarming gaat via vloerverwarming die op aardwarmte draait. Die verwarmt ook het water voor keuken en badkamer. De zonnepanelen leveren stroom. De woonark levert meer energie op dan hij kost.”

Het project van de familie Smidt is in de wereld van de ark zo in de smaak gevallen, dat er een maquette van hun waterhuis, met interieur en al, is opgenomen in een expositie in Rotterdam over wonen op het water. Nagebouwd met alles er op en er aan, op een schaal van 1 op 20. Er ontbreekt nog één ding: een naam. Net als op de echte woonark in het Groninger water van Meerstad. De bewoners zijn er nog niet uit welke dat moet worden.


 

WIE Bert (54) en Harriëtte Smidt (54), dochter Eva is het huis uit maar logeert nog graag bij haar ouders.
WAT Woonark van ABC Arkenbouw uit Urk.
GEBOUWD IN 2013
STIJL Strak modern.
FAVORIETE PLEK Bank met uitzicht op het meer.
FAVORIETE WOONWINKEL Bert: Vos Interieur Groningen, Harriëtte: Melles Interieur Haren.
WOONWENS Een bootje bij de ark, om een rondje door de stad Groningen te kunnen varen.


 

TEKST SHYRA HUETING
FOTO’S CORNE SPARIDAENS

×